W małej miseczce zalej żelatynę wodą. Odstaw do napęcznienia.
Mango i sok z cytryny umieścić w garnuszku z grubym dnem. Gotuj chwilę (ok. 5 min), aż do rozprażenia mango.
Gdy mango będzie już miękkie. Zmiksuj sok i mango na gładki krem.
Do ciepłej (nie gotującej się) mieszanki dodaj żelatynę. Mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się.
Całość włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Dobrze stężałą żelkę mango zmiksuj blenderem. Dzięki temu mus będzie miękki, gładki i puszysty. :)
Mus mango smakuje doskonale samodzielnie oraz jako dodatek do ciast i tortów. Nakładaj go za pomocą ciepłej łyżki lub worka cukierniczego.
Notes
Miąższ ze świeżego mango waży ok 200g. Świeże mango może nie być tak słodkie jak mango z puszku, którego ja użyłam. Dlatego należy dodać odrobinę cukru (lub innego dosładzacza) do smaku. :)
Keyword cytryna, mango, mus, mus z mango, żelatyna