Krem śmietanowo – owocowy z serkiem mascarpone to pyszny krem, który dzięki swojej stabilności doskonale nadaje się do tortów. Można z niego wykonać zarówno ozdoby śmietanowe jak i wypełnić wnętrze tortu.
Bazą tego kremu jest bita śmietana. Użyj takiej, która ma przynajmniej 30% tłuszczu. Śmietana o mniejszej zawartości nie ubije się. Po ubiciu powinna być kremowa i puszysta.
Zaletą masy śmietanowej z mascarpone jest to, że możemy do niej dodać większość znanych nam owoców. Doskonale komponuje się z musem z truskawek lub z malin . Te dwa, to moje ulubione smaki, również moi domownicy mogliby jeść tę masę łyżkami.
Ja często korzystam z owoców mrożonych, ale możemy ją też wzbogacić o świeże owoce. Jednak, nie oszukujmy się, ale zapach i smak świeżych owoców nie jest bardzo intensywny, szczególnie tych z poza sezonu lub tych z supermarketu. Wybieram owoce mrożone, ponieważ zostały one zebrane i zamrożone w sezonie, dzięki czemu zachowały swój smak i aromat. Dodatkowo poprzez odparowanie wody, potęguję ich smak i zapach.
Jeżeli dalej nie jesteśmy zadowoleni ze smaku powstałego musu, możemy zastąpić serek mascarpone opakowaniem galaretki owocowej. Taki zabieg podkręca smak owoców. Niestety galaretka zawiera cukier, który dodatkowo dosładza naszą masę, a nie każdy to lubi.
Świeże owoce obrać, umyć. Mrożonych owoców nie musisz rozmrażać.
Umieść owoce w garnku, zalej sokiem. Gotuj bez pokrywki, aż do odparowania wody.
Gdy mus zacznie gęstnieć zmiksuj blenderem ręcznym. Miksuj tak długo, aż osiągniesz pożądaną teksturę musu. Kontynuuj gotowanie, aż osiągniesz teksturę pasty lub gęstego musu.
Śmietanę miksuj mikserem lub ubijaczką do pian. Na początku na wolnych obrotach, aby śmietana nie wychlapała nam z miski. Potem na wysokich obrotach, aż do momentu, gdy końcówka miksera zostawia ślady w kremie.
Zmniejsz obroty, gdy tylko śmietana zgęstnieje. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć, zacznij dodawać cukier puder, po łyżce, inaczej cukier puder zapyli nam całą kuchnię.
Na niskich obrotach miksera dodaj serek mascarpone. Miksuj aż do całkowitego połączenia składników. Masa powinna byś zwarta i gęsta.
Łączenie owoców ze śmietaną.
Schłodzony mus owocowy dodawaj do bitej śmietany za pomocą szpatuły. Wymieszaj do połączenia składników po każdym dodaniu musu.
Po połączeniu wszystkich składników krem śmietanowy z owocami jest gotowy do podania.
Notes
Do kremu możesz dodać kilka sztuk posiekanych świeżych owoców. Tekstura Twojego kremu zależy od stopnia zmiksowania musu owocowego. Jeśli chcesz, aby twój krem był super gładki, musisz bardzo dokładnie zmiksować owoce. Aby pozbyć się pestek (np. z truskawek, malin) musisz przecisnąć mus przez sitko lub gazę.Krem z zawartością pestek może zatkać wąskie końcówki worka cukierniczego.
Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie czy krem owocowy z pulpy z mrożonych owoców wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm. Pozdrawiam serdecznie Iza
Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie: czy ilość kremu owocowego z pulpy z mrożonych owoców, wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm.?
Biszkopt upiekłam dzisiaj, jutro będę robić resztę.
Pozdrawiam Iza
Dałam troszke mniej śmietanki, bo potrzebowałam super sztywnego kremu, a jako owoc – dorzuciłam mango. Polecam polecam, wyszło pysznie, dziękuje za przepis i na pewno wrócę po więcej! 💜💜
Smak zależy od wielu czynników. Ten przepis jest bardzo ogólny, ponieważ każdy ma inne kubki smakowe i każdy owoc inaczej smakuje. Czasami krem trzeba odrobinę dosłodzić lub wręcz przeciwnie – nie słodzić. Czasami daję mniej owoców niż w przepisie. Przykro mi, że pani nie smakował, ciężko mi tak naprawdę powiedzieć dlaczego. Niemniej jednak dziękuję za pozostawienie komentarza i skorzystanie z mojego przepisu. Pozdrawiam.
zrobiłam ten krem, bo narzeczony chciał owocowy tort na urodziny. Mi kompletnie nie smakował (z owoców mrożonych dałam owoce leśne + truskawki), jemu niby smakował.
11 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście, że można.
Monika
Czy można dać smietanfixa żeby masa się nie rozpuściła. Jeśli tak to ile na 500 ml śmietany i 250 g mascarpone?
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Kasia
Jaki ten sok Pani używa? Normalny sok owocowy??
Anna
Krem PRZEPYSZNY!!! Konsystencja taka jaka powinna byc👍. Szczerze polecam tym, ktorzy lubia smietane, maskarpone i owoce ☝️😉.
Pozdrawiam 🍀
Agnieszka Niedźwiedzka
Na taką średnicę, podwoiłabym porcję 🙂
Izabela
Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie czy krem owocowy z pulpy z mrożonych owoców wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm. Pozdrawiam serdecznie Iza
Izabela
Witam serdecznie Pani Agnieszko. Jestem w trakcie robienia tortu z Pani przepisu. Jednak potrzebuje fachowej pomocy. A mianowicie: czy ilość kremu owocowego z pulpy z mrożonych owoców, wystarczy mi na przełożenie dwóch blatów tortowych o średnicy 26cm.?
Biszkopt upiekłam dzisiaj, jutro będę robić resztę.
Pozdrawiam Iza
Ania
Dałam troszke mniej śmietanki, bo potrzebowałam super sztywnego kremu, a jako owoc – dorzuciłam mango. Polecam polecam, wyszło pysznie, dziękuje za przepis i na pewno wrócę po więcej! 💜💜
Agnieszka Niedźwiedzka
Smak zależy od wielu czynników. Ten przepis jest bardzo ogólny, ponieważ każdy ma inne kubki smakowe i każdy owoc inaczej smakuje. Czasami krem trzeba odrobinę dosłodzić lub wręcz przeciwnie – nie słodzić. Czasami daję mniej owoców niż w przepisie. Przykro mi, że pani nie smakował, ciężko mi tak naprawdę powiedzieć dlaczego. Niemniej jednak dziękuję za pozostawienie komentarza i skorzystanie z mojego przepisu. Pozdrawiam.
daria
zrobiłam ten krem, bo narzeczony chciał owocowy tort na urodziny. Mi kompletnie nie smakował (z owoców mrożonych dałam owoce leśne + truskawki), jemu niby smakował.