krem mandarynkowy
Kremy,  Kremy maślane,  Przepisy,  Slider

Krem mandarynkowy.

Krem mandarynkowy, dość niecodzienny, aczkolwiek pyszny. Intensywnie mandarynkowy. Zachwyca naturalnym, świeżym smakiem mandarynek. Bez dodatku sztucznych substancji zapachowych i ulepszających smak.

Sposób wykonania kremu mandarynkowego.

Przepis na ten krem dostałam od przyjaciółki. Niestety nigdy nie składało się, żebym akurat mogła wykorzystać ten krem, aż w końcu przyszedł na niego czas. W czasach izolacji spowodowanej koronowirusem, wszystko co puszkowane się przydaje, i tak było tym razem. Wiedząc, że mam w domu mandarynki w puszce, masło i mascarpone, ucieszyłam się niezmiernie, że w końcu spróbuje tego kremu.

Początkowa obróbka owoców przypomina proces przygotowania lemon curd‚u (kremu cytrynowego). To znaczy, że mandarynki dodajemy do rozpuszczonego masła i soku z cytryny. Masło musi być dobrej jakości, gdyż po ostygnięciu musi utworzyć odpowiednio gęstą konsystencję. Krem gęstnieje pod wpływem dodanych żółtek, wrzuconych do gorącego płynu. Żółtka jaj zawierają dużą ilość lecytyny, czyli substancji, która jest dobrym emulgatorem (łączy/spaja składniki kremu).  Ze względu na dość dużą ilość dodanego płynu, nasz krem wymaga dodatkowego zagęszczenia (może to być też dodatkowe żółtko).

krem mandarynkowy

Według przepisu dodałam mąkę pszenną, rozpuszczoną w soku z mandarynek. Ilość dodanej mąki jest mała na tyle, że nie jest niewyczuwalna w kremie. Krem należy cały czas mieszać energicznie, podczas dodawania żółtek i mąki. Reakcja zagęszczenia jest niemal natychmiastowa (krem musi być gorący). Teraz, zagęszczony krem ma konsystencję budyniu i musi być dobrze schłodzony przed dodaniem serka mascarpone, najlepiej chłodzić go w lodówce przez całą noc lub 12h. Po tym czasie przekładamy krem do misy miksera planetarnego i ubijamy, jednocześnie dodając po łyżce serka mascarpone.

Czy można użyć innych owców?

Tak, jak najbardziej. Puszkowe mandarynki można spokojnie zastąpić naturalnym (obranymi), choć wątpię, aby polepszyło to smak kremu. Można użyć też innych owoców z puszki lub mrożonych, należy jedynie pilnować proporcji, a już na pewno konsystencji kremu. Owoce o  grubej skórce (wiśnie, czereśnie, śliwki) należy zblendować przed użyciem. Jabłka, gruszki itp., najlepiej rozprażyć, a następnie zmiksować.

Do czego można użyć krem mandarynkowy?

ptyś z mandarynką

Krem mandarynkowy jest kremem o dużej zawartości tłuszczu. Jednocześnie, jego smak jest lekki i przyjemny dzięki dodatkowi serka mascarpone. Niska zawartość wody powoduje, że nie rozpuszcza dekoracji cukrowych. Osobiście robiłam test: kawałek masy cukrowej dopiero po 24h zaczął delikatnie nasiąkać. Natomiast nigdy nie stosowałam go jako tynk pod masę cukrową, podejrzewam że nie rozpuści jej, ale nie mogę być w 100% pewna. Może wy macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia z tym związane? Jeśli tak to proszę podzielcie się nimi w komentarzu. 🙂

Krem możemy stosować również jako wypełnienie różnego rodzaju tortów, ciast, ciasteczek, makaroników. Krem ma stabilną konsystencję i nie psuje się tak szybko jak kremy śmietanowe. Stanowi idealne dopełnienie deserów na cieście parzonym. Zobacz przepis tutaj.

krem mandarynkowy

Krem Mandarynkowy.

Danie: Deser, Dodatki
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: krem maślany, krem z mascarpone, mandarynki
Przygotowanie: 20 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 2 hours 20 minutes
Porcje: 500 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem.
Wydrukuj

Składniki

  • 200 g masła min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • ½ szt sok z połowy cytryny
  • 1 puszka mandarynek 1 puszka= ok. 310ml
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 szt żółtek jaj
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone tłusty, nie light

Przygotowanie

  • Zgromadź wszystkie potrzebne składniki.
  • Mandarynki odcedź z wody. Połowę wody zachowaj w szklance na później. Odłóż kilka mandarynek do dekoracji. (Drugą połowę wody możesz wylać, lub wypić - jest pyszna :})
  • Masło rozpuść razem z sokiem cytryny, dodaj mandarynki i mieszaj, aż do zagotowania.
  • W wodzie po mandarynkach rozpuść mąkę.
  • Do ciepłego masła dodaj żółtka i wodę z mąką (w kilku turach, cały czas obserwuj konsystencję, powinna być jak budyń). Cały czas mieszaj intensywnie.
  • Letni krem przykryj folią. Tak aby folia skleiła się z całą powierzchnią kremu. Odstaw do lodówki na ok.2h.
  • Ochłodzony krem mandarynkowy ubijaj, aż utworzy gładką jednolitą masę. Dodawaj do niego po łyżce serka mascarpone.
    krem mandarynkowy

Notes

Jeżeli po wymieszaniu z serkiem uznasz, że Twój krem jest nadal za rzadki dodaj łyżkę napęczniałej i ogrzanej (rozpuszczonej) żelatyny.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)