
Brownie czekoladowe
Brownie to pyszny deser pochodzący z kuchni amerykańskiej. Jest nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu. U mnie w domu znika od razu. Zajadają się nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Doskonale smakuje podany z gałką lodów, dodatkiem orzechów lub ciepłej wiśniowej marmolady. Brownie jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie przez parę lat mieszkałam. Choć bardzo tęskniłam za polską szarlotką z lodami, to jednak brownie, z czasem okazało się jej godnym substytutem. Teraz zagościł na stałe w mojej książce kucharskiej.

Niektóre wersje brownie nie zawierają proszku do pieczenia, przez co ciasto jest zbite, ale i bardziej mokre. Przypomina ciasto z zakalcem, jednak tutaj ten efekt jest zamierzony. Ja, robiąc brownie, dodaje odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste, lecz ciągle wspaniale wilgotne. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli chcielibyście spróbować mokrego brownie. Dla porównania, obok umieściłam zdjęcie Brownie bez proszku do pieczenia, z dodatkiem białej i mlecznej czekolady. Ja osobiście wolę bardziej puszyste wariacje.
Brownie czekoladowe
Ingredients
Instructions
Notes




You May Also Like


Zakalec
6 lutego 2019

Krem orzechowy
27 lutego 2020

4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Ja też uwielbiam to ciasto 🙂
Klaudia
To chyba najlepszy przepis! Nie wymaga 4 czekolad ani całej kostki masła, a wychodzi idealne! Robiłam dziś pierwszy raz: w całym domu pachnie, a ciasto rośnie w piekarniku. Już po konsystencji ciasta i tym, jak się zachowuje w piekarniku wiem, ze wyjdzie idealne. Chciałam zrobić z orzechami włoskimi. Zapomniałam włożyć orzechy do ciasta, ale za to na wierzch nałożę krem z mascarpone i roztopionej mlecznej, jak tylko ciasto ostygnie.
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo, ja też je uwielbiam. W minione święta robiłam je dwa razy. Oba razy rozeszło się bardzo szybko. Pozdrawiam.
Ola
Uwielbiam, przepis jest doskonały 😘🤩