Lemon curd, czyli krem cytrynowy 🙂
Danie: Deser
Rodzaj: British
Słowa kluczowe: krem angielski, krem cytrynowy, lemon curd
Przygotowanie: 10 minutes
Obróbka termiczna: 5 minutes
Chłodzenie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Smartbake.pl udane wypiekanie 🙂
Wydrukuj
- 200 g masła min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
- 2 szt cytryn sok i skórka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 szt żółtka jaj
Przygotuj składniki, wyparz i wyczyść skórkę z cytryny.
Masło rozpuść. Uważaj, aby nie sklarować masła. Ja roztapiam zawsze masło w połowie i wyłączam kuchenkę. Reszta masła rozpuszcza się sama.
Umyte cytryny obierz cieniutko (samą żółtą skórkę, biała część cytryny nadaje gorzkiego posmaku). Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok do rozpuszczonego masła. Skórki z obranej cytryny również wrzuć co masła. Gotuj chwilę na małym ogniu.
W czasie gdy masło z cytryną się podgrzewają, odseparuj żółtka od białek. Zwiększ moc kuchenki, wyjmij skórki z cytryny i dodaj żółtka. Trzepaczką wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Gdy zauważysz że krem zaczyna gęstnieć, mieszaj jeszcze przez chwilę. Wyłącz kuchenkę i przelej curd do pojemnika, w którym będziesz go przechowywać. …i gotowe 🙂
Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, w zamrażarce do 3 miesięcy.