krem owocowy
Kremy,  Kremy śmietanowe,  Przepisy

Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone.

Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone to pyszny krem, który dzięki swojej stabilności doskonale nadaje się do tortów. Można z niego wykonać zarówno ozdoby śmietanowe jak i wypełnić wnętrze tortu.

Bazą tego kremu jest bita śmietana. Użyj takiej, która ma przynajmniej 30% tłuszczu. Śmietana o mniejszej zawartości nie ubije się. Po ubiciu powinna być kremowa i puszysta.

Zaletą masy śmietanowej z mascarpone jest to, że możemy do niej dodać większość znanych nam owoców. Doskonale komponuje się z musem z truskawek lub z malin . Te dwa, to moje ulubione smaki, również moi domownicy mogliby jeść tę masę łyżkami.

Ja często korzystam z owoców mrożonych, ale możemy ją też wzbogacić o świeże owoce. Jednak, nie oszukujmy się, ale zapach i smak świeżych owoców nie jest bardzo intensywny, szczególnie tych z poza sezonu lub tych z supermarketu. Wybieram owoce mrożone, ponieważ zostały one zebrane i zamrożone w sezonie, dzięki czemu zachowały swój smak i aromat. Dodatkowo poprzez odparowanie wody, potęguję ich smak i zapach.

Jeżeli dalej nie jesteśmy zadowoleni ze smaku powstałego musu, możemy zastąpić serek mascarpone opakowaniem galaretki owocowej. Taki zabieg podkręca smak owoców. Niestety galaretka zawiera cukier, który dodatkowo dosładza naszą masę, a nie każdy to lubi.

krem owocowy

Masa śmietanowa z owocami z serkim mascarpone

SmartBake.pl sprawdzone wypieki
4.6 from 5 votes
Prep Time 10 mins
Przygotowanie musu 30 mins
Total Time 40 mins
Course Deser
Cuisine polskie
Servings 10 porcji
Calories 430 kcal

Ingredients
  

  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki min. 30% tłuszczu
  • 500 ml serka mascarpone pełnotłusty
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g mrożonych owoców lub 400g świeżych
  • 100 ml soku owocowego

Instructions
 

Mus owocowy

  • Świeże owoce obrać, umyć. Mrożonych owoców nie musisz rozmrażać.
  • Umieść owoce w garnku, zalej sokiem. Gotuj bez pokrywki, aż do odparowania wody.
  • Gdy mus zacznie gęstnieć zmiksuj blenderem ręcznym. Miksuj tak długo, aż osiągniesz pożądaną teksturę musu. Kontynuuj gotowanie, aż osiągniesz teksturę pasty lub gęstego musu.
  • Odstaw do ostudzenia.

Ubijanie śmietany z mascarpone.

  • Przygotowuj składniki. Otwórz śmietanę, serek mascarpone.
  • Śmietanę miksuj mikserem lub ubijaczką do pian. Na początku na wolnych obrotach, aby śmietana nie wychlapała nam z miski. Potem na wysokich obrotach, aż do momentu, gdy końcówka miksera zostawia ślady w kremie.
  • Zmniejsz obroty, gdy tylko śmietana zgęstnieje. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, zacznij dodawać cukier puder, po łyżce, inaczej cukier puder zapyli nam całą kuchnię.
  • Na niskich obrotach miksera dodaj serek mascarpone. Miksuj aż do całkowitego połączenia składników. Masa powinna byś zwarta i gęsta.

Łączenie owoców ze śmietaną.

  • Schłodzony mus owocowy dodawaj do bitej śmietany za pomocą szpatuły. Wymieszaj do połączenia składników po każdym dodaniu musu.
  • Po połączeniu wszystkich składników krem śmietanowy z owocami jest gotowy do podania.

Notes

Do kremu możesz dodać kilka sztuk posiekanych świeżych owoców.
Tekstura Twojego kremu zależy od stopnia zmiksowania musu owocowego. Jeśli chcesz, aby twój krem był super gładki, musisz bardzo dokładnie zmiksować owoce. Aby pozbyć się pestek (np. z truskawek, malin) musisz przecisnąć mus przez sitko lub gazę.
Krem z zawartością pestek może zatkać wąskie końcówki worka cukierniczego.
 
Keyword krem, mascarpone, owoce, śmietana

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
36
+1
13
+1
18
+1
67
+1
3
+1
3
+1
2

11 komentarzy

  • Monika

    Czy można dać smietanfixa żeby masa się nie rozpuściła. Jeśli tak to ile na 500 ml śmietany i 250 g mascarpone?

  • Anna

    5 stars
    Krem PRZEPYSZNY!!! Konsystencja taka jaka powinna byc👍. Szczerze polecam tym, ktorzy lubia smietane, maskarpone i owoce ☝️😉.
    Pozdrawiam 🍀

  • Izabela

    5 stars
    Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie czy krem owocowy z pulpy z mrożonych owoców wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm. Pozdrawiam serdecznie Iza

  • Izabela

    Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie: czy ilość kremu owocowego z pulpy z mrożonych owoców, wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm.?
    Biszkopt upiekłam dzisiaj, jutro będę robić resztę.
    Pozdrawiam Iza

  • Ania

    5 stars
    Dałam troszke mniej śmietanki, bo potrzebowałam super sztywnego kremu, a jako owoc – dorzuciłam mango. Polecam polecam, wyszło pysznie, dziękuje za przepis i na pewno wrócę po więcej! 💜💜

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Smak zależy od wielu czynników. Ten przepis jest bardzo ogólny, ponieważ każdy ma inne kubki smakowe i każdy owoc inaczej smakuje. Czasami krem trzeba odrobinę dosłodzić lub wręcz przeciwnie – nie słodzić. Czasami daję mniej owoców niż w przepisie. Przykro mi, że pani nie smakował, ciężko mi tak naprawdę powiedzieć dlaczego. Niemniej jednak dziękuję za pozostawienie komentarza i skorzystanie z mojego przepisu. Pozdrawiam.

  • daria

    3 stars
    zrobiłam ten krem, bo narzeczony chciał owocowy tort na urodziny. Mi kompletnie nie smakował (z owoców mrożonych dałam owoce leśne + truskawki), jemu niby smakował.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)