
Krem budyniowy „Oreo”
Krem budyniowy to krem oparty na utartym maśle, jest puszysty i delikatny. Z dodatkiem budyniu tworzy masę o wspaniałym aromacie i smaku. Masę taką możecie komponować wedle waszego uznania. Zmieniając smak budyniu, zmienicie smak masy. Dodatkowo budyń możecie przygotować samodzielnie, wedle przepisu podanego tutaj.
Masa budyniowa jest jednym z łatwiejszych i najbardziej ekonomicznych kremów do tortów. Na zachodzie, głównie we Francji, jest znany jako „Creme Patissiere„. Wypełnia się nim ptysie, eklerki i wiele innych kulinarnych znakomitości. Aby krem budyniowy wyszedł nam jak należy, musimy być świadomi pewnych zależności.
Masło wykorzystane do masy musi mieć przynajmniej 82% tłuszczu mlekowego. Powinno być miękkie, aby było lepiej ubijać. Nie może być zbyt miękkie, rozpuszczone, gdyż zwarzy masę. Margaryna jest łatwiejsza do ubicia, jednak jej walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia. Poza tym, masło sprawia, że nasza masa twardnieje w lodówce, czego nie spodziewajmy się po margarynie, która ma znacznie większą zawartość wody niż masło.
Budyń przeznaczony do masy budyniowej, powinien być gęstszy niż w przepisie na opakowaniu. Rozpuść proszek w 400ml mleka zamiast w 500ml.
Mąkę ziemniaczaną/budyń w proszku musisz bardzo dobrze rozpuścić w odlanym mleku, aby w budyniu nie utworzyły się grudki.
Budyń należy zagotować. Gotuj tak długo, aż na powierzchni pojawią się bąble, a masa zgęstnieje. Pamiętaj, aby mieszać go cały czas, ponieważ bardzo łatwo się przypala.
Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Poczekaj 5 min, aż przestygnie i przyklej do jego powierzchni folię kuchenną. Dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie kożuch, który jest niepożądany w masie budyniowej. Budyniu nie chłodzimy w lodówce.
Budyń dodawaj do masła powoli, łyżka po łyżce. Za każdym razem dokładnie wymieszaj. Nie więcej niż 20s po dodaniu każdej łyżki budyniu. Pamiętaj, że dodawane składniki muszą być w tej samej temperaturze. Zbyt ciepły budyń rozpuści masło, a co za tym idzie zwarzy masę. Zbyt zimny nie będzie łatwy do wymieszania i w efekcie powstaną grudki w masie.
Kremu nie ubijaj zbyt długo, ponieważ doprowadzi to do rozpuszczenia masła. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Krem maślano-budyniowy możecie wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami, np: ciasteczkami Oreo. Krem Oreo to bardzo smaczne i popularne wypełnienie tortów. Najczęściej podawane są przepisy na krem Oreo na bazie śmietanki. Jednak nie zawsze możemy użyć kremu śmietanowego, więc krem Oreo budyniowo-maślany to idealna alternatywa.
Masa budyniowa Oreo (budyń w proszku)
Ingredients
Masa budyniowa ze sklepowego budyniu.
Instructions
Notes
Masa budyniowa Oreo. Przepis z domowym budyniem.
Ingredients
Instructions
Notes




You May Also Like


Sernik z rosą – przepis babci :)
25 marca 2020

Ciasto cytrynowe – bardzo wilgotne
12 listopada 2019
