tort MilkyWay
Kremy,  Kremy do tynkowania tortu,  Kremy maślane pod masę cukrową,  Przepisy

Krem Maślany na mleku skondensowanym

Przepis, na krem Maślany na mleku skondensowanym , umieszczam specjalnie dla wszystkich zainteresowanych, którzy o niego pytali :).

Do niedawna robiłam krem MilkyWay na mleku w proszku i uważałam, że jest pyszny. To prawda jest… ale krem na mleku skondensowanym nie tylko jest pyszny, ale bardzo łatwy w przygotowaniu. Jest dość słodki, więc jeśli ktoś nie przepada za czystą słodyczą, polecam dodać szczyptę soli, która przełamuje mdły słodki smak.

Dla mnie bomba… jadłam i jadłam, ciężko się było powstrzymać… a co z dietą:(  hmmm… no cóż od jutra.

Szczerze mówiąc, po dodaniu różnych akcentów smakowych, nie zawahałabym się, użyć tego kremu jako wypełnienie tortu. Hmmm…. pomyślę o tym. A może Wy macie jakiś pomysł? Jeśli tak to napiszcie proszę w komentarzu na dole strony 🙂

tort MilkyWay

Krem MilkyWay na mleku skondensowanym.

SmartBake.pl sprawdzone wypieki 🙂
5 from 27 votes
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 1 tort (fi 15cm)
Calories 985 kcal

Equipment

  • mikser elektryczny
  • głęboka miska
  • szpatuła silikonowa

Ingredients
  

  • 200 g miękkiego masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 200 g mleka skondensowanego 200g = 150ml. 1 puszka 530g to 410 ml mleka. Do dekoracji zredukuj ilość mleka o połowę.
  • 1 szt szczypta soli

Instructions
 

  • Gromadzimy składniki i potrzebny sprzęt. Odmierzamy potrzebną ilość.
  • Miękkie masło (ale nie rozpuszczone) wkładamy do misy miksera elektrycznego. Jeśli masło jest jeszcze dość twarde kroimy je na małe kostki. Ucieramy na puszystą pianę. Im dłużej ubijamy tym bielsze masło.
    Ubite masło
  • Na małych obrotach miksera dodajemy do utartego masła mleko skondensowane słodzone (ja miałam takie z puszki).
  • Ucieramy razem do połączenia składników, ok. 5min. Po czym zmniejszamy obroty i jeszcze mieszamy przez chwilę, aby odpowietrzyć masę.
    masło z mlekiem skondensowanym

Notes

Aby krem wybielić należy dodać małą! ilość fioletowego barwnika (czubek wykałaczki). Jeśli dodacie zbyt dużo krem stanie się brudno-szaro-biały (nie ładny).
Do masy MilkyWay można dodać: aromat waniliowy, sok z cytryny, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, kakao, barwniki spożywcze.
Krem nadaje się pod masę cukrową.
Krem MilkyWay na mleku skondensowanym można przechowywać w lodówce do 5dni. Można zamrozić na 2 - 3 miesięcy.
Keyword krem MilkyWay, Krem namleku skondensowanym

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
21
+1
77
+1
36
+1
31
+1
1
+1
2
+1
3

90 komentarzy

  • Iza

    Witam 😉 proszę o podpowiedź. Będę tynkować tort po raz pierwszy, zawsze kończyło się na zwykłej polewie, więc jestem totalnym amatorem 🙂 nie mam też żadnych specjalnych narzędzi, do tynkowania. W związku z tym chcę zapytać, który tynk będzie łatwiejszy na start? MilkyWay czy ten maślany na mleku skondesowanym?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

  • Maria

    Ja mam pytanie do tynkowania, w jaki sposób otynkować tort z obrazka. Cześć tynku mieszkamy z różowym barwnikiem ? Na dół nakładamy różowy, wyżej biały i ruszamy że szpachlą? Czy inaczej się to robi?

  • Magdalena

    Witam, czy można wiedzieć jakiego mleka skondensowanego Pani używa? Chodzi konkretny produkt…

  • Agnieszka

    5 stars
    Dzień dobry
    Zeby uzyskać brązowy tynk to dodać kakao, barwnika brązowego w gelu czy zrobić tynk z czekolady?🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Ja osobiście nigdy nie stosowałam takiego zamiennika. Mleko Gostyńskie niesłodzone ma inną konsystencję, jest lejące, przy czym mleko skondensowane jest dużo gęstsze. Może pani pokombinować trochę i dodać mleko niesłodzone, ale w duuużo mniejszej ilości. Oczywiście taki krem dobrze jest wzbogacić w smak słodki. Zarówno słodzik lub cukier proszę dodać do masła w trakcie jego ubijania. 🙂

  • Magda

    Witam, czy tort otynkowany tym kremem można ozdobić bezikami? Czy się rozpuszczą? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Z białą czekoladą może być zbyt gęsty. Można pokombinować żeby dać białą czekoladę ze śmietanką zamiast mleka skondensowanego, ale to już będzie bardziej ganache niż krem na mleku z mlekiem skondensowanym.

