Mąka,  Porady,  Strona Główna

Mąka migdałowa

Mniamm… mąka migdałowa należy do jednej z moich ulubionych mąk. Zawsze staram się mieć jej zapasy w domu. Mąka ta stanowi zamiennik mąki pszennej ma cudowny słodki, orzechowy smak i zapach. Kolor białawo-żółty. Jako, że nie posiada glutenu jest to idealna mąką do przyrządzania wielu bezglutenowych słodkości. Doceniają ją również zwolennicy następujących diet: wegetariańskiej, paleo, o niskiej zawartości węglowodanów.

Właściwości

Mąka migdałowa jest bardzo cenna ze względu na właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest źródłem jedno – i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Działa dobroczynnie na układ nerwowy, wzmacnia kości. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest zalecana dla cukrzyków, ponieważ stabilizuję glikemię, obniża po posiłkowy poziom cukru we krwi. Obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi. W mące migdałowej nie ma pobudzającej łaknienie gliadyny, podnoszącej cukier amylopektyny A i niszczącej jelita aglutyniny. Zapobiega nowotworom, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Zawiera bardzo mało węglowodanów w porównaniu do innych mąk. Do jej zalet również zalicza się wysoka zawartość kwasów Omega-3. Jej składniki odżywcze są nie przecenione.

Wartości odżywcze w 100g produktu Wartości odżywcze w 100g produktu
Wartość kaloryczna 607 kcal Potas 643,0mg (14%)*
Białko 21,4 g Sód 18,0mg (15%)*
Tłuszcze 53,6g* Wapń 214,0mg (21%)*
Węglowodany 17,9 g Żelazo 3,86mg (39%)*
Błonnik 10,7 g Magnez 286,0mg (72%)*

Niema jednak produktów idealnych. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych Omega-3, zawiera również kwasy nienasycone Omega-6. Stymulują one stany zapalne, spowolniałą metabolizm oraz zaburzają pracą hormonów. Mąka migdałowa zawiera również kwasy fitowe i szczawiowe blokujące wchłanianie się minerałów z pożywienia (choć występuję one głównie w skórce, którą i tak odrzucamy). Za względu na powyżej przytoczone mankamenty mąki migdałowej nie powinno się jej spożywać często i w dużych ilościach. Powinna stanowić jedynie dodatek do dań i deserów.

Zastosowanie

Mąka migdałowa ma szerokie spektrum zastosowań. Jest idealna do wypieków. Stanowi podstawę przyrządzania makaroników francuskich, pysznych ciasteczek o migdałowym aromacie. Może stanowić dodatek do chleba, nadając mu pyszny migdałowy aromat. Często dodawana jest do deserów. A nawet jako panierka lub marynata do mięs. Olej migdałowy choć pysznie pachnie, jednak nie nadaję się do pieczenia. Jednak warto go dodać np. jako dressing do sałatek.

Cena i rodzaje mąki migdałowej

Warto zwrócić uwagę, że wyróżniamy dwa typy mąki migdałowej. Najczęściej spotkamy w sklepach mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki. Zwykła mąka migdałowa to mąką z migdałów z łupinkami, jest ona nieco bardziej gorzka w smaku i ciemniejsza w kolorze.

Cena mąki migdałowej blanszowanej waha się pomiędzy 20zł a 30zł za 500g. Ja kupuję swoją w osiedlowym sklepie za 21zł. Cena ta nie jest niska. Jednak proszę się nie przejmować, mąkę migdałową można z sukcesem przyrządzić w domu.

W początkowej fazie musimy zblanszować nasze migdały. Aby to zrobić należy wrzucić je do wrzątku i gotować bez przykrycia przez 1 do 2 minut. Następnie należy je odcedzić, po czym skórka z migdałów schodzi bez większego wysiłku.

Osuszone migdały (musimy osuszyć je dokładnie, ponieważ bardzo łatwo jest zrobić masło migdałowe zamiast mąki) należy zmielić w młynku do kawy. Najlepiej aby młynek był czysty, w innym razie nasza mąka przejdzie zapachem kawy ;/ . Jeżeli mielimy blenderem ręcznym musimy to robić bardzo ostrożnie i po paru sekundach blendowania przestać i ocenić wizualnie stan rozdrobnienia mąki. Tak zmielone migdały odsypujemy na blaszkę do pieczenia i suszymy w piekarniku na 80*C przez 1,5h. Po tym czasie mąkę odsiewamy, a grudki pozostałe na sitku przesiewamy i powtarzamy proces.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)