
Ciasto makowe z jabłkami.
Ciasto makowe z jabłkami, to rarytas dla miłośników maku (np. mojego męża). Jest pyszne, mięciutkie, extra wilgotne, nie opada. Po prostu SUPER… mniam. A przy tym bajecznie proste do zrobienia.
Pierwszy raz, spróbowałam to ciasto u ukochanej teściowej 🙂 . To ciasto jest przepyszne. Wiele miesięcy za mną chodziło zanim nadarzyła się okazja aby je zrobić.
Kilka słów o cieście makowym z jabłkami.

Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle co proszku do pieczenia, kaszę manną można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi).
Mąka jest zastąpiona makiem, a nadmiar płynu jest pochłaniany przez kaszę manną. Spulchniane jest chemicznie (proszek do pieczenia) jak i mechanicznie (ubita piana z białek). Dzięki temu pięknie rośnie i nie opada.
Swoją wilgotność zawdzięcza startym jabłkom. Konsystencja ciasta, którą wkładamy do piekarnika jest dość rzadka. W treści postu umieściłam filmik obrazujący tę konsystencję.
Ciasto makowe z jabłkami jest pyszne, nawet na drugi i trzeci dzień. Chociaż rzadko starcza na ta długo 🙁 . Zachwyca swoją prostotą. Zarówno sposób przygotowania nie jest bardzo skomplikowany, jak i jego wygląd. Upieczone ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewę można udekorować według uznania lub nie dekorować w ogóle, też jest pyszne.
Przepis znajdziesz poniżej, w formacie łatwym do druku 🙂
Ciasto makowe z jabłkami.
Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: jabłka, kasza manna, łatwe ciasto, mak
Przygotowanie: 45 minutes
Obróbka termiczna: 1 hour
Czas oczekiwania: 1 hour
Razem: 2 hours 45 minutes
Porcje: 20 porcji
SmartBake.pl wypieki z pomysłem.
Wydrukuj
NIEZBĘDNY SPRZĘT
- dwie duże miski
- waga kuchenna
- piekarnik
- mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
- papier do pieczenia
- blaszka na ciasto z wysokim rantem
Składniki
- 400 g suchego mielonego maku
- 300 g cukru pudru
- 600 g jabłek "startych na drobnych oczkach"
- 10 łyżek kaszy mannej
- 10 szt jajek
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast proszku możesz dodać sodę oczyszczoną (o połowę mniej niż proszku)
- 1 szt olejku migdałowego
- 400 ml mleka do sparzenia maku
Do posypania
- 100 g cukru pudru lub opcionalnie
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki min 30% tłuszczu mlekowego
- 1 op migdały w płatkach lub kokos lub bakalie lub kandyzowane kawałki pomarańczy do posypania
Przygotowanie
- Mak mielony namocz w gorącym mleku, przykryj talerzem i odstaw na minimum 30 min. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Po ugotowaniu musi całkowicie ostygnąć. Mak odcedź dobrze z nadmiaru mleka. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z soku.
- Oddziel żółtka od białek.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
- Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy makowej.
- Ciasto przełóż do formy prostokątnej (na 20 porcji potrzeba blaszkę o wymiarach ok. 25x35) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostaw do ostygnięcia. Możesz schłodzić w lodówce.
- Ciasto makowe posyp cukrem pudrem, lub wylej czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Czekoladę możesz posypać płatkami migdałów, kokosem itp.
Polewa
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Zalej śmietanką i podgrzej w mikrofalówce przez o 30s.
- Po tym czasie wyjmij i mieszaj intensywnie, tak aby jak największa część czekolady się rozpuściła. Podgrzej przez kolejne 5s, jeśli w polewie pozostały jeszcze grudki lub kawałki czekolady. Czynność powtarzaj, do uzyskania lśniącej, gładkiej konsystencji.
- Polewę wylej na ostudzone ciasto i długim nożem rozprowadź po powierzchni. Jeszcze ciepłą polewę posyp dowolnymi składnikami (np. kokos, płatki migdałów, bakalie, posypka, kandyzowane skórki pomarańczy). Odstaw do ostudzenia.
Smacznego 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
3
+1
4
+1
16
+1
2
+1
1
+1
2
+1
0




You May Also Like


Krem mandarynkowy.
14 kwietnia 2020

Sernik z rosą – przepis babci :)
25 marca 2020