  • Sylwia

    5 stars
    Witam
    Mam pytanie czy do tynkowania tortu o średnicy 23cm potrzebuje podwójnej porcji składników i wtedy muszę dodać ( 400g ?) mleka skondensowanego ?
    Pozdrawiam

  • Justyna

    5 stars
    A co jezeli wlalam niechcący całe mleko skondensowane a na poczatku ubilam tylko 200g masla? To moge na spokojnie didac jeszcze 200g masla czy nie?

  • Andzia

    Witam, czy tynk ten nie rozpuści dekoracji z masy cukrowej ( będą na torcie około 2 dni w lodówce) ? Jak kleić elementy z masy cukrowej do takiego tynku ? Jeszcze świeżego czy za pomocą kleju spożywczego do takiego „twardego” ? 🙂 Pozdrawiam

  • Nikola

    5 stars
    Witam. Czy na tort o wysokości ok. 10 cm i średnicy 26 cm, wystarczy mi krem zrobiony z podwójnej porcji?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Na schłodzony, najlepiej na krótko przed podaniem. Ja dodatkowo zawsze zabezpieczam opłatek od spodu masą cukrową lub czekoladą jeśli ma stać dłużej. Krem maślany na mleku skondensowanym jest bardzo tłusty dlatego nie rozpuści opłatka, ale tłuszcz może podsiąknąć i nieładnie rozpuścić tusz z nadrukowanego obrazka.

  • Iwona

    5 stars
    Witam. Mam w planach zrobić tort z Pani kremem maslanym, a na krem opłatek waflowy. Czy opłatek położyć na świeży krem czy na schłodzony?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Mam nadzieję, że masz na myśli robot ręczny 🙂 Tak oczywiście, trochę schodzi, ale się uda. Niektórzy wolę robotem ręcznym, ma się większą kontrolę nad ucieranym kremem. Moja mama kremy maślane zawsze robiła ręcznie. 🙂 Pozdrawiam.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Oczywiście że można. Taka mieszanka nazywa się tynkiem 3M. Masło, mleko, mascarpone. Proszę mascarpone dodać na samym końcu i raczej wymieszać wszystko razem ręcznie. Mascarpone mieszane mikserem lubi się zważyć. Pozdrawiam.

  • Joanna

    Witam. Jakiego maska Pani używa bo moje nie chce się wybielić a w składzie ma tylko że zawiera mleko i ma 83,3% tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź 😉 Pozdrawiam

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Oj to masz ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ 1 tort nie piętrowy na 50 osób nie koniecznie będzie ładnie wyglądał. Raczej się takich nie robi. Ja osobiście robię okrągłe max na 35 porcji (fi30). Duże torty niefajnie się dekoruje. Jeśli koniecznie musi to być jeden tort to lepiej zrobić prostokątny lub dwa kwadratowe ułożone jakoś ładnie pod kątem na podkładce. Prostokątny na 50 osób powinien mieć wymiary przynajmniej 25x30cm wtedy powstanie 50 kawałków o wymiarach 5x3cm (krojone w 5 rzędach i 10 kolumnach). lub 20x40cm wtedy powstaną 52 kawałki o boku 5x3cm (krojone w 4 rzędach i 13 kolumnach). 2 okrągłe powinny mieć średnicę ok. 25cm każdy.

  • OlaS

    Dzień dobry, będę z Pani przepisów piec 2 torty o średnicy 18cm i wysokości ok 10-12cm – z jakiej ilości składników zrobić krem do tynkowania?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Myślę że 300g mleka skondensowanego starczy, ale dla spokojnego sumienia zrobiłabym 400g mleka skondensowanego i 400g masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar można wykorzystać jako nadzienie do ciast i ciasteczek. Można nim też przełożyć herbarniki lub krakersy i zoorganizować tzw ciasto na szybko. Pozdrawiam 🙂

  • Monika

    5 stars
    Dziekuje za odp!😘 jesli moge zadac jeszcze jedno pytanie to jakie proporcje powinnam uzyc do tortu o srednicy 24cm?

  • Iga

    5 stars
    Pierwszy raz robię tynk-do tej pory używałam tylko śmietany. Ta masa jest obłędna- nie dość że przepyszna to jeszcze super się nią tynkuje. Cieszę się, że trafiłam na tego bloga, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Dzień dobry 🙂 Mleko ma być w takiej samej temperaturze jak masło.. czyli pokojowej. Dolewać cienkim strumieniem do ubitego masła. Dziękuję za to pytanie. Lepiej dwa razy zapytać niż popełnić błąd. Pozdrawiam 🙂

  • Monika

    5 stars
    Dzien dobry. Mam pytanie ktore juz wczesniej padlo ale czytajac Pani komentarze juz sama nie wiem 😆. Czy mleko skondensowane z puszki ma byc zimne? Wole dopytac bo bede to robila pierwszy raz i nie chcialabym zepsuc😄. Pozdrawiam😘

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam 🙂 Najlepiej jest użyć barwników w żelu, sypkie nie rozpuszczą się w maśle. Chcesz zrobić kolory moro… to bardzo fajny pomysł, niewiem czy masz jakiś pomysł jak to zrobić, ale udzielę Ci kilku wskazówek: czarny kolor najlepiej barwią żele extra black lub coś podobnego, pamiętaj też, że po dodaniu i wymieszaniu, kolor dopiero się aktywuje. Zabarwiony krem należy odstawić na ok 2h i dopiero dodawać kolejną porcję barwnika jeśli potrzeba. Tynkując tort tradycjnie rozcierasz kolor więc otrzymasz przecierki w kolorze moro. jeśli o taki efekt chodzi to ok. Ale jeśli chciałabyś otrzymać wzór moro powinnaś tynk nakłada plackami na folię, zamrozić i taki przyłożyć do tortu. Gdzieś na moim profilu na fb jest filmik jak ja to robię. Na pewno znajdziesz. Ciekawa technika i wydaje się, że do moro idealna 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Karolina

    witam, jakich barwników można użyć do tego tynku? W plynie, zelu, a moze sypkich? Zależy mi na zrobieniu tortu w kolorach moro, zieleniach beżach i czarnym 😉 pozdrawiam

  • Asia

    Witam.
    Robię na sobotę tort na bazie śmietany mascarpone i owoców, czy mogę użyć takiego tynku na taki krem czy mi spłynie? Nigdy nie robiłam tego a patrząc na zdjęcia ładnie równo i estetycznie wygląda

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    To zależy od jakości perełek. Te malutkie typu maczek mogą puścić ale to też dopiero po dłuższym czasie. Generalnie krem maślany z mlekiem skondensowanym zawiera bardzo mało wody, więc nie rospuszcza dekoracji z masy cukrowej, bezików czy perełek. Pozdrawiam 🙂

  • Anonim

    Witam 😀 mam do zrobienia tort i ma być udekorowany perełkami i świeżymi kwiatami. Bardzo zależy mi na tym żeby nie była to masa cukrowa. Czy jak zrobię ten krem perełki nie „puszcza ” koloru ? Pozdrawiam 😁

  • Karolina

    Dzień dobry
    Chce zrobić tort pietrowy fi 22 i górny 16
    Ile potrzebuje masy żeby otynkować oba torty?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Jak najbardziej można położyć owoce na tym kremie. Nie rozpuści się. Należy zwrócić uwagę, aby były dość suche. Owoce mokre (połówki śliwek, przekrojone truskawki mokrym do dołu oczywiście.) mogą trochę odbarwić tort dlatego należy nakładać je niedługo przed konsumpcją.

  • Magda

    Dzień dobry, czy na tym kremie mogę wykonać dekorację z owoców na wierzchu tortu? Jeśli na jeszcze świeżej warstwie kremu nie powinnam, to czy na zastygniętej można nałożyć warstwę innej białej masy i do niej kleić owoce?

  • Gosia

    Witam,
    Czy robiąc tynk wz kremu maslaneho przełożenia mogą być na bazie smiatany czy raczej wszystko robi się na tej samej bazie?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    🙂 Można jak najbardziej. Jeśli malujesz tylko obrzeża i kontury to spokojnie możesz użyć barwników rozcieńczonych w alkoholu. Jeśli chcesz namalować coś bardziej fantazyjnego najlepiej jest rozmieszać barwnik z rozpuszczonym masłem kakaowym i malować na ciepło. Ja tak robię, jest to dużo wygodniejszy i pewniejszy sposób (alkohol czasami lubi spłynąć). Chociaż wiem, że wiele ludzi maluje alkoholowymi barwnikami i nie narzeka. Możesz też użyć barwników do czekolady na bazie oleju. Ja ich nie używałam do tego celu, ale podobno też ładnie trzymają.

  • Julia

    Dzień dobry, czy po masie maślane można malować barwnika i pędzelkiem różne wzory za pomocą pedzelka? Będę wdzięczna za odpowiedź

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Raczej odradzam, wiem że takie próby kiepsko się kończą i cokolwiek Pani zrobi nigdy nie będzie super czarny. Można za to pomalować już nałożony tynk, barwnikiem w proszku (z alkoholem) lub w żelu, a najlepiej aerografem. Do czarnych tynków najlepiej nadaje się czarny ganache i ja takiego używam: ciemnej czekolady 200g, mleczenej czekolady 200g, 250g śmietanki (min30%) i 80g masła. Czarny barwnik dodaje się do masy dopiero przy ostatniej warstwie. Niestety, ale czarny barwnik nie jest zbyt smaczny. Im go mniej tym lepiej

  • Julia

    Dzień dobry, mam pytanko. Czy da się z tego kremu zrobić czarny krem bawiąc go czy poleci Pani coś innego by otrzymać czysta czerń?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    A gdzie znalazła pani takie określenie? Może chodzi o pierwszą warstwę tynku, taką ściągającą okruszki? Ciężko mi powiedzieć co to znaczy tak wyrwane z kontekstu. Może raczej chodzi o podkład pod tort lub podkład pod masę cukrową?

  • Maria

    Witam, jestem początkująca więc moje pytanie brzmi : co to jest podkład pod tynk?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Dzień, dobry 🙂
    Nie wielką ilość spokojnie można pomalować barwnikami żelowymi rozcieńczonymi w niewielkiej ilości alkoholu (może być smakowy, ale przeźroczysty). Większy obrazek zalecam malować barwnikiem rozpuszczonym w maśle kakaowym. Wtedy kolor ładnie trzyma się tynku i nie „zjeżdża” jak w przypadku alkoholu.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    W temp. pokojowej. 🙂 Mleko skondensowane nie musi stać w lodówce, jeśli jest zamknięte. Ubite masło ma temperaturę pokojową, a kremy nie lubią dużych zmian temperatur, więc śmiało mogę przewidzieć, że krem łatwo by się zważył po dodaniu zimnego mleka. Pozdrawiam 🙂

  • Kasia

    Przygotowuję się do urodzin córki, będę robiła tynk na tort z Pani przepisu, proszę napisać czy do ubitego masła dodaje się mleko w temperaturze pokojowej czy schłodzone?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Na fi 20cm ja podwajam podane składniki, ale zawsze m zostaje. Dlatego myślę, że idealnie było by użyć 1,5 porcji, czyli 300g masła (utartego do białości) i 300g mleka skondensowanego. Ja używam mleko słodzone (najczęściej) Gostyńskie. Często używam tego tynku i drip wychodzi pięknie, tylko proszę schłodzić tort przed wylaniem dripu. Pozdrawiam.

  • Anna

    Witam. Czy te proporcje będą dobre jeśli chodzi o tort fi 20 cm i h 12? Jakie mleko jest najlepsze? Jaka firma, słodzone czy nie słodzone? Czy ma tym rynku mogę normalnie zrobić drip czekoladowy?

  • Ziuta

    Dziękuje:) Ojj oszczędzać nie będę, wole się nie martwić, że mi braknie. Tym bardziej, że nie mam jeszcze wprawy w tynkowaniu:) Zrobię tak jak mi Pani radzi, przynajmniej mleko się nie zmarnuje 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam 🙂 Oj tak zdecydowanie. Tak naprawdę myślę, że nawet należy potroić te proporcje. Ja tort o średnicy 20cm tynkuje z podwójnej porcji. Dla oszczędności możesz spróbować z całego mleka skondensowanego, czyli 530g i tyle samo masła. Lepiej żeby zostało niż miało braknąć. Nadmiar możesz zamrozić i wykorzystać w ciągu 3 miesięcy, lub przełożyć tym kremem herbatniki maślane i zorganizować tzw. ciasto na szybko. Ten krem możesz wymieszać z kakao w razie potrzeby.

  • Ziuta

    Proszę mi powiedzieć. Mam tort fi 30cm podwoić porcje?? Czyli wziąć 400g masła i 400g mleka??

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Witaj:) Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak stwardnieje. Musisz wyjąć krem na długo przed tynkowaniem, poczekać aż się ogrzeje. Ja czasami oddzielam część kremu i deliktnie podgrzewam. Resztę kremu wkładam do misy miksera i miksując na średnich obrotach dodaję lekko ogrzany (wymieszany) krem. W ten sposób krem odświeża się i znów jest przyjemnie gładki i odpowiedni do tynkowania tortu.
    Drugie pytanie: Czy z połowy porcji otynkuje fi 15? Obawiam się, że może braknąć lub będzie kremu akurat, a zawsze trzeba mieć jakiś zapas. Proszę długo ubijać masło, aż do białości. Zwracam uwagę tylko, że otwarte mleko skondensowane nie przechowuje się dobrze (nawet w lodówce). Trzeba je dobrze zabezpieczyć folią (mleko przelać do plastikowego opakowania i przykleić folię do powierzchni mleka) w przeciwnym razie powstanie kożuch, a mleko przejdzie nieprzyjemnym lodówkowym zapachem. Natomiast polecam wykorzystać całe mleko skondensowane, zrobić krem i zamrozić na przyszły raz. Super smakuje też w cieście z czekoladowym ciastem kruchym. Widzę, że w przepisie podałam miarę małej puszki (brytyjskiej) poprawię to na polską 530g dla łatwości obliczeń. Pozdrawiam. W razie problemów proszę pytać 🙂

  • Magda

    Mam takie pytanie czy jak zrobię krem i wstawię do lodówki czy on za bardzo nie stwardnieje ? W planach mam dopiero w kolejnym dniu obłożyć nim tort oraz podane są proporcję na fi 20 a chciałabym zrobić na fi 15 czy z połowy przepisu obłoże na spokojnie tort, jak Pani myśli?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Witam:) Masa jest przeznaczona to tego, aby tynkować nią tort. Według mnie masło i mleko skondensowane to idealne połączenie. Łatwe a pyszne. Ja przeważnie używam tego kremu do obkładania tortu. Dobrze się nakłada na tort, a w lodówce szybko twardnieje. Pozdrawiam. Jakby coś proszę śmiało pytać 🙂

  • Bernadeta

    Witam, mam pare pytań😊 Czy tą masę można użyć na tynk tortu? Będzie na tyle sztywna aby obłożyć nią tort? Pytam ponieważ nigdy nie robiłam tynku na tort😊 I czy masa nie jest za słodka czy w sam raz?

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    5 stars
    Dziękuję pani Halino. Bardzo się cieszę, że jest pani zadowolona z tego przepisu 🙂

  • Halina

    5 stars
    Świetny krem. Bardzo dobrze się z nim pracuje. Gorąco polecam. Pani Agnieszka ma złote rączki.

  • admin

    Cześć,
    Tak naprawdę to nie ma znaczenia kiedy tynkujemy. Warunkiem dobrego tynku bez spękań jest dość gruba warstwa tynku ok.5mm i sztywny gruby podkład. Ja zazwyczaj tynkuję dzień wcześniej, wyciągając tort z lodówki po schłodzeniu pierwszej warstwy tynku czasami pojawiają się pęknięcia ( zależy jak delikatnie się z niem obchodzę), ale po drugiej i ewentualnie trzeciej warstwie wszystko jest ok. Musisz też zwrócić uwagę, aby przełożenia tortu były stabilne. Tzn, jeśli warstwy tortu ślizgają się na kremach to ryzyko spękań jest większe. Jeśli nie jesteś pewna co do tych kremów to zrób tamę, czyli cienką obwódkę kremu, takiego jak na tynk, wewnątrz tortu (cienka warstwa ok 5mm wewnątrz tortu, zabezpieczająca kremy przed wypłynięciem). Czyli sztywny podkład, tynk ok. 5mm i ewentualnie tama i nic nie popęka 🙂 Pozdrawiam

  • Endzi

    Witam.
    Otynkowac mogę tort rano w dniu urodzin czy najlepiej dzień wcześniej? Bo nie chce żeby popekał.

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    🙂 Dziękuję za pytanie. Ja osobiście wolę MilkyWay na mleku skondensowanym, lepiej się z nim pracuje i lepiej tynkuje i lepiej dekoruje. Proszę dać mniej mleka skondensowanego niż jest w przepisie. Proszę pamiętać też, żeby otynkować tort nieco grubszą warstwę kremu niż zwykle, gruby podkład i stabilne kremy. Proszę nie wkładać też tortu z ciepłym tynkiem do zamrażarki, ponieważ popęka. Najlepiej chłodzić w lodówce. Chociaż co popęka to zakryje futerko 😉 Pozdrawiam 😀

  • Elwir

    Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie kremów masłowych z dodatkami mleka w proszku i mleka skondensowanego. Który z nich ma bardziej zwartą formę? Potrzebuję krem na tort wykończony w stylu futrzastego potwora i zastanawiam się który z nich lepiej nasza się do tej roli i wytrzyma daleki transport? Może ma pani przepis odpowiedni do tego zadania?
    Pozdrawiam.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)