Krem pistacjowy sporządzony jest na bazie pasty pistacjowej z białączekoladą. Dodatek serka mascarpone i śmietanki dodaje niesamowitej lekkości i delikatności.
Uwielbiam orzechy, a szczególnie pistacje. Ciasta i torty z kremami orzechowymi to już chyba klasyka. Znakomita alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za owocami.
Krem pistacjowy na dwa sposoby.
Ten pyszny krem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób wymaga własnoręcznego przygotowania pasty pistacjowej. Wykonując ją samodzielnie mamy gwarancję dobrych składników. Drugi sposób pozwala na użycie gotowej pasty pistacjowej, dlatego jest znacznie szybszy i łatwiejszy. Niestety pasta pistacjowa jest mało dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego warto ją nabyć przez internet.
Ja pastę pistacjową wykonuję w większej ilości, a następnie mrożę niepotrzebny nadmiar. Pistacje można kupić też w wersji łuskanej, co znacznie ułatwia przygotowanie kremu. Pastę pistacjową można użyć jako nadzienie do makaroników lub innych ciasteczek.
Obłuskaj pistacje. Gotowe orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min.
W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozpuszczając czekoladę poszatkuj ją bardzo drobno. Rozpuść tylko część czekolady, a następnie zdejmij z kąpieli wodnej lub wyjmij z mikrofalówki i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli to konieczne ogrzewaj jeszcze raz przez chwilkę. W mikrofalówce za pierwszym razem ok. 20s potem ok. 5s.
Odcedź pistacje i wytrzyj w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Część łupinek powinno zejść od razu. Tych, które pozostały na pistacjach należy się pozbyć ręcznie.
W misie blendera ręcznego zmiksuj pistacje na gęstą pastę. Jeśli miksujesz już ponad 3min, a pistacje są dalej kruche i nieklejące, dodaj parę kropel oliwy z oliwek. Miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozpuszczoną czekoladę wlej do pistacji i zmiksuj wszystko razem na jednolitą pastę. Włóż pastę do lodówki na czas przyrządzania kremu śmietankowego.
Krem śmietankowy
Wymieszaj śmietankę z kremem mascarpone. Miksuj wszystko razem blenderem ręcznym, najlepiej w wysokim a wąskim pojemniku. Miksuj aż krem stanie się gęsty i bardziej puszysty.
Krem pistacjowy
Silikonową szpatułką wymieszaj krem i pastę pistacjową.
Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje
W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała czekolada rozpuści się. Tak powstały ganache odsuń od źródła ciepła i nadal mieszaj, aż do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz skorzystać z mikrofalówki, włóż czekoladę ze śmietanką do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok 30s. Po tym czasie wymieszaj dokładnie i odstaw na parę minut. Wymieszaj powtórnie, aż do uzyskania jednorodnej, lśniącej konsystencji. Jeśli to konieczne podgrzej jeszcze raz. Tym razem przez około 5s, wyjmij wymieszaj dokładnie.
Do powstałego ganache (kremu z czekolady) dodaj pastę pistacjową. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Włóż do lodówki, aż do wystudzenia kremu. Zimny krem możesz ubiś blenderem ręcznym. Przestań ubijać krem gdy tylko zauważysz, że zaczyna gęstnieć i zmieniać konsystencję.
Notes
Ubijanie kremów na bazie śmietanki w naczyniu wysokim a wąskim jest znacznie szybsze, a krem warzy się znacznie rzadziej.
Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
Krem z gotową pastą pistacjową i krem pistacjowy (domowy) są robione na innej zasadzie. Krem domowy jest na bazie ubitej śmietanki z mascarpone, natomiast krem z gotową pastą pistacjową jest dodawany do ganache z białej czekolady. Pozdrawiam.
Jeśli chcemy ją dodatkowo usztywnić możemy dodać serka mascarpone (niestety ta opcja zmienia smak kremu), lub dodać krem do napęczniałej i rozpuszczonej żelatyny. Żelatyna w lodówce stężeje, a krem będzie stabilny.
14 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak, jak najbardziej.
Agnieszka Niedźwiedzka
Potrzebujemy 200 tak jak w przepisie 🙂 czyli około szklankę postacji.
Aga
Dzień dobry,
Potrzebuje 200 czy 300g łuskanych pistacji? W przepisie napisane jest najpierw 200g, a potem w nawiasie, że 300g to 1.5szklanki:
200 g łuskanych pistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki)
Bardzo dziękuję! 🙂
Milena
Czy krem będzie nadawał się jako nadzienie do rogali?
Agnieszka Niedźwiedzka
Z podanej ilości udało mi się zrobić warstwę kremu o grubości ok 1cm na tort wielkości 20x30cm.
AGata
Na jakie fi wystarczy kremu w tego przepisu ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak 🙂 Nadaje się i to bardzo dobrze 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Krem z gotową pastą pistacjową i krem pistacjowy (domowy) są robione na innej zasadzie. Krem domowy jest na bazie ubitej śmietanki z mascarpone, natomiast krem z gotową pastą pistacjową jest dodawany do ganache z białej czekolady. Pozdrawiam.
Niulka
Dlaczego w kremie z gotową pastą pistacjową nie ma mascarpone?
Patrycja
Czy krem nadaje się do monoporcji ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Jeśli chcemy ją dodatkowo usztywnić możemy dodać serka mascarpone (niestety ta opcja zmienia smak kremu), lub dodać krem do napęczniałej i rozpuszczonej żelatyny. Żelatyna w lodówce stężeje, a krem będzie stabilny.
Eliza
Jak sprawić, żeby taka masa bylła sztywna do tortu? Dziękuje 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc. 🙂
Anonim
Mega super krem, wyszedł mi za pierwszym razem. Bardzo fajnie opisane. Wielkie dzięki 😍😘🤗