2łyżeczki proszku do pieczeniazamiast proszku możesz dodać sodę oczyszczoną (o połowę mniej niż proszku)
1sztolejku migdałowego
400ml mleka do sparzenia maku
Do posypania
100gcukru pudru lub opcionalnie
50gczekolady mlecznej
100mlśmietanki min 30% tłuszczu mlekowego
1opmigdały w płatkach lub kokos lub bakalie lub kandyzowane kawałki pomarańczydo posypania
Instructions
Mak mielony namocz w gorącym mleku, przykryj talerzem i odstaw na minimum 30 min. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Po ugotowaniu musi całkowicie ostygnąć. Mak odcedź dobrze z nadmiaru mleka. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z soku.
Oddziel żółtka od białek.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy makowej.
Ciasto przełóż do formy prostokątnej (na 20 porcji potrzeba blaszkę o wymiarach ok. 25x35) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostaw do ostygnięcia. Możesz schłodzić w lodówce.
Ciasto makowe posyp cukrem pudrem, lub wylej czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Czekoladę możesz posypać płatkami migdałów, kokosem itp.
Polewa
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Zalej śmietanką i podgrzej w mikrofalówce przez o 30s.
Po tym czasie wyjmij i mieszaj intensywnie, tak aby jak największa część czekolady się rozpuściła. Podgrzej przez kolejne 5s, jeśli w polewie pozostały jeszcze grudki lub kawałki czekolady. Czynność powtarzaj, do uzyskania lśniącej, gładkiej konsystencji.
Polewę wylej na ostudzone ciasto i długim nożem rozprowadź po powierzchni. Jeszcze ciepłą polewę posyp dowolnymi składnikami (np. kokos, płatki migdałów, bakalie, posypka, kandyzowane skórki pomarańczy). Odstaw do ostudzenia.