Cytat: „Bezczynność zabije wszelkie inspiracje i sprowadzi kreatywność do parteru…” – Bajron
Głównym źródłem mojej inspiracji jest świat i natura, która nas otacza. Wiem, że brzmi to banalnie, ale uważam, że nie ma takiej rzeczy, której natura już nie wymyśliła. Dobór kolorów, kształtów, wzorów, smaków, to wszystko zasługa matki natury.
Od dawno wiadomo, że potrzebajest matką wynalazków. W moim przypadku sprawdza się to bardzo często. Większość ozdób wykonuję ręcznie bez użycia foremek i kształtek. Ciągle poszukuję nowych technik i rozwiązań.
Chociaż nader wszystko staram się korzystać z własnych pomysłów, jednak bardzo często korzystam z literaturyoraz różnych stron internetowych. Mam kilka swoich ulubionych książek. Bliskie mi są szczególnie te, które wyjaśniają procesy chemiczne zachodzące podczas pieczenia i gotowania. Poniżej umieściłam listę książek i stron internetowych, z których często korzystam.
Bibliografia
Harold McGee; On food and cooking: The Science and Lore of the Kitchen. Scribner, 2004
Jeff Potter (2010); Gotowanie dla geeków; Helion 2011
Jucqueline Butler (2017); Modern Sugar Flowers; Sewandso, 2017
Alan Dunn (2009); Wedding Cake decorator’s bible; David & Charles, 2009
Harold McGee (2010); Keys to good cooking: A guide to making the best of food and recepies; Doubleday Canada, 2010
Julia Usher (2009); Cookie Swap: Creative Treats to Share Throughout the Year; Gibbs Smith, 2009
Debbie Brown (2010); Gorgeous and Gruesome: Cakes for children; New Holland, 2010
Suzi Witt (2015)Pretty Witty Cakes Book of Sugarcraft Characters; Quadrille Publishing Ltd, 2014
Marry Berry’s (2014) Simple Cakes. BBC Books, 2014
Annie Rigg; Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów.
Mary Berry’s (2014) Baking Bible. BBC Books, 2014
Elaine MacGregor (1991) The All-colour Cake Decorating Course; Quantum (2006)
Squires Kitchen International School (2015) Sztuka dekoracji cukierniczej.