Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym.
Ciasto Joconde (ang. Joconde cake or biscuit) jest lekkim migdałowym ciastem biszkoptowym. Najczęściej używany jest do tortów literkowych, kolorowych rolad, tortów typu Opera oraz do dekorowania tortów i lekkich deserków wypełnionych musem lub kremem.
Dlaczego ciasto Joconde jest takie wyjątkowe?
Przede wszystkim jest pyszny :))) Tort z ciastem Joconde na około jest zarówno pyszny jak i piękny. Z talerza znika co do okruszka. Najlepsze jest to, że wcale nie musimy się martwić, że ciasto nieprzyjemnie obeschnie. To ciasto jest stworzone po to, aby stać na powietrzu, a to wszystko za sprawą bardzo wilgotnej struktury.
Ciasto jest na tyle wilgotne, że nawet pozostawione na dobę na powietrzu nie traci swoich właściwości. Przy tym wszystkim jest zwarte i elastyczne, także nie musimy się martwić o przesuszone brzegi tortu literkowego. Idealnie nadaje się do przycinania. Używając Joconde cake do wykonania tortu literkowego możemy być pewni, że jego brzegi nie wysuszą się, a ciasto będzie cały czas mięciutkie i mokre.
Wykonanie ciasta Joconde.
Zwykły Joconde jest bardzo prosty w wykonaniu. Jeśli rezygnujemy ze wzorów na jego powierzchni to wystarczy zmieszać migdały, cukier, mąkę ( ja mąkę zastąpiłam makiem) i jaja (w całości). Zostały nam tylko białka jaj i cukier kryształ… pewnie już wiecie co z tym zrobić 🙂 Tak, tak.. ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do migdałowej masy i delikatnie mieszamy.
Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut. Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć” w piekarniku. Mogą pojawić się znaczne górki – nie martw się, po upieczeniu opadnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej jest przykryć ciasto z obu stron papierem i studzić w lodówce przez ok. 2h. Wtedy ciasto jest najbardziej wytrzymałe. (choć ja przykryłam ciasto ściereczką i pozostawiłam na noc do ostudzenia – było ekstra 😀 )
Sposoby na wzór na cieście Joconde.
Przeznaczenie tego ciasta jest bardzo różnorodne. Najpiękniej wygląda, gdy jest udekorowany wzorem.
Możemy go wykonać na dwa sposoby:
-
Jeśli chcesz, aby wzór był dobrze widoczny o jednolitej strukturze i całkowicie nieprzeźroczysty dla ciasta pod nim, należy użyć przepisu przedstawionego poniżej. Wzór całkowicie zależy od ciebie. Radzę jednak używać wyraźnych, niepastelowych kolorów.
-
Możesz również odłożyć trochę przygotowanego ciasta Joconde. Ciasto możesz zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao. Wzory wykonaj na papierze do pieczenia i włóż do zamrażalnika na 15 min.
Dekoracje.
Tort z tego przepisu wypełniony jest sernikiem na zimno i musem jagodowym. Ciasto Jaconde jest doskonałym „opakowaniem” dla tego typu słodyczy. Na wierzch tortu wylałam czekoladę mleczną rozpuszczoną w śmietance w stosunku 2:1. Dekoracja brzegu wykonałam tą samą czekoladą. Zwróć uwagę, że konsystencja czekolady ze śmietanką (ganache) zmienia się wraz ze zmianą temperatury. Wierzch tortu wylewamy ganache od razu po rozpuszczeniu czekolady, natomiast ozdoby na brzegach wykonujemy ganache w temperaturze pokojowej.
Sernik na zimno w cieście Jaconde
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
5 from 4 votes
Prep Time 1 hr
Chłodzenie 12 hrs
Total Time 13 hrs
Course Deser
Cuisine American
Servings 30 porcji
Calories 234 kcal
Ingredients
Pasta dekoracyjna
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 szt białek jaj
- 2 g barwnik spożywczy
- 60 g mąki uniwersalnej
Biszkopt Joconde z makiem
- 200 g mąki migdałowej
- 170 g cukru pudru
- 60 g maku mielonego suchego
- 5 szt dużych jaj
- 6 szt białek jaj
- 20 g cukru
- 71 g roztopione masło
Spód z herbatników – alternatywnie
- 230 g herbatników lub ciastek, lub mielonego biszkoptu, lub płatków owsianych
- 100 g masła min. 82% zawartości kwasu mlekowego
Sernik na zimno
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 3 łyżki żelatyny płaskie łyżki (prawdziwej nie fix)
- 100 ml mleka
- 140 ml śmietanki min 30% tłuszczu
- 1 op cukru wanilinowego
- ⅓ szklanki cukru pudru
Mus jagodowy , lub
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
- 380 g jagód świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g cukru pudru
- 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczki = 5 listków żelatyny
Polewa czekoladowa
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki kremówki min 30 lub 36%
Instructions
Pasta dekoracyjna
- Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Rogi papieru do pieczenia przyklej (za pomocą przygotowanego ciasta) do blaszki lub tekturki (zależy jak dużą powierzchnię pomieści Twoja zamrażarka). Sporządzoną mieszankę przełóż do worka cukierniczego lub mocnego worka (np. strunowego). Odetnij róg.
