
Biszkopt kakaowy z olejem.
Biszkopt kakaowy z olejem, muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Pięknie rośnie, cudownie pachnie i pozostaje świeży przez długi czas. Szukając przepisu na idealny biszkopt kakaowy natknęłam się na biszkopt kakaowy z olejem. Początkowo powątpiewałam w pozytywny rezultat, ponieważ biszkopt z olejem nieomylnie kojarzył mi się z tłuszczem, a w związku z tym z biszkoptem tłuszczowym (takim ucieranym ciastem, który często nazywany jest biszkoptem tłuszczowym).

Jednak po namowie koleżanki postanowiłam sprawdzić ten przepis. Okazał się świetny. Biszkopt nie tylko piękne wyrósł, ale był cudownie lekki, wilgotny i połyskujący w środku. Nie mogę powiedzieć, że kroiło się go lepiej niż zwykły biszkopt, ale nie było źle. Szczególnie po nocy spędzonej w lodówce.
Dlaczego biszkopt z olejem rośnie lepiej niż zwykły?
Biszkopt wyrósł super. Płaski na górze. Górki nie było, więc nie było co ścinać. Niebo a ziemia w porównaniu do biszkoptu zwykłego z samym kakao. Dodatek oleju, prawdopodobnie działa rozrzedzająco na konsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie je nawilżając po upieczeniu. Efekt „Pierwsza Klasa”.
Biszkopt z olejem vs. Biszkopt z wodą
Czy robiliście kiedyś biszkopt kakaowy z dodatkiem wody? Ja robiłam i do tej pory był moim ulubionym. Teraz nie mogę się zdecydować, który wygląda i smakuje lepiej. Może Wy macie jakieś preferencje. Napiszcie w komentarzu o Waszych spostrzeżeniach.





Biszkopt kakaowy z olejem po przekrojeniu jest lekko połyskujący. A co za tym idzie jest lepiej nawilżony niż biszkopt z wodą. Dzięki zawartości oleju dłużej zachowuje świeżość.
Biszkopt z olejem
Danie: Deser, Dodatek do deseru
Rodzaj: desery polskie, worldwide
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 40 minutes
Razem: 1 hour
Porcje: 4 jaja
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj
NIEZBĘDNY SPRZĘT
- waga kuchenna
- mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
- piekarnik
- szpatułka silikonowa
- papier do pieczenia
- duża miska
Składniki
- 4 szt jajek
- 130 g cukru drobnego do wypieków
- 100 g mąki tortowej typ 450 lub mniej
- 30 g kakao
- 30 g oleju 1 łyżka = 7 gram
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Zgromadź wszystkie składniki. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód (tylko spód) blaszki/formy/rantu wyściel papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Włącz piekarnik i nagrzej go do 160*C.
- Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cukier dodawaj powoli łyżka po łyżce, za każdym razem czekaj, aż cukier się dobrze rozpuści w białkach.
- Pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj tylko do ujednolicenia koloru.
- Do jajecznej mieszaniny dodaj suche składniki w dwóch lub trzech partiach. Wraz z ostatnią partią dodaj olej (na ściankę miski) i wymieszaj delikatnie. Pamiętaj, aby wymieszać dokładnie mąkę z dna i boków naczynia.
- Przelej do przygotowanej wcześniej formy i włóż od razu do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 35 - 40 min.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż wystygnie, po czym oddziel biszkopt od formy ostrym nożem. Wyjmij biszkopt i studź go najlepiej na ażurowej kratce. Po czym odwróć do góry dnem i przekrój na blaty. Płaski spód stanowi górę naszego tortu.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
4
+1
2
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0




You May Also Like


Brownie czekoladowe
4 marca 2019

Ganache – najczęstsze problemy.
28 kwietnia 2019
