tort MilkyWay
Kremy,  Kremy do tynkowania tortu,  Kremy maślane pod masę cukrową,  Przepisy

Krem Maślany na mleku skondensowanym

Przepis, na krem Maślany na mleku skondensowanym , umieszczam specjalnie dla wszystkich zainteresowanych, którzy o niego pytali :).

Do niedawna robiłam krem MilkyWay na mleku w proszku i uważałam, że jest pyszny. To prawda jest… ale krem na mleku skondensowanym nie tylko jest pyszny, ale bardzo łatwy w przygotowaniu. Jest dość słodki, więc jeśli ktoś nie przepada za czystą słodyczą, polecam dodać szczyptę soli, która przełamuje mdły słodki smak.

Dla mnie bomba… jadłam i jadłam, ciężko się było powstrzymać… a co z dietą:(  hmmm… no cóż od jutra.

Szczerze mówiąc, po dodaniu różnych akcentów smakowych, nie zawahałabym się, użyć tego kremu jako wypełnienie tortu. Hmmm…. pomyślę o tym. A może Wy macie jakiś pomysł? Jeśli tak to napiszcie proszę w komentarzu na dole strony 🙂

tort MilkyWay

Krem MilkyWay na mleku skondensowanym.

Danie: Dessert
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: krem MilkyWay, Krem namleku skondensowanym
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 20 minutes
Porcje: 1 tort (fi 15cm)
SmartBake.pl sprawdzone wypieki 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 200 g miękkiego masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 200 g mleka skondensowanego 200g = 150ml. 1 puszka 530g to 410 ml mleka. Do dekoracji zredukuj ilość mleka o połowę.
  • 1 szt szczypta soli

Przygotowanie

  • Gromadzimy składniki i potrzebny sprzęt. Odmierzamy potrzebną ilość.
  • Miękkie masło (ale nie rozpuszczone) wkładamy do misy miksera elektrycznego. Jeśli masło jest jeszcze dość twarde kroimy je na małe kostki. Ucieramy na puszystą pianę. Im dłużej ubijamy tym bielsze masło.
    Ubite masło
  • Na małych obrotach miksera dodajemy do utartego masła mleko skondensowane słodzone (ja miałam takie z puszki).
  • Ucieramy razem do połączenia składników, ok. 5min. Po czym zmniejszamy obroty i jeszcze mieszamy przez chwilę, aby odpowietrzyć masę.
    masło z mlekiem skondensowanym

Notes

Aby krem wybielić należy dodać małą! ilość fioletowego barwnika (czubek wykałaczki). Jeśli dodacie zbyt dużo krem stanie się brudno-szaro-biały (nie ładny).
Do masy MilkyWay można dodać: aromat waniliowy, sok z cytryny, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, kakao, barwniki spożywcze.
Krem nadaje się pod masę cukrową.
Krem MilkyWay na mleku skondensowanym można przechowywać w lodówce do 5dni. Można zamrozić na 2 - 3 miesięcy.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
5
+1
19
+1
14
+1
1
+1
0
+1
2

34 komentarze

  • Elwir

    Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie kremów masłowych z dodatkami mleka w proszku i mleka skondensowanego. Który z nich ma bardziej zwartą formę? Potrzebuję krem na tort wykończony w stylu futrzastego potwora i zastanawiam się który z nich lepiej nasza się do tej roli i wytrzyma daleki transport? Może ma pani przepis odpowiedni do tego zadania?
    Pozdrawiam.

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    🙂 Dziękuję za pytanie. Ja osobiście wolę MilkyWay na mleku skondensowanym, lepiej się z nim pracuje i lepiej tynkuje i lepiej dekoruje. Proszę dać mniej mleka skondensowanego niż jest w przepisie. Proszę pamiętać też, żeby otynkować tort nieco grubszą warstwę kremu niż zwykle, gruby podkład i stabilne kremy. Proszę nie wkładać też tortu z ciepłym tynkiem do zamrażarki, ponieważ popęka. Najlepiej chłodzić w lodówce. Chociaż co popęka to zakryje futerko 😉 Pozdrawiam 😀

  • Endzi

    Witam.
    Otynkowac mogę tort rano w dniu urodzin czy najlepiej dzień wcześniej? Bo nie chce żeby popekał.

