Cukier przesyp do plastikowego woreczka. Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolity kolor. ( Możesz mieszać również w misce, ale zajmuje to znacznie więcej czasu i jest bardziej kłopotliwe.)
Kolorowy cukier wsyp do miski i dodaj do tego łyżkę (dużą, czubatą, ociekającą łyżkę) płynnej glukozy. Mieszaj, aż do uzyskania klejącej konsystencji sklejonego piasku. (nie może być sypki, po dotknięciu palcem, palca nie można oczyścić tylko poprzez strzepnięcie cukru)
Taką klejącą kupkę cukru przekładamy na matę nieprzywierającą lub na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem panieru i wałkujemy tak, aby uzyskać odpowiednią długość i szerokość. Uwaga: bardzo klei się do palców, więc unikaj dotykania. Jeśli chcesz coś poprawić pomóż sobie papierem do pieczenia.
Rozwałkowany cukier odkładamy do wysuszenia w temperaturze pokojowej na przynajmniej 4 godziny, chociaż już po 1 godzinie shugar sheet powinien być na tyle suchy, żeby dało się go dotknąć bez przyklejania. Wyrównaj dół i ewentualne wzory wytnij przed wyschnięciem tortu.
Notes
Susząc na powietrzu czas suszenia zależy w dużej mierze od wilgotności powietrza. Jeśli u Ciebie jest wysoka zastanów się nad włączeniem wiatraka lub wysuszeniem w piekarniku. Możesz też wysuszyć sugarsheet w piekarniku nastawionym na najniższą temperaturę, susz przez ok. 30 min i sprawdź konsystencję. Nie susz na długo, ponieważ ozdoba może popękać. Sugarsheet należy przykleić do tortu za pomocą wody. Świeżo założony na tort sugarsheet ciężko się kroi. Znacznie lepiej się kroi, gdy nawilgnie prze noc w lodówce. Uwaga: Musi być dobrze przyklejony do tynku inaczej popęka i odpadnie od tortu. Lodówki z funkcją "no Frost" mogą przesuszyć sugarsheet, na skutek czego bardzo popęka.