Idealne Makaroniki (b. włoska)
Makaroniki (fr. macarons) to pyszne migdałowe ciasteczka, które zachwycają swoim smakiem. Już od dawna zajmują szczególne miejsce na stołach włoskich lub francuskich. Choć ciasteczko to oryginalnie pochodzi z Włoch i pierwotnie wcale nie było uznawane za danie wykwintne. Z czasem w przebiegu lat przepis ewoluował. Tak powstały obecne makaroniki, które zostały rozpowszechnione na całym świecie przez francuzów. Dlatego część osób uważa makaronik za francuski deser.
Makaroniki to moje ulubione ciasteczka 🙂 Uwielbiam je robić, a jeszcze bardziej lubię je jeść :)). Mniam…. mniam….
Jakim kremem sklejać makaroniki?
Makaroniki jak dla mnie, smakują jeszcze lepiej, gdy są zbalansowane goryczką ciemnej czekolady. Do makaroników pasuje też lemon curd, lub masy na bazie białej czekolady, np. malinowa. Makaroniki można przyrządzić, również ze świeżymi owocami lub kwaskową galaretką. Musisz jednak wiedzieć, że kremy o dużej zawartości wody (kremy na śmietanie, galaretki, żele) rozmoczą po jakimś czasie makaronikową skorupę. Jeśli wiesz, że Twoje makaroniki będą nadziane przez dłuższy czas przed ich spożyciem, zdecyduj się raczej na kremy na bazie masła lub czekolady. Skorupki makaroników można zamrażać i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Makaroniki włoskie czy francuskie?
Wypróbowałam wiele przepisów, jednak niejedna blaszka okazała się porażką. O makaronikach już chyba wiem wszystko. Jeśli też chcesz wiedzieć przeczytaj mój wpis o tym dlaczego makaroniki czasami nie wychodzą?
Ten przepis jest najlepszy jak dla mnie. Teraz, gdy przestrzegam kilku ważnych zasad, makaroniki udają mi się prawie zawsze. Jak już wspominałam, są kapryśne i często nie wiedząc czemu, pośród pięknych i wyrośniętych makaroników pojawia się jeden przechylony lub pusty w środku….. hmmm zawsze zwalam na piekarnik.
Próbowałam też zmierzyć się z makaronikami na bezie francuskiej i przez jakiś czas tylko takie piekłam. Jednak przepis był bardzo nieobliczalny (a wiele osób go zachwalało). Idealnie wychodziła tylko jedna blaszka na cztery! Nie wspomnę już o tym, że w ogóle nie chciały schnąć w mojej pracowni. Tylko wiatrak je ratował. Szybko z nich zrezygnowałam, pomimo tego, że sam przepis wydawał się dużo łatwiejszy. Na pozór. Makaroniki na bezie włoskiej wcale nie są takie trudne. Ok… może są za pierwszym razem, ponieważ wiele czynności trzeba ogarnąć jednocześnie. Jednak po jakimś czasie wykonuje się to niemal automatycznie, a jak dla mnie to sam proces ich przygotowania jest uzależniający. Poniższy przepis na makaroniki zaczerpnęłam z amerykańskiej grupy na fb Macaron Resource and Info Group.
Z poniższego przepisu można zrobić do 40 sztuk makaroników (80 połówek). Jeśli chcecie mniej ciasteczek, należy zmniejszyć ilość porcji na poniższym przepisie.
Chcesz dowiedzieć się więcej o ubijaniu bez? Zajrzyj tutaj.
Zachęcam do obejrzenia filmu instruktażowego na YouTube. Zaznaczam, że w kręceniu filmów jestem raczej amatorką, jednak chciałam Wam przekazać bardzo dokładnie w jaki sposób należy zrobić te makaroniki. Jeśli chcesz, abym robiła więcej takich filmików daj łapkę w górę i zasubskrybuj kanał.
Makaroniki fancuskie na bezie włoskiej.
Equipment
Ingredients
krem ganache
Instructions
Makaroniki:
Krem do wypełnienia makaroników.
Notes
8 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Proszę napisać dokładnie jak pani robi i z jakiego przepisu lub wysłać mi filmik na fb. Pozdrawiam.
Agnieszka Niedźwiedzka
Najlepiej bez, góra dół. Z termoobiegiem lubią wychodzić pochylone. I proszev wypróbować na różnych poziomach piekarnika
Paulina
Jestem już po kilku nieudanych próbach, ale będę próbować, dopóki makaroniki mnie nie pokochają 😝 spróbuję następnym razem zrobić je z Pani przepisu – mam tylko pytanie o samo pieczenie – z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo, cieszę się, że się udało. Idealne makaroniki to też duża kwestia wyczucia waszego piekarnika. Często nawet zmiana pozycji blachy o parę centymetrów w górę lub w dół pomaga.
Magda
Próbowałam upiec makaroniki według różnych przepisów i proporcji ale dopiero dzięki Pani makaroniki wyszły idealnie 🙂 pozdrawiam serdecznie
Bakery
Moje ciasto zamiast robić się rzadsze robi się coraz gęstsze … wszystko robie tak jak w przepisie 🙁
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję 🙂
Leszek
Lubię ten przepis. Zawsze wychodzi. 😀