Chleb pszenny
Przepisy,  Slider,  wypieki wytrawne

Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis.

Każdy lubi pyszny, mięciutki chlebek z cudownie chrupiącą, trzaskającą skórką. Hmmm… i ja też 🙂 Szczególnie jeszcze ciepły, świeżutki, posmarowany masełkiem, a najlepiej masełkiem czosnkowym. Pycha …. Przepis na ten chlebek mam od lat. Przez lata był przeze mnie udoskonalany. Co prawda używałam go sporadycznie, teraz trochę częściej, ale zawsze wyzwalał okrzyki zachwytu wśród domowników. Chlebek ten jest pyszny w smaku, a uroku dodaje mu chrupiąca skórka.

O Przepisie i Wykonaniu Chleba Pszennego

chleb pszenny góra

Poniższy chlebek jest wykonany z mąki pszennej, najlepszą mąką do wyrabiania chleba jest mąka zawierająca dużo glutenu. Z artykułu o rodzajach mąk pszennych wiemy, że im wyższy typ mąki tym więcej glutenu i substancji mineralnych ona zawiera. Mąką najlepszą do wyrobu chleba jest mąka pszenna o typie 750, jednak ja użyłam mąki typu 650 i uważam, że był to bardzo dobry wybór. Im wyższy typ mąki tym chleb bardziej zbity, niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat.

Do wzrostu chlebka użyłam drożdży, czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania. Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo, dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej.  Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz się tutaj.

Jak już pisałam, mój przepis na chleb pszenny ewoluował przez lata. W pierwotnym przepisie nie było dodanego masła. Jednak z jego dodatkiem, nawet niewielką ilością ten chleb jest smaczniejszy i nie wysycha na drugi dzień tak jak chleb bez masła. 

Skąd ta chrupiąca skórka?

Nie każdy chleb pszenny może się pochwalić chrupiącą skórką. A przecież smaczna, popękana, chrupiąca skórka to jeden z warunków które musi spełnić dobry chleb. Ja swoją skórkę smaruję pomadą, czyli zagęszczoną wodą z mąką.  Dzięki temu, chlebek tak szybko nie wysycha, a przypieczona skórka z taką pomadą smakuje wyśmienicie.

Sposób pieczenia również przyczynia się do powstania wypieczonej skórki. Początkowo chleb jest pieczony w temperaturze 230*C. Z grzałką nastawioną na góra-dół. Dzięki temu nasz chlebek spieka sobie górną część, a ciasto wewnątrz nadal rośnie, przez co na powierzchni chlebka powstają spękania, a chleb jest nawet bardziej pyszny.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Chleb pszenny

Chleb pszenny z chrupiącą skórką

Danie: Breakfast
Rodzaj: polskie, worldwide
Słowa kluczowe: chleb, mąka, masło, mleko, pszenny
Przygotowanie: 30 minutes
Wyrastanie ciasta: 1 hour
Razem: 1 hour 30 minutes
Porcje: 2 bochenki
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

Składniki

Na ciasto

  • 700 g mąki pszennej najlepiej typ 550 lub więcej
  • 2 łyżeczki soli czubate łyżeczki
  • 50 ml masła

+ zaczyn

  • 50 g drożdży żywych 25g drożdży świeżych = 7g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • 130 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru

Na pomadę:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki czubata łyżeczka

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki. Przesiej mąkę. Rozpuść masło.

Przygotuj zaczyn.

  • W wysokim naczyniu podgrzej mleko do ok 40*C. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszaj przez chwilę. Odstaw w ciepłe miejsce i obserwuj prace drożdży. Jeśli drożdże pracują to po ok. 10 minutach można je dodać do mąki.

Ciasto

  • Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mleko i zaktywowane drożdże. Jeśli używasz robota kuchennego użyj końcówki hakowej i miksuj ok. 5 -10 min, aż ciasto uzyska sprężystą i ciągnącą konsystencję. Ugniatając ręcznie, dodawaj mleko stopniowo i ciągle ugniataj.
  • Gdy ciasto osiągnie już pożądaną konsystencję, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Dodawaj powoli, mieszając za każdym razem. Miksuj/Ugniataj tak długo, aż ciasto wchłonie masło i znów będzie sprężyste i puchate.
  • Oprósz stolnice mąką i wyjmij ciasto. Podziel je na 2 części, oprósz mąką. Z każdej części uformuj kształt chleba i włóż do naszykowanej foremki. Ja piekłam 2 chlebki na raz w blaszce o wymiarach 25X35cm. Bochenki przedzieliłam papierem do pieczenia zgiętym na pół, tak że każdy z jego końców był wsunięty pod bochenek.
    chleb pszenny
  • Odstaw do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
  • Nastaw piekarnik na 230*C grzałka "góra-dół".

Pomada

  • W małym garnuszku wymieszaj wodę z mąką. Postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia, poczekaj aż zgęstnieje.
  • Rozsmaruj gęsto pomadę na cieście. Podana ilość pomady wystarczy na posmarowanie dwóch bochenków.
    smarowanie chlebka
  • Ostrym nożem przetnij powierzchowo ciasto. Dzięki temu chleb nie pęknie tak gdzie nie powinien.

Pieczenie

  • Chlebki włóż do nagrzanego piekarnika piecz ok. 10min w temp 230*C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez ok. 30 min.

Notes

Powyższy chlebek można również zrobić zastępując podaną ilość mleka, wodą. 
Można również pominąć masło, jednak dodatek masła powoduje, że chlebek nawet na drugi i kolejny dzień jest miękki w środku.
Polecam 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)