masa budyniowa Oreo
Kremy maślane,  Strona Główna

Krem budyniowy „Oreo”

Krem budyniowy to krem oparty na utartym maśle, jest puszysty i delikatny. Z dodatkiem budyniu tworzy masę o wspaniałym aromacie i smaku. Masę taką możecie komponować wedle waszego uznania. Zmieniając smak budyniu, zmienicie smak masy. Dodatkowo budyń możecie przygotować samodzielnie, wedle przepisu podanego tutaj.

Masa budyniowa jest jednym z łatwiejszych i najbardziej ekonomicznych kremów do tortów. Na zachodzie, głównie we Francji, jest znany jako „Creme Patissiere„. Wypełnia się nim ptysie, eklerki i wiele innych kulinarnych znakomitości. Aby krem budyniowy wyszedł nam jak należy, musimy być świadomi pewnych zależności.

  • Masło wykorzystane do masy musi mieć przynajmniej 82% tłuszczu mlekowego. Powinno być miękkie, aby było lepiej ubijać. Nie może być zbyt miękkie, rozpuszczone, gdyż zwarzy masę. Margaryna jest łatwiejsza do ubicia, jednak jej walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia. Poza tym, masło sprawia, że nasza masa twardnieje w lodówce, czego nie spodziewajmy się po margarynie, która ma znacznie większą zawartość wody niż masło.
  • Budyń przeznaczony do masy budyniowej, powinien być gęstszy niż w przepisie na opakowaniu. Rozpuść proszek w 400ml mleka zamiast w 500ml.
  • Mąkę ziemniaczaną/budyń w proszku musisz bardzo dobrze rozpuścić w odlanym mleku, aby w budyniu nie utworzyły się grudki.
  • Budyń należy zagotować. Gotuj tak długo, aż na powierzchni pojawią się bąble, a masa zgęstnieje. Pamiętaj, aby mieszać go cały czas, ponieważ bardzo łatwo się przypala.
  • Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Poczekaj 5 min, aż przestygnie i przyklej do jego powierzchni folię kuchenną. Dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie kożuch, który jest niepożądany w masie budyniowej. Budyniu nie chłodzimy w lodówce.
  • Budyń dodawaj do masła powoli, łyżka po łyżce. Za każdym razem dokładnie wymieszaj. Nie więcej niż 20s po dodaniu każdej łyżki budyniu. Pamiętaj, że dodawane składniki muszą być w tej samej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści masło, a co za tym idzie zwarzy masę. Zbyt zimny nie będzie łatwy do wymieszania i w efekcie powstaną grudki w masie.
  • Kremu nie ubijaj zbyt długo, ponieważ doprowadzi to do rozpuszczenia masła. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Krem maślano-budyniowy możecie wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami, np: ciasteczkami Oreo. Krem Oreo to bardzo smaczne i popularne wypełnienie tortów. Najczęściej podawane są przepisy na krem Oreo na bazie śmietanki. Jednak nie zawsze możemy użyć kremu śmietanowego, więc krem Oreo budyniowo-maślany to idealna alternatywa.

masa budyniowa

Masa budyniowa Oreo (budyń w proszku)

Danie: Dessert
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: budyniowy, krem, masa, maślana
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Porcje: 1
SmartBake.pl udane wypieki
Wydrukuj

Składniki

Masa budyniowa ze sklepowego budyniu.

  • 250 g miękkiego masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego opakowanie 40g
  • 350 ml mleka
  • 60 g cukru część można zastąpić stewią lub ksylitolem
  • 20 szt ciasteczek Oreo

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki.
  • W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Całość wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia.
  • Letni budyń mieszamy i przyklejamy do jego powierzchni folię kuchenną, aby nie wysechł i nie utworzył się kożuch.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Masło będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty lub białawy.
  • Do utartego masła dodajemy po jednej łyżce chłodnego budyniu, cały czas ucierając. Nie za długo, aby nie rozpuścić i nie zważyć masła.
  • Całe ciasteczka Oreo miksujemy na proszek. Dodajemy je do masła. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia składników.

Notes

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeżeli masa zwarzy się, tzn.  masło oddzieli się od reszty składników, można dodać odrobinę gorącej wody i dalej miksować. Jeżeli ten sposób zawiedzie, należy masę podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki.
  3. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny.

masa budyniowa Oreo

Masa budyniowa Oreo. Przepis z domowym budyniem.

Danie: Dessert
Rodzaj: średnio trudne
Słowa kluczowe: Creme Patissiere, krem budyniowy, masa maślana
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 5 minutes
Studzenie budyniu: 30 minutes
Razem: 25 minutes
Porcje: 10 porcji
SmartBake.pl udane wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 2 szt. żółtka jaj można pominąć
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru część można zastąpić stewią lub ksylitolem
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkie masło min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 20 szt. ciasteczek Oreo

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki.
  • Odlej 50ml mleka i rozpuść w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj razem z połową cukru i cukrem waniliowym.
  • Do gotującego mleka dodaj wymieszaną z mlekiem mąkę i żółtka. Ciągle mieszaj łyżką lub trzepaczką.
  • Gotuj, aż pojawią się duże bąble a budyń zgęstnieje.
  • Odstaw budyń do ostygnięcia. Po ok.  5 min przyklej folię kuchenną do powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch. Budyń ostudź do temperatury pokojowej.
  • W międzyczasie utrzyj masło z połową cukru. Masło ubijamy na puszystą masę. Tak długo aż wyraźnie podwoi swoją objętość i zmieni kolor na jasno żółty.
  • Zmiel całe ciasteczka na puszysty proszek.
  • Do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu. Za każdym razem mieszamy tylko do połączenia składników, nie za długo.
  • Na końcu dodaj sproszkowane Oreo i wymieszaj do połączenia składników.

Notes

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeżeli masa zwarzy się, tzn.  masło oddzieli się od reszty składników, można dodać odrobinę gorącej wody i dalej miksować. Jeżeli ten sposób zawiedzie należy masę podgrzać w kąpieli wodnej cały czas miksując, aż składniki ponownie połączą się. W przypadku utworzenia się grudek, możemy masę uratować w ten sam sposób. Ciepło pomoże rozpuścić niechciane bryłki.
  3. Ciasto lub tort przełożony masą budyniową (bez dodatku owoców) możemy trzymać w lodówce do 6 dni. W temperaturze pokojowej ciasto może stać nie dłużej niż 4 godziny.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)