- Nanieś na papier wybrany przez siebie wzór. Możesz to zrobić Na kilka sposobów: odręcznie np. napis, kwiaty, wzory geo, lub: z użyciem szablonu, lub: z użyciem płaskiej końcówki cukierniczej (tylki, ja wybrałam ten sposób). Rozmieść wzór na papierze w dwóch rzędach lub więcej (w zależności jak długi lub wysoki ten wzór ma powstać).
- Przygotowany wzór włóż do zamrażarki na okres min. 15 min.
Joconde biszkopt
- Nagrzej piekarnik do 230*C. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. (Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować).
- Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, mak mielony, cukier puder i całe jaja (białko+żółtko).
- Białka jaj ubij z cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się.
- Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki. Mieszaj powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć bezy.
- Kiedy już wszystko zostało prawie! wymieszane dodaj ostudzone masło. Dodawaj powoli i mieszaj delikatnie. Powtarzaj czynności, aż masło będzie mało widoczne.
- Masę migdałową wylej na zamarznięte ozdoby. Wyrównaj powierzchnię, za pomocy silikonowej szpatuły lub noża do dekoracji tortu. Ja użyłam zwykłej blaszki z wyposarzenia piekarnika.
- Włóż do piekarnika, nagrzanego do 230*C na 8min. Obserwuj cały czas. Uważaj, aby nie spalić!
- Po upieczeniu wyjmij. Poczekaj, aż wystygnie. Przykryj folią, aby nie przesuszyć i włóż do lodówki na parę godzin. Biszkopt układany na świeżo łatwiej się łamie i pęka.
Spód z herbatników
- Zamiast herbatników możesz użyć mielonych ciastek, biszkoptu lub płatków owsianych.
- Masło zagnieć z herbatnikami na jednolitą masę.
Sernik na zimno
- Przyszykuj wszystkie składniki.
- Podgrzej lekko mleko, rozpuść w nim żelatynę.
- Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
- Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 – 2 łyżek masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj (robimy tak, aby wyrównać temperaturę tych dwóch substancji). Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do reszty sera w misce i wymieszaj na jednolitą masę.
Mus jagodowy
- Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Dokładnie zmiksuj blenderem.
- Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia (wymieszaj delikatnie), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie ogrzej ostrożnie w mikrofalówce przez ok 5s, w razie potrzeby kolejny 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie.
- W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie.
Składanie ciasta.
- Przygotuj talerz lub papier do pieczenia na którym będzie stało Twoje ciasto.
- Ciasto Joconde wyjmij z lodówki i odetnij jego brzegi. Biszkopt pokrój w paski w wysokości, jaką chciałabyś osiągnąć. Przełóż do przygotowanej tortownicy, tak aby boki ciasta ze wzorem przylegały do ścianek formy. Boki możesz zabezpieczyć papierem, jeżeli uznasz, że mogą się one zniszczyć podczas wyjmowania ciasta. Zapełnij cały obwód tortownicy.
- Spód ciasta wyłóż herbatnikami zagniecionymi z masłem.
- Na tak przygotowany spód i boki wylej sernik. Wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wylej mus jagodowy. Całość włóż do lodówki i chłodź przez min 12h.
Polewa czekoladowa
- Rozdrobnij czekoladę na drobne kawałki.
- Podgrzej śmietankę. W mikrofalówce na ok 1,5-2 minut, lub w kąpieli wodnej. Do ciepłej śmietany wsyp rozdrobnioną czekoladę.
- Mieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej, lśniącej konsystencji.
- Odstaw na 10 min. Następnie wylej ostrożnie na stężony mus jagodowy. Wylewaj ostrożnie, aby nie ubrudzić boków ciasta. Resztę polewy przelej do worka cukierniczego i schłodź w lodówce (10-15 min). Na boku sprawdź czy konsystencja czekolady nadaje się już do wykonania ozdób, jeśli jest za płynna, włóż do lodówki na następne 10min. Gdy czekolada nie traci nadanego jej kształtu, oznacza, że możemu już wykonać ozdoby na brzegach ciasta joconde. Mogą to być kropeczki lub inne fantazyjne kształty. Ciasto możesz ozdobić kwiatami jadalnymi, owocami lub innymi wybranymi dekoracjami.
Keyword biszkopt joconde, biszkopt ze wzorem, mus jagodowy, sernik na zimno
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
6
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
3 komentarze
Angela
Super :).
Agnieszka Niedźwiedzka
Ok :)… Już zrobione 🙂 Pozdrawiam.
Angela
Wow, rewelacyjny przepis! Nic dodać nic ująć, czysta delicja:). Dziękuję za przyłączenie się do mojej akcji : Jadalne kwiaty w mojej kuchni. Mam prośbę, proszę dodaj banerek akcji pod przepisem, chyba Ci to umknęło. Serdecznie pozdrawiam. A