ciasteczka na dzień mamy
Ciasta kruche,  Ciasteczka,  Strona Główna

Ciasto kruche – przepis podstawowy.

Kruche, maślane i cudownie pachnące. Ciasto kruche to ciasto pyszne i bardzo proste w wykonaniu. To co lubię w tym cieście, to mnogość jego zastosowań. Doskonale sprawdza się jako spód do szarlotki czy sernika lub niezależnie jako pyszne ciasteczka kruche. Ciasto możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Dzięki czemu, ciasto jest ciągle dostępne. Gdy najdzie nas ochota na małe co nie co… ciasteczka kruche, zrobione z zamrożonego ciasta, to najlepsze rozwiązanie, które zadowoli nie tylko nas ale i naszych gości. 

Poniżej znajdziecie przepis podstawowy na ciasto kruche. Można z niego przygotować zarówno ciasteczka jak i spód do tart.  Aby dowiedzieć się więcej o zasadach przygotowywania kruchego ciasta, kliknij tutaj.

ciasteczka kruche

Ciasto kruche – przepis podstawowy.

SmartBake.pl sprawdzone wypieki
5 from 2 votes
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Czas chłodzenia 2 hrs
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 30 ilość ciasteczek 5×5
Calories 134 kcal

Ingredients
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 szt. żółtko
  • 1 szt aromat śmietankowy lub inny

Instructions
 

  • Gromadzimy składniki.
    kruche składniki
  • Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski lub na płaską powierzchnię roboczą.
  • Rozdrobnione, zimne masło mieszamy z mąką. Masło kroimy dużym nożem, jednocześnie mieszając go z mąką.
    LUB Rozdrobnione masło mieszamy z mąką w misie miksera końcówką do mieszania ciasta.
    kruche
  • Gdy ciasto jest bardzo rozdrobnione, dodajemy cukier, żółtko i aromat. Po czym szybko ręcznie łączymy składniki. Ciasto wyrabiamy, aż powstała masa będzie gładka i jednolita. Nie za długo, aby ciasto nie było za miękkie.
  • Formujemy ciasto w kulę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
  • Schłodzone rozwałkowujemy na około 3-4 cm.
    Tak przygotowane ciasto sprawdzi się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek.
    kruche placek
  • Ciasto wykładamy na przygotowaną foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Czas oraz temperatura pieczenia zależy od tego, co zamierzamy z niego zrobić. Ciasteczka kruche pieczemy, (w zależności od ich wielkości) przez ok 10-15min w temp 170*C (termoobieg).
    ciasteczka kruche
Keyword ciasto, kruche

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
4
+1
1
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)