Mąka owsiana

Mąka owsiana powstaje z owsa, który jest gatunkiem zbóż. Jest szeroko rozpowszechniony w lecznictwie i dietetyce, ze względu na swoje wartości odżywcze. Owies stosujemy jako: ziarno owsa (Avena fructus), płatki owsiane, ziele owsa (Avena herba), mąka owsiana (Avena ferina) oraz otręby owsiane.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż. Tłuszcz  owsiany  jest bogaty w  nienasycone kwasy  tłuszczowe (80% kwasów tłuszczowych).  Główne  kwasy to: oleinowy (29–53%), linolowy (24–48%), linolenowy (1–5%). Ziarno, które pozbawione jest łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka i 2% włókna surowego. Ziarno owsa zawiera również węglowodany, lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.

Właściwości lecznicze:

Ochrania błonę śluzową żołądka, dzięki zawartości β-glukanów, które pod wpływem gotowania zamieniają się one w gęsty śluz mający właściwości żelujące.

Stosowany profilaktycznie, pomaga uniknąć chorób cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca, rak jelita grubego, miażdżyca (błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu ogólnego we krwi), zaparcia.

Kulinarnie

Mąkę owsianą stosujemy do pieczenia pysznych ciasteczek owsianych, placuszków, blin. Można upiec również chleb z jej dodatkiem. Z płatków owsianych robimy popularną na śniadania owsiankę, możemy również dodać do zup lub stworzyć wspaniałe desery.




Print Friendly, PDF & Email