5średnich jaj u mnie wystarczyły 4lub 6 małych (wszystko zależy od konsystencji)
Krem mandarynkowy
200gmasła
½sztsok z połowy cytryny
1puszka mandarynek1 puszka= ok.310ml
2łyżkimąki pszennej
4sztżółtek jaj
3łyżkicukru pudru
250gserka mascarponetłusty (nie light)
Instructions
Najpierw kruszonka
Wymieszaj wszystkie składniki razem i zagnieć na jednolitą konsystencję. Dobrze jest robić to w mikserze lub w rękawiczkach, ponieważ kakao strasznie brudzi palce.
Rozwałkuj na płaski placek grubości max. 5mm.
Włóż do zamrażarki.
Jak wykonać ciasto parzone?
Zgromadź potrzebne składniki. Włącz piekarnik na 210*C. Przesiej mąkę i sól.
Wlej do garnka wodę, mleko i masło. Rozpuść i zagotuj.
Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę.
Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta.
Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki.
Teraz formujemy ciasto na wcześniej przygotowanej blaszce, w małe kupki o średnicy ok 3-4 cm. Ja nakładałam ciasto rękawem cukierniczym, ale można również użyć łyżki.
Teraz wyjmij z zamrażarki kruszonkę. Wytnij z niej kółka o takiej samej średnicy co ptysie. Każde kółko połóż na szczycie ptysia.
Ciasto włóż do piekarnika dobrze nagrzanego do 210*C. Teraz zmniejsz temperaturę pieczenia do 180*C. piecz przez ok 30min. NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Po wyjęciu ptysie powinny ostygnąć. Gdy już ostygną, przetnij je na pół.
Krem mandarynkowy
Mandarynki odcedź z wody. Połowę wody zachowaj w szklance na później. Odłóż kilka mandarynek do dekoracji.
Masło rozpuść razem z sokiem cytryny, dodaj mandarynki i mieszaj, aż do zagotowania.
W wodzie po mandarynkach rozpuść mąkę.
Do ciepłego masła dodaj żółtka i wodę z mąką (w kilku turach, cały czas obserwuj konsystencję, powinna być jak budyń). Cały czas mieszaj intensywnie.
Letni krem przykryj folią, tak aby skleiła się ona z całą jego powierzchnią. Odstaw do lodówki na ok.2h.
Ochłodzony krem mandarynkowy ubijaj, aż utworzy gładką jednolitą masę. Dodawaj do niego po łyżce serka mascarpone.
Jak to poskładać?
Nałóż trochę kremu na przekrojone ptysie. Ja nakładam krem workiem cukierniczym, ale możesz też użyć zwykłej łyżki lub czystego woreczka strunowego.
Na krem połóż odłożone mandarynki. (nie musisz nakładać do wszystkich ptysiów i mogą to być też połówki mandarynek) Ponownie przykryj mandarynki kremem. Nie nakładaj zbyt dużo kremu, aby nie zdominował on smaku ciasta.
Napełniony kremem spód przykryj odpowiednim kapelusikiem z kruszonką. Ptysie smakują najlepiej na drugi dzień, ponieważ ciasto nasiąknie kremem. Ptysie należy przechowywać w lodówce.