8. Nie nagrzewanie piekarnika przed włożeniem ciasta a potem jego ciągłe otwieranie.
Większość przepisów określa nam optymalną temperaturę i czas pieczenia, jednak jest kilka zasad, których musimy przestrzegać, aby nasze ciasto było pięknie dopieczone i wyrośnięte.
Przede wszystkim, pamiętajmy o nagrzaniu piekarnika. Włożenie ciasta do nie nagrzanego pieca nie tylko wydłuży czas pieczenia, ale również spowoduję, że nasze ciasto nie urośnie tak jak powinno. Mam tu na myśli wszystkie ciasta, a szczególnie ciasto parzone, które potrzebuje wysokiej temperatury, aby wytworzyć na swojej powierzchni skorupę zatrzymującą parę.
Ciągłe otwieranie drzwiczek piekarnika również powoduje obniżenie temperatury w środku i nierów0mierny wzrost ciasta. Jeżeli nie zwiększymy czasu pieczenia to ciasto może być niedopieczone, lub z zakalcem. Osobiście polecam używanie drewnianego patyczka, jako wyznacznika czy ciasto jest już gotowe czy nie. Należy go wbić w ciasto pod kątem, poczekać 5 sekund a następnie wyciągnąć. Jeśli końcówka jest mokra to niestety nasze ciasto jest jeszcze nie upieczone. Osobiście nie polecam stosowania patyczka do ciast biszkoptowych, ponieważ ciasto może opaść jeżeli przedziurawimy powłokę w niedopieczonym biszkopcie.
,