krem pistacjowy
Kremy śmietanowe,  Slider

Krem pistacjowy z białą czekoladą

Krem pistacjowy sporządzony jest na bazie pasty pistacjowej z białą czekoladą. Dodatek serka mascarpone i śmietanki dodaje niesamowitej lekkości i delikatności.

Uwielbiam orzechy, a szczególnie pistacje. Ciasta i torty z kremami orzechowymi to już chyba klasyka. Znakomita alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za owocami.

Krem pistacjowy na dwa sposoby.

pistacje
obrane pistacje

Ten pyszny krem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób wymaga własnoręcznego przygotowania pasty pistacjowej. Wykonując ją samodzielnie mamy gwarancję dobrych składników. Drugi sposób pozwala na użycie gotowej pasty pistacjowej, dlatego jest  znacznie szybszy i łatwiejszy. Niestety pasta pistacjowa jest mało dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego warto ją nabyć przez internet.

pasta pistacjowa
pasta pistacjowa

Ja pastę pistacjową wykonuję w większej ilości, a następnie mrożę niepotrzebny nadmiar. Pistacje można kupić też w wersji łuskanej, co znacznie ułatwia przygotowanie kremu.  Pastę pistacjową można użyć jako nadzienie do makaroników lub innych ciasteczek.

krem pistacjowy

Krem pistacjowy

Danie: Deser
Rodzaj: American
Słowa kluczowe: krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje
Przygotowanie: 30 minutes
Przygotowanie pistacji: 1 hour
Razem: 1 hour 30 minutes
Porcje: 500 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • blender ręczny
  • waga kuchenna
  • duża miska
  • szpatułka silikonowa
  • wysokie i wąskie naczynie

Składniki

Pasta pistacjowa

  • 200 g łuskanych pistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki)
  • 100 g białej czekolady
  • parę kropel oliwy z oliwek opcjonalnie

Krem śmietanowy

  • 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu
  • 150 g serka mascarpone

Przygotowanie

Pasta pistacjowa

  • Obłuskaj pistacje. Gotowe orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min.
  • W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozpuszczając czekoladę poszatkuj ją bardzo drobno. Rozpuść tylko część czekolady, a następnie zdejmij z kąpieli wodnej lub wyjmij z mikrofalówki i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli to konieczne ogrzewaj jeszcze raz przez chwilkę. W mikrofalówce za pierwszym razem ok. 20s potem ok. 5s.
  • Odcedź pistacje i wytrzyj w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Część łupinek powinno zejść od razu. Tych, które pozostały na pistacjach należy się pozbyć ręcznie.
    skorupka i pistacja
  • W misie blendera ręcznego zmiksuj pistacje na gęstą pastę. Jeśli miksujesz już ponad 3min, a pistacje są dalej kruche i nieklejące, dodaj parę kropel oliwy z oliwek. Miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    mielone pistacje
  • Rozpuszczoną czekoladę wlej do pistacji i zmiksuj wszystko razem na jednolitą pastę. Włóż pastę do lodówki na czas przyrządzania kremu śmietankowego.
    pasta z pistacji

Krem śmietankowy

  • Wymieszaj śmietankę z kremem mascarpone. Miksuj wszystko razem blenderem ręcznym, najlepiej w wysokim a wąskim pojemniku. Miksuj aż krem stanie się gęsty i bardziej puszysty.

Krem pistacjowy

  • Silikonową szpatułką wymieszaj krem i pastę pistacjową.
    krem pistacjowy
ciasto pistacjowe

Krem pistacjowy z gotowej pasty.

Danie: Deser
Rodzaj: American
Słowa kluczowe: krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 1 hour 30 minutes
Porcje: 500 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • waga kuchenna
  • duża miska
  • szpatułka silikonowa
  • wysokie i wąskie naczynie

Składniki

  • 150 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki pasty pistacjowej

Przygotowanie

  • Czekoladę posiekaj drobno i zalej śmietanką.
  • W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała czekolada rozpuści się. Tak powstały ganache odsuń od źródła ciepła i nadal mieszaj, aż do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz skorzystać z mikrofalówki, włóż czekoladę ze śmietanką do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok 30s. Po tym czasie wymieszaj dokładnie i odstaw na parę minut. Wymieszaj powtórnie, aż do uzyskania jednorodnej, lśniącej konsystencji. Jeśli to konieczne podgrzej jeszcze raz. Tym razem przez około 5s, wyjmij wymieszaj dokładnie.
  • Do powstałego ganache (kremu z czekolady) dodaj pastę pistacjową. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Włóż do lodówki, aż do wystudzenia kremu. Zimny krem możesz ubiś blenderem ręcznym. Przestań ubijać krem gdy tylko zauważysz, że zaczyna gęstnieć i zmieniać konsystencję.

Notes

Ubijanie kremów na bazie śmietanki w naczyniu wysokim a wąskim jest znacznie szybsze, a krem warzy się znacznie rzadziej.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
7
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)