  • admin

    Cześć,
    Tak naprawdę to nie ma znaczenia kiedy tynkujemy. Warunkiem dobrego tynku bez spękań jest dość gruba warstwa tynku ok.5mm i sztywny gruby podkład. Ja zazwyczaj tynkuję dzień wcześniej, wyciągając tort z lodówki po schłodzeniu pierwszej warstwy tynku czasami pojawiają się pęknięcia ( zależy jak delikatnie się z niem obchodzę), ale po drugiej i ewentualnie trzeciej warstwie wszystko jest ok. Musisz też zwrócić uwagę, aby przełożenia tortu były stabilne. Tzn, jeśli warstwy tortu ślizgają się na kremach to ryzyko spękań jest większe. Jeśli nie jesteś pewna co do tych kremów to zrób tamę, czyli cienką obwódkę kremu, takiego jak na tynk, wewnątrz tortu (cienka warstwa ok 5mm wewnątrz tortu, zabezpieczająca kremy przed wypłynięciem). Czyli sztywny podkład, tynk ok. 5mm i ewentualnie tama i nic nie popęka 🙂 Pozdrawiam

  • Halina

    5 stars
    Świetny krem. Bardzo dobrze się z nim pracuje. Gorąco polecam. Pani Agnieszka ma złote rączki.

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    5 stars
    Dziękuję pani Halino. Bardzo się cieszę, że jest pani zadowolona z tego przepisu 🙂

  • Bernadeta

    Witam, mam pare pytań😊 Czy tą masę można użyć na tynk tortu? Będzie na tyle sztywna aby obłożyć nią tort? Pytam ponieważ nigdy nie robiłam tynku na tort😊 I czy masa nie jest za słodka czy w sam raz?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Witam:) Masa jest przeznaczona to tego, aby tynkować nią tort. Według mnie masło i mleko skondensowane to idealne połączenie. Łatwe a pyszne. Ja przeważnie używam tego kremu do obkładania tortu. Dobrze się nakłada na tort, a w lodówce szybko twardnieje. Pozdrawiam. Jakby coś proszę śmiało pytać 🙂

  • Magda

    Mam takie pytanie czy jak zrobię krem i wstawię do lodówki czy on za bardzo nie stwardnieje ? W planach mam dopiero w kolejnym dniu obłożyć nim tort oraz podane są proporcję na fi 20 a chciałabym zrobić na fi 15 czy z połowy przepisu obłoże na spokojnie tort, jak Pani myśli?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Witaj:) Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak stwardnieje. Musisz wyjąć krem na długo przed tynkowaniem, poczekać aż się ogrzeje. Ja czasami oddzielam część kremu i deliktnie podgrzewam. Resztę kremu wkładam do misy miksera i miksując na średnich obrotach dodaję lekko ogrzany (wymieszany) krem. W ten sposób krem odświeża się i znów jest przyjemnie gładki i odpowiedni do tynkowania tortu.
    Drugie pytanie: Czy z połowy porcji otynkuje fi 15? Obawiam się, że może braknąć lub będzie kremu akurat, a zawsze trzeba mieć jakiś zapas. Proszę długo ubijać masło, aż do białości. Zwracam uwagę tylko, że otwarte mleko skondensowane nie przechowuje się dobrze (nawet w lodówce). Trzeba je dobrze zabezpieczyć folią (mleko przelać do plastikowego opakowania i przykleić folię do powierzchni mleka) w przeciwnym razie powstanie kożuch, a mleko przejdzie nieprzyjemnym lodówkowym zapachem. Natomiast polecam wykorzystać całe mleko skondensowane, zrobić krem i zamrozić na przyszły raz. Super smakuje też w cieście z czekoladowym ciastem kruchym. Widzę, że w przepisie podałam miarę małej puszki (brytyjskiej) poprawię to na polską 530g dla łatwości obliczeń. Pozdrawiam. W razie problemów proszę pytać 🙂

  • Ziuta

    Proszę mi powiedzieć. Mam tort fi 30cm podwoić porcje?? Czyli wziąć 400g masła i 400g mleka??

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam 🙂 Oj tak zdecydowanie. Tak naprawdę myślę, że nawet należy potroić te proporcje. Ja tort o średnicy 20cm tynkuje z podwójnej porcji. Dla oszczędności możesz spróbować z całego mleka skondensowanego, czyli 530g i tyle samo masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar możesz zamrozić i wykorzystać w ciągu 3 miesięcy, lub przełożyć tym kremem herbatniki maślane i zorganizować tzw. ciasto na szybko. Ten krem możesz wymieszać z kakao w razie potrzeby.

