Makaroniki
Bezy,  Ciasteczka,  Jak ubija膰 piany?,  Strona G艂贸wna

Makaroniki francuskie (b. w艂oska)

Makaroniki to moje ulubione ciasteczka 馃檪 Uwielbiam je robi膰, a jