Przepis znajdziesz tutaj. Biszkopt ten jest puszysty i kruchy, a jednocześnie dobrze się go kroi i przycina. Dzięki temu nadaje się do formowania w różne kształty.
Przekrój blaty
Upieczony biszkopt przecięłam na 3 blaty.
Przytnij biszkopt.
Ja wymierzam kąt prosty, aby mój biszkopt miał kształt kwadratu.
Ja, jako wypełnienie, użyłam kremu śmietanowego z galaretką owocową. Jako tynk użyłam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej.
Przepis na Krem śmietankowy z galaretką owocową znajdziesz tutaj. A na krem maślany na bezie szwajcarskiej tutaj.
Nasącz biszkopt.
Ja nasączyłam wodą z cytryną. Nie nasączaj zbyt dużo, ponieważ biszkopt może się łamać. Biszkopt Madeira jest na tyle wilgotny, że nie wymaga dodatkowego nasączania.
Przełóż biszkopty kremem.
Jeżeli przekładasz masą śmietanową z galaretką, zrób to zaraz po dodaniu galarety do śmietany. Inaczej możesz mieć problem, aby rozsmarować masę na biszkopcie.
Otynkuj tort.
Ja otynkowałam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.
Nałóż papier waflowy.
Przytnij papier waflowy na kształt bocznej ścianki Twojego tortu. Papier waflowy z nadrukiem z jadalnego atramentu możesz zamówić w internecie. Docięte ścianki należy dopasować do boków. Szczególną uwagę zwróć na ostre rogi.
Czekoladowe, słodkie gniazdko 🙂
Rozpuść czekoladę, przelej do rękawa cukierniczego i rysuj okręgi na szczycie tortu.
Zrób kwiaty maślane.
Ja kwiaty maślane zrobiłam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Bardzo bym chciała osobiście pokazać wam jak robię te kwiaty jednak filmik jeszcze nie gotowy. Dlatego wklejam link do fajnego tutoriala na youtube. Gotowe kwiaty włóż do lodówki i trzymaj te tam przynajmniej 2h.