Mąka z amarantusa
Pewnie wielu z was zadaje sobie pytanie co to jest ten amarantus? Tymczasem roślina ta błyszczy dzięki swym zaletom żywieniowym.
Historia
Pokrótce opowiem jej historię. Amarantus to roślina znana na świecie od pradziejów. Indianie, Majowie i Aztekowie uprawiali tę roślinę w znacznych ilościach i uważali ją za świętą. Mielone nasiona amarantusa (nazywanego też szarłatem), czyli mąka, służyła im do przyrządzania tortilli, placków i napojów. Młode liście i pędy po uprzednim rozmiękczeniu służyły matkom do karmienia niemowląt. Szarłat był uznawany za pożywienie dodające siły, charyzmy i waleczności. Jak mówią źródła podawano go biegaczom i wojownikom, bo dodawał energii do działania. Do Europy amarantus trafił najpierw jako roślina ozdobna. Obecnie amarantus został odkryty na nowo i okrzyknięty zbożem XXIw.
Wartość odżywcza
Amarantus nazywany jest również szarłatem. Jest doceniany za jego bogate wartości odżywcze. Zawiera dużo wapnia, żelaza – 5x więcej niż szpinak, stanowi doskonałe źródło białka bardzo dobrze przyswajanego przez organizm. A co ważne NIE zawiera glutenu. Polecany dla cukrzyków, wegetarian, sportowców, osób odchudzających się, ponieważ jest sycący a zawiera niewiele kalorii.
Wartość odżywcza | w 100g produktu |
Wartość energetyczna | 1547 kJ/367 kcal |
Tłuszcz | 7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,50 g |
Węglowodany | 59 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 13,6 g |
Sól | 0,01g |
witamina B6 | 0,60 mg (43%)* |
Kwas foliowy | 82 µg (41%)* |
Kwas pantotenowy | 1,5 mg (25%)* |
Potas | 508 mg (25%)* |
Fosfor | 557 mg (80%)* |
Magnez | 248 mg (66%)* |
Żelazo | 7,6 mg (54%)* |
Cynk | 2,9 mg (29%)* |
Wapń | 159 mg (20%)* |
*RWS-Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej. | – |
Zastosowanie
Amarantus możemy spotkać na sklepowych półkach w trzech postaciach: nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, mąki i jako amarantus ekspandowany tzw. popping czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest do batoników zbożowych, jako dodatek do chleba, do sałatek i deserów.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0