Ciasto parzone – przepis podstawowy
SmartBake.pl – sprawdzone wypieki
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Dessert
Cuisine French
Servings 60 profiterolek
Calories 165 kcal
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej max. typ550
- 1 szczypta soli
- 5 średnich jaj u mnie wystarczyły 4
Zgromadź potrzebne składniki. Włącz piekarnik na 210*C. Przesiej mąkę i sól.
Wlej do garnka 200ml wody, 200ml mleka i 200g masła. Rozpuść i zagotuj.
Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę.
Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta.
Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki.
Teraz formujemy ciasto w pożądany kształt, na wcześniej przygotowanej blaszce. Ja nakładałam ciasto rękawem cukierniczym, ale można również użyć łyżki.
Wkładamy ciasto do piekarnika dobrze nagrzanego do 210*C. Teraz zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180*C. pieczemy przez ok 30min. NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda