Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Przepisy,  Strona Główna

Brownie czekoladowe

Brownie to pyszny deser pochodzący z kuchni amerykańskiej. Jest nie tylko pyszny, ale i prosty w przygotowaniu. U mnie w domu znika od razu. Zajadają się nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Doskonale smakuje podany z gałką lodów, dodatkiem orzechów lub ciepłej wiśniowej marmolady. Brownie jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie przez parę lat mieszkałam. Choć bardzo tęskniłam za polską szarlotką z lodami, to jednak brownie, z czasem okazało się jej godnym substytutem. Teraz zagościł na stałe w mojej książce kucharskiej.

Niektóre wersje brownie nie zawierają proszku do pieczenia, przez co ciasto jest zbite, ale i bardziej mokre. Przypomina ciasto z zakalcem, jednak tutaj ten efekt jest zamierzony. Ja, robiąc brownie, dodaje odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste, lecz ciągle wspaniale wilgotne. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli chcielibyście spróbować mokrego brownie. Dla porównania, obok umieściłam zdjęcie Brownie bez proszku do pieczenia, z dodatkiem białej i mlecznej czekolady. Ja osobiście wolę bardziej puszyste wariacje.

Brownie czekoladowe

SmartBake.pl Sprawdzone Wypieki
5 from 3 votes
Prep Time 25 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 50 mins
Course Dessert
Cuisine American
Servings 16
Calories 465 kcal

Ingredients
  

  • 100 g masło min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 200 g ciemna czekolada min. 64% kakao
  • 100 g mąka pszenna Typ405 – Typ550
  • 30 g kakao
  • 4 jaja średniej wielkości
  • 250 g drobny cukier do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instructions
 

  • Pokrój 100g masła w kostkę, połam 200g ciemnej czekolady na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść.  Przygotuj cukier 250g, mąkę pszenną 100g, kakao 30g oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
    masło
  • Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
    maslo browniem
  • W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę ok. 20cmx20cm. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
  • Ubij całe 4 jajka, wymieszane z 250g drobnego cukru. Ubijaj aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość  i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • Wyłącz mikser. Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek. Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę do przygotowanej formy.
  • Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki.
  • Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie.

Notes

Brownie czekoladowe świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub z drobno krojonymi kawałkami czekolady białej i/lub mlecznej. Dodatki należy dodawać do ciasta na przemian z mąką.
Jeśli chcemy aby brownie było bardziej mokre i zbite nie dodajemy proszku do pieczenia. Powstanie wtedy zakalec, który jest charakterystyczny dla Brownie. Od was tylko zależy, jaką formę Brownie lubicie.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

4 komentarze

  • Klaudia

    5 stars
    To chyba najlepszy przepis! Nie wymaga 4 czekolad ani całej kostki masła, a wychodzi idealne! Robiłam dziś pierwszy raz: w całym domu pachnie, a ciasto rośnie w piekarniku. Już po konsystencji ciasta i tym, jak się zachowuje w piekarniku wiem, ze wyjdzie idealne. Chciałam zrobić z orzechami włoskimi. Zapomniałam włożyć orzechy do ciasta, ale za to na wierzch nałożę krem z mascarpone i roztopionej mlecznej, jak tylko ciasto ostygnie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)