  • Ziuta

    Dziękuje:) Ojj oszczędzać nie będę, wole się nie martwić, że mi braknie. Tym bardziej, że nie mam jeszcze wprawy w tynkowaniu:) Zrobię tak jak mi Pani radzi, przynajmniej mleko się nie zmarnuje 🙂

  • Anna

    Witam. Czy te proporcje będą dobre jeśli chodzi o tort fi 20 cm i h 12? Jakie mleko jest najlepsze? Jaka firma, słodzone czy nie słodzone? Czy ma tym rynku mogę normalnie zrobić drip czekoladowy?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Na fi 20cm ja podwajam podane składniki, ale zawsze m zostaje. Dlatego myślę, że idealnie było by użyć 1,5 porcji, czyli 300g masła (utartego do białości) i 300g mleka skondensowanego. Ja używam mleko słodzone (najczęściej) Gostyńskie. Często używam tego tynku i drip wychodzi pięknie, tylko proszę schłodzić tort przed wylaniem dripu. Pozdrawiam.

  • Kasia

    Przygotowuję się do urodzin córki, będę robiła tynk na tort z Pani przepisu, proszę napisać czy do ubitego masła dodaje się mleko w temperaturze pokojowej czy schłodzone?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    W temp. pokojowej. 🙂 Mleko skondensowane nie musi stać w lodówce, jeśli jest zamknięte. Ubite masło ma temperaturę pokojową, a kremy nie lubią dużych zmian temperatur, więc śmiało mogę przewidzieć, że krem łatwo by się zważył po dodaniu zimnego mleka. Pozdrawiam 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Dzień, dobry 🙂
    Nie wielką ilość spokojnie można pomalować barwnikami żelowymi rozcieńczonymi w niewielkiej ilości alkoholu (może być smakowy, ale przeźroczysty). Większy obrazek zalecam malować barwnikiem rozpuszczonym w maśle kakaowym. Wtedy kolor ładnie trzyma się tynku i nie „zjeżdża” jak w przypadku alkoholu.

  • Maria

    Witam, jestem początkująca więc moje pytanie brzmi : co to jest podkład pod tynk?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    A gdzie znalazła pani takie określenie? Może chodzi o pierwszą warstwę tynku, taką ściągającą okruszki? Ciężko mi powiedzieć co to znaczy tak wyrwane z kontekstu. Może raczej chodzi o podkład pod tort lub podkład pod masę cukrową?

  • Julia

    Dzień dobry, mam pytanko. Czy da się z tego kremu zrobić czarny krem bawiąc go czy poleci Pani coś innego by otrzymać czysta czerń?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Raczej odradzam, wiem że takie próby kiepsko się kończą i cokolwiek Pani zrobi nigdy nie będzie super czarny. Można za to pomalować już nałożony tynk, barwnikiem w proszku (z alkoholem) lub w żelu, a najlepiej aerografem. Do czarnych tynków najlepiej nadaje się czarny ganache i ja takiego używam: ciemnej czekolady 200g, mleczenej czekolady 200g, 250g śmietanki (min30%) i 80g masła. Czarny barwnik dodaje się do masy dopiero przy ostatniej warstwie. Niestety, ale czarny barwnik nie jest zbyt smaczny. Im go mniej tym lepiej

  • Julia

    Dzień dobry, czy po masie maślane można malować barwnika i pędzelkiem różne wzory za pomocą pedzelka? Będę wdzięczna za odpowiedź

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    🙂 Można jak najbardziej. Jeśli malujesz tylko obrzeża i kontury to spokojnie możesz użyć barwników rozcieńczonych w alkoholu. Jeśli chcesz namalować coś bardziej fantazyjnego najlepiej jest rozmieszać barwnik z rozpuszczonym masłem kakaowym i malować na ciepło. Ja tak robię, jest to dużo wygodniejszy i pewniejszy sposób (alkohol czasami lubi spłynąć). Chociaż wiem, że wiele ludzi maluje alkoholowymi barwnikami i nie narzeka. Możesz też użyć barwników do czekolady na bazie oleju. Ja ich nie używałam do tego celu, ale podobno też ładnie trzymają.

  • Gosia

    Witam,
    Czy robiąc tynk wz kremu maslaneho przełożenia mogą być na bazie smiatany czy raczej wszystko robi się na tej samej bazie?

  • Magda

    Dzień dobry, czy na tym kremie mogę wykonać dekorację z owoców na wierzchu tortu? Jeśli na jeszcze świeżej warstwie kremu nie powinnam, to czy na zastygniętej można nałożyć warstwę innej białej masy i do niej kleić owoce?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Jak najbardziej można położyć owoce na tym kremie. Nie rozpuści się. Należy zwrócić uwagę, aby były dość suche. Owoce mokre (połówki śliwek, przekrojone truskawki mokrym do dołu oczywiście.) mogą trochę odbarwić tort dlatego należy nakładać je niedługo przed konsumpcją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)