Mąka,  Porady,  Strona Główna

Mąka z amarantusa

Pewnie wielu z was zadaje sobie pytanie co to jest ten amarantus? Tymczasem roślina ta błyszczy dzięki swym zaletom żywieniowym.

 

Historia

Pokrótce opowiem jej historię. Amarantus to roślina znana na świecie od pradziejów. Indianie, Majowie i Aztekowie uprawiali tę roślinę w znacznych ilościach i uważali ją za świętą. Mielone nasiona amarantusa (nazywanego też szarłatem), czyli mąka, służyła im do przyrządzania tortilli, placków i napojów. Młode liście i pędy po uprzednim rozmiękczeniu służyły matkom do karmienia niemowląt. Szarłat był uznawany za pożywienie dodające siły, charyzmy i waleczności.  Jak mówią źródła podawano go biegaczom i wojownikom, bo dodawał energii do działania. Do Europy amarantus trafił najpierw jako roślina ozdobna. Obecnie amarantus został odkryty na nowo i okrzyknięty zbożem XXIw.

Autor zdjęcia: zimt2003

 

Wartość odżywcza

Amarantus nazywany jest również szarłatem. Jest doceniany za jego bogate wartości odżywcze. Zawiera dużo wapnia, żelaza – 5x więcej niż szpinak, stanowi doskonałe źródło białka bardzo dobrze przyswajanego przez organizm. A co ważne NIE zawiera glutenu. Polecany dla cukrzyków, wegetarian, sportowców, osób odchudzających się, ponieważ jest sycący a zawiera niewiele kalorii.

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1547 kJ/367 kcal
Tłuszcz 7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,50 g
Węglowodany 59 g
w tym cukry 1,7 g
Błonnik 6,7 g
Białko 13,6 g
Sól 0,01g
witamina B6 0,60 mg (43%)*
Kwas foliowy 82 µg (41%)*
Kwas pantotenowy 1,5 mg (25%)*
Potas 508 mg (25%)*
Fosfor 557 mg (80%)*
Magnez 248 mg (66%)*
Żelazo 7,6 mg (54%)*
Cynk 2,9 mg (29%)*
Wapń 159 mg (20%)*
*RWS-Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.

 

Zastosowanie

Amarantus możemy spotkać na sklepowych półkach w trzech postaciach: nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, mąki i jako amarantus ekspandowany tzw. popping czyli prażone ziarna. Mąka z amarantusa doskonale uzupełnia smak wypieków oraz nadaje im przyjemnego orzechowego aromatu. Nadaje się do wyrobu klusek, makaronów, naleśników. Ziarna amarantusa dodawane są do sałatek, zup, deserów. Podaje się je w postaci nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest do batoników zbożowych, jako dodatek do chleba, do sałatek i deserów.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)