lemon curd
Dodatki,  Kremy,  Kremy maślane,  Przepisy,  Slider,  Torty

Lemon curd, czyli krem cytrynowy :)

Jednym z dobrodziejstw, które przywiozłam ze sobą z Wielkiej Brytanii jest przepis na Lemon Curd, popularnie zwany „kremem cytrynowym„. W UK jest bardzo często używany.

Lemon curd jest bardzo prosty do zrobienia, szczególnie według mojego przepisu. Dzięki dodatkowi skórki z cytryny do fazy gotowania, nabiera przyjemniej intensywnej kwaskowatości. Świetnie komponuje się ze słodkimi przyjemnościami. Moje dzieci uwielbiają smarować nim gofry i naleśniki ( to ich ulubione śniadanie) :).

Razem z kremem śmietanowym świetnie komponują się jako wypełnienie tortu. Ja uwielbiam stosować Lemon Curd jako różnego rodzaju wypełnienie: drożdżówek, bez, bezików. Niedawno robiłam pączki z ubitym lemon curdem… pyszne, mąż zabrał je do pracy. Wszyscy byli zachwyceni 🙂

Największą zaletą tego kremu jest to, że zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu. Przez co nie rozpuszcza bez, prażynek, makaroników itp. Ma przedłużony czas trwałości, więc nie musimy obawiać się o zepsucie kremem. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni, a w zamrażarce do 3 miesięcy.

Lemon Curd można przygotowywać również z innych soków z owoców, takie kremy nazywamy Fruit Curd. Pamiętajmy jednak, aby zawsze były to soki najwyższej jakości, świeżo wyciskane. Mnie do gustu przypadł również krem malinowy i pomarańczowy. Do szarlotki wykonywałam również krem jabłkowy (po wcześniejszym uprażeniu jabłek).

Zachęcam do zapoznania się z poniższym przepisem. W razie jakichkolwiek pytań proszę o zadawanie ich w polu komentarz na dole ekranu. Postaram się odpowiedzieć tak szybko jak tylko mogę :).

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

lemon curd

Lemon curd, czyli krem cytrynowy 🙂

Smartbake.pl udane wypiekanie 🙂
Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Chłodzenie 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Course Deser
Cuisine British
Servings 250 ml
Calories 654 kcal

Ingredients
  

  • 200 g masła min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 2 szt cytryn sok i skórka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 szt żółtka jaj

Instructions
 

  • Przygotuj składniki, wyparz i wyczyść skórkę z cytryny.
  • Masło rozpuść. Uważaj, aby nie sklarować masła. Ja roztapiam zawsze masło w połowie i wyłączam kuchenkę. Reszta masła rozpuszcza się sama.
    masło
  • Umyte cytryny obierz cieniutko (samą żółtą skórkę, biała część cytryny nadaje gorzkiego posmaku). Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok do rozpuszczonego masła. Skórki z obranej cytryny również wrzuć co masła. Gotuj chwilę na małym ogniu.
    cytryna curd
  • W czasie gdy masło z cytryną się podgrzewają, odseparuj żółtka od białek. Zwiększ moc kuchenki, wyjmij skórki z cytryny i dodaj żółtka. Trzepaczką wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
    mieszam curd
  • Gdy zauważysz że krem zaczyna gęstnieć, mieszaj jeszcze przez chwilę. Wyłącz kuchenkę i przelej curd do pojemnika, w którym będziesz go przechowywać. …i gotowe 🙂
    lemon curd

Notes

Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, w zamrażarce do 3 miesięcy.
Keyword krem angielski, krem cytrynowy, lemon curd

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
7
+1
3
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)