Odmierz śmietankę, odważ czekoladę gorzką, trufle. Serek mascarpone zostawiamy na później. Czekoladę i cukierki truflowe posiekaj na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzej śmietankę, posiekaną czekoladę i cukierki truflowe. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i ujednolicenia masy. Kremu nie wolno zagotować.
Jeśli zależy Ci na gładkim kremie, przecedź krem przez sito. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy krem będzie już zimny zmieszaj go razem z serkiem mascarpone. Połącz te dwa składniki razem mieszając początkowo silikonową szpatułką, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Najlepiej w wąskim naczyniu o wysokich ściankach. Krem miksuj do momentu, aż stanie się gęsty, puszysty i jaśniejszy.
Gotowy krem możesz kłaść bezpośrednio na ciasto/tort lub przełożyć do worka cukierniczego. Przed wykonaniem ozdób z tym kremem polecam schłodzić go chwilkę (ok. 15mim) w lodówce.
Keyword czekolada, dekorowanie tortu, krem, krem do tortu, krem truflowy