
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy
Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając do niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie. Aby drożdże mogły zadziałać prawidłowo ciasto musi być odstawione w ciepłe miejsce na około godzinę. Jednak czas ten nie musi być czasem straconym. Organizując odpowiednio naszą pracę, nawet nie zauważymy a ciasto drożdżowe będzie gotowe.
Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe, oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto rośnie?. Znajdziesz tam również tabelę z przelicznikiem w jaki sposób zastąpić drożdże żywe, drożdżami suchymi. Dodatkowo na karcie przepisu, na samym dole, umieszczam główne zasady, których należy przestrzegać.
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy
Ingredients
Instructions
Przygotowujemy rozczyn.
Zagniatamy ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakiem.
Ponownie zagniatamy. Ręcznie
Bułeczki po upieczeniu smarujemy lukrem cytrynowym lub polewą na bazie serka Philadelphia.
Notes
Krem cynamonowy.
Ingredients
Instructions
Lukier cytrynowy
Ingredients
Instructions
Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki.
Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek.
Polewa lukrowa z serkiem Philadelphia.
Ingredients
Instructions
Rzadki lukier nakładamy powoli łyżeczką na schłodzone ciasto, gęstszy możemy nakładać za pomocą worka cukierniczego.




You May Also Like


Sernik z rosą – przepis babci :)
25 marca 2020

Biszkopt Joconde w torcie literkowym.
22 kwietnia 2020
