klapnięty biszkopt
Co może pójść nie tak?,  Porady,  Strona Główna

BŁĘDY najczęściej popełniane w kuchni.

W tym działe chciałabym przedstawić błędy najczęściej popełniane w kuchni. Sama popełniłam ich setki i doskonale znam to uczucie, gdy ciasto znów nie wyszło jak powinno. Jednak pamiętajmy: Pieczenie to nie MAGIA na wszystko znajdzie się wyjaśnienie, a błędy zdarzają się każdemu. Najważniejszym jest, aby się nie poddawać, wyciągać wnioski ze swoich porażek i spróbować ponownie. Szczerze mówiąc, sama spędziłam wiele godzin w bibliotece i na rozmaitych stronach internetowych szukając przyczyny gdy jakiś deser mi nie wychodził, a potem mnóstwo czasu w kuchni, piekąc i testując nowo zdobytą wiedzę.

Chętnie podzielę się z Wami moimi przygodami w trakcie pieczenia, jak również przedstawię najczęściej popełniane błędy, których sama nieraz doświadczałam.

1. Rozpoczęcie pracy bez przeczytania przepisu za zrozumieniem.

 Mam tutaj na myśli zarówno nie podporządkowanie się temu co w przepisie jest napisane, jak również nadmierne podporządkowanie się jemu, bez zastanowienia czy w ogóle zawarte w nim składniki współgrają ze sobą. Osobiście parę razy natknęłam się na takie nieuczciwe przepisy, zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Niestety… zrobiłam ciasto według tego złego przepisu 🙁 Dopiero potem zaczęłam się zastanawiać dlaczego ciasto nie wyszło. Za każdym razem okazywało się, że błąd był bardzo widoczny, a przepis logicznie niepoprawny.

Dlatego proszę Was: Analizujcie każdy przepis zanim z niego skorzystacie. Na mojej stronie znajdziecie wyłącznie sprawdzone przepisy, jednak dobry przepis to tylko połowa sukcesu. Drugą połową jest odpowiednie jego wykorzystanie.

2. Nie zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników przed rozpoczęciem pracy.

Postępowanie to znacznie ułatwia i wbrew pozorom przyśpiesza pracę w kuchni. Nie zastosowanie się do tej wskazówki, może przyczynić się do naszej frustracji gdy nagle uświadomimy sobie, że mamy za mało mąki lub podczas ubijania bezy okaże się, że nie naszykowaliśmy sobie cukru do jej usztywnienia. Może to skutkować zmarnowanymi przebitymi jajkami, a w najlepszym wypadku straconym czasem.

baking-cooking-eggs-

3. Używanie starych lub przeterminowanych składników.

Czy Wy też znacie to uczucie kiedy ciasto drożdżowe nie wyrasta? A sprawdziliście datę ważności suchych drożdży, których używacie? To podstawowy błąd popełniany przy wyrobie ciast. Nieświeże produkty mogą nam mocno zepsuć smak i zniweczyć nasze wysiłki.

4. Nie przesiewanie suchych składników. 

 Choć ten krok może niektórym wydawać się niekonieczny, to jednak przesianie suchych składników znacznie ulepsza efekt końcowy. Dlatego ja zawsze przesiewam mąki razem z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i innymi sypkimi dodatkami. Dzięki temu ciasto jest gładsze, pozbawione grudek i dużo łatwiej jest wymieszać jego składniki. Pamiętajcie również, jeśli odmierzacie mąkę szklankami (czego ja nie polecam), najpierw odmierzcie mąkę a następnie ją przesiewajce. Jeśli nie wierzycie to zważcie szklankę mąki przesianej i nie przesianej, sami się przekonacie. 

 

6. Zapominanie lub niewłaściwe natłuszczanie/ wyścielanie foremki.

Choć sama nie mam z tym problemu to jednak nieraz słyszę pytania czym smarować lub czym wyścielać blaszki aby ciasto nie przywarło do ścianek i dna. Ja do smarowania foremek o fantazyjnych kształtach używam mieszanki margaryny, oleju i mąki w równych proporcjach. Do wyścielenia blach wycinam z papieru do pieczenia kształt równy kształtowi dna mojej blaszki, a boki wyścielam paskiem papieru do pieczenia o odpowiedniej długości. Należy o tym pamiętać, ponieważ zaniedbanie tego punktu uniemożliwi nam wyjęcie naszego ciasta z formy.

7. Nie postępowanie zgodnie ze wskazówkami przepisu.

Sama należę do osób, które nie lubią się trzymać ściśle przepisu. Przez tą cechę mojego charakteru bardzo często odnosiłam porażki na początku mojej kulinarnej kariery. Dlatego bez wahania mogę stwierdzić, że jeśli chcemy kombinować podczas pieczenia to musimy wiedzieć jak. Aby wiedzieć bardzo dużo czasu należy poświęcić na naukę. Aby zamieniać składniki lub dodawać nowe musimy być świadomi efektu jaki osiągniemy w ten sposób. Pieczenie to proces chemiczny, a przepis należy traktować jak jego recepturę. Ilość, wilgotność, proporcje wszystko ma znaczenie podczas pieczenia. Dlatego dla młodych cukierników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastami poleciłabym ścisłe trzymanie się przepisu, przynajmniej za pierwszym razem, aby poznać składniki i sposób, w jaki należy go przygotować. Osobiście często powtarzam, że pierwszy raz zazwyczaj nie wychodzi, ale jak już rozpoznamy swoje błędy to kolejny raz nie będzie miał sobie równych.

8. Nie nagrzewanie piekarnika przed włożeniem ciasta a potem jego ciągłe otwieranie. 

Większość przepisów określa nam optymalną temperaturę i czas pieczenia, jednak jest kilka zasad, których musimy przestrzegać, aby nasze ciasto było pięknie dopieczone i wyrośnięte.

Przede wszystkim, pamiętajmy o nagrzaniu piekarnika. Włożenie ciasta do nie nagrzanego pieca nie tylko wydłuży czas pieczenia, ale również spowoduję, że nasze ciasto nie urośnie tak jak powinno. Mam tu na myśli wszystkie ciasta, a szczególnie ciasto parzone, które potrzebuje wysokiej temperatury, aby wytworzyć na swojej powierzchni skorupę zatrzymującą parę. 

Ciągłe otwieranie drzwiczek piekarnika również powoduje obniżenie temperatury w środku i nierów0mierny wzrost ciasta. Jeżeli nie zwiększymy czasu pieczenia to ciasto może być niedopieczone, lub z zakalcem. Osobiście polecam używanie drewnianego patyczka, jako wyznacznika czy ciasto jest już gotowe czy nie. Należy go wbić w ciasto pod kątem, poczekać 5 sekund a następnie wyciągnąć. Jeśli końcówka jest mokra to niestety nasze ciasto jest jeszcze nie upieczone. Osobiście nie polecam stosowania patyczka do ciast biszkoptowych, ponieważ ciasto może opaść jeżeli przedziurawimy powłokę w niedopieczonym biszkopcie. 

,

9. Nie schłodzenie upieczonego ciasta przed jego dalszą obróbką.

Upieczone ciasto należy schłodzić przed przystąpieniem do wykonywania kolejnego etapu naszego przepisu. Pamiętajmy, że masa straci zwartą konsystencje na ciepłym cieście, a galaretka zamiast tężeć rozpuści się, podobnie jak masło. Również serwowanie ciepłego ciasta może przyprawić naszych gości o ból brzucha.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)