Przygotuj składniki, wyparz i wyczyść skórkę z cytryny.
Masło rozpuść. Uważaj, aby nie sklarować masła. Ja roztapiam zawsze masło w połowie i wyłączam kuchenkę. Reszta masła rozpuszcza się sama.
Umyte cytryny obierz cieniutko (samą żółtą skórkę, biała część cytryny nadaje gorzkiego posmaku). Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok do rozpuszczonego masła. Skórki z obranej cytryny również wrzuć co masła. Gotuj chwilę na małym ogniu.
W czasie gdy masło z cytryną się podgrzewają, odseparuj żółtka od białek. Zwiększ moc kuchenki, wyjmij skórki z cytryny i dodaj żółtka. Trzepaczką wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Gdy zauważysz że krem zaczyna gęstnieć, mieszaj jeszcze przez chwilę. Wyłącz kuchenkę i przelej curd do pojemnika, w którym będziesz go przechowywać. ...i gotowe :)
Notes
Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, w zamrażarce do 3 miesięcy.