Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C. Przygotuj formę. Przesiej mąkę. Oddziel liście mięty od łodyg. Łodyg nie potrzebujemy. Oddziel białka od żółtek.
Zamrożony szpinak - rozmroź. Świeże liście szpinaku i mięty zalej wrzątkiem, odcedź i zblenduj na zieloną papkę. Odciśnij z papki nadmiar wody. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny
Zacznij ubijać białka z cukrem. Dolej do białek łyżeczkę soku z cytryny lub szczyptę winianu potasu lub octu. Gdy zauważysz tworzącą się pianę, zacznij dodawać po łyżce cukru. Miksuj po każdej dodanej łyżce tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Żółtka połącz z olejem, aromatem, musem z mięty i szpinaku. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Do żółtkowej masy dodaj ubitą pianę. Najpierw trochę, tylko do rozrzedzenia masy. Potem dodawaj białka w 2 - 3 turach. Nie mieszaj, tylko wkładaj białka pomiędzy masę. Pamiętaj aby zgarniać masę dokładnie z brzegów i ze środka misy. Przestań, gdy tylko składniki połączą się.
Powstałą masę, przelej do przygotowanej formy. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 min. lub aż do "suchego patyczka".
Notes
Biszkopt może być wykonany w całości z liści mięty. Świeżych ziół nie należy podgrzewać zbyt długo, gdyż tracą kolor.