Ciasto Drożdżowe.
Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Przepisy,  Strona Główna

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając do niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie. Aby drożdże mogły zadziałać prawidłowo ciasto musi być odstawione w ciepłe miejsce na około godzinę. Jednak czas ten nie musi być czasem straconym. Organizując odpowiednio naszą pracę, nawet nie zauważymy a ciasto drożdżowe będzie gotowe.

Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe, oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto rośnie?. Znajdziesz tam również tabelę z przelicznikiem w jaki sposób zastąpić drożdże żywe, drożdżami suchymi. Dodatkowo na karcie przepisu, na samym dole, umieszczam główne zasady, których należy przestrzegać.

Ciasto Drożdżowe.

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy

Danie: Dessert
Rodzaj: łatwe
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 30 minutes
Przyrost ciasta: 1 hour
Razem: 50 minutes
Porcje: 25
SmartBake.pl  Sprawdzone Wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 400 ml mleko
  • 45 g świeże drożdże lub 15g drożdże aktywne suche
  • 100 g cukier
  • 600 g mąka pszenna Typ 550
  • 100 g masło miękkie
  • 2 szt. jaja rozmiar L
  • 1 szczypta sól

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki.
    składniki drożdżowe
  • Przygotuj blachę lub formę do babki (o średnicy 25 cm).

Przygotowujemy rozczyn.

  • Podgrzewamy 300 ml mleka. 
  • Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej-więcej temperaturę ciała.
  • Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru.
    Rozczyn z drożdży
  • Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
    rozczyn drożdży

Zagniatamy ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakiem.

  • Pozostały cukier, mąkę, sól i miękkie masło mieszamy w misce.
  • Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka.
    ciasto drożdżowe
  • Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.
  • Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    wyrośnięte drożdżowe

Ponownie zagniatamy. Ręcznie

  • Ciasto ponownie zagniatamy ręcznie. Częściowo w misie, a częściowo na stolnicy. Podsypujemy mąką w razie potrzeby, aby ciasto nie przywierało do blatu. Układamy na blaszce zgodnie z upodobaniem.
    bułeczki cynamonowe
  • Ja zrobiłam bułeczki cynamonowe. Rozwałkowałam połowę ciasta drożdżowego. Posmarowałam masą cynamonową. Pocięłam na paski ok 2-3cm. Paski zwinęłam w tzw. ślimaka. Na blaszce ślimaki układamy okrągłą podstawą w dół. Luźno jeden obok drugiego, aż wypełnimy całą blaszkę
    cięcie drożdżowego
  • Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.

Bułeczki po upieczeniu smarujemy lukrem cytrynowym lub polewą na bazie serka Philadelphia.

    Notes

    Zasady sporządzania ciasta drożdżowego.
    1. Mąka z zawartością glutenu, ale nie zbyt ciężka (najlepiej typ 550). Mąkę należy przesiać, ponieważ zwiększa to napowietrzenie ciasta i pozbywamy się przy okazji niechcianych grudek i zanieczyszczeń.
    2. Składniki muszą być dobrej jakości i NIE MOGĄ być przeterminowane. Szczególnie drożdże. Właściwości drożdży i ich przelicznik znajdziesz tutaj: https://www.smartbake.pl/index.php/dlaczego-ciasto-rosnie-2/ . Masło ma inny skład niż margaryna i nie powinny być stosowane zamiennie.
    3. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej lub wyższej.
    4. Temperatura mleka NIE MOŻE przekraczać 49*C, najlepsza temp. to nieco powyżej 40*C (gdy mleko jest przyjemne w dotyku).
    5. Ciasto przykrywamy ściereczkę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na słońce, zimą na kaloryfer, lub na 10min. do piekarnika włączonego na najniższą temp., po czym piekarnik wyłączamy. W razie potrzeby proces powtarzamy.
    6. Masło rozpuszczamy i OCHŁADZAMY do temp. pokojowe. Gorące masło może zniszczyć drożdże.
    7. Masło dodajemy na końcu wyrabianie ciasta. Masło przerywa wiązania glutenowe, o czym możesz poczytać w artykule: https://www.smartbake.pl/index.php/skladniki-ciasta-scisle-odtajnione-skladniki-ciasta-scisle-odtajnione/

    bułeczki cynamonowe

    Krem cynamonowy.

    Danie: Dessert
    Rodzaj: łatwe
    Słowa kluczowe: cynamon, krem, maślany
    Przygotowanie: 10 minutes
    Razem: 10 minutes
    Porcje: 4
    Krem cynamonowy stosowany przeze mnie do smarowanie ciasta drożdżowego.
    Wydrukuj

    Składniki

    • 70 g masła
    • 20 g cynamonu w proszku
    • 2 łyżki cukru wanilinowego
    • 0,5 szklanki drobnego cukru może być cukier trzcinowy
    • 0,5 cytyny skórka starta z połowy cytryny

    Przygotowanie

    • Masło roztapiamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
      krem cynamonowy
    • Czekamy chwilę aż ostygnie i przystępujemy do smarowania sporządzonego wcześniej ciasta.
      cięcie drożdżowego

    Lukier cytrynowy

    Przygotowanie: 5 minutes
    Wydrukuj

    Składniki

    • 140 g cukru pudru
    • 3 łyżki soku z cytryny

    Przygotowanie

    • Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier.
      Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki.
      Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek.

    Polewa lukrowa z serkiem Philadelphia.

    Przygotowanie: 5 minutes
    Wydrukuj

    Składniki

    • 50 g cukru pudru
    • 200 g serka białego naturalnego
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub extraktu z wanilii
    • 1-4 łyżeczek soku z cytryny
    • 2-3 łyżek masła

    Przygotowanie

    • W misie miksera umieszczamy masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Do puszystej masy dodajemy serek, ciągle ucierając, aż do powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta, rozrzedzamy ją sokiem z cytryny, dodawanym łyżeczka po łyżeczce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
      Rzadki lukier nakładamy powoli łyżeczką na schłodzone ciasto, gęstszy możemy nakładać za pomocą worka cukierniczego.

    Print Friendly, PDF & Email
    Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
    Czy podobał Ci się ten artykuł?
    +1
    2
    +1
    1
    +1
    1
    +1
    0
    +1
    0
    +1
    0
    +1
    0

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Ocena przepisu




    error

    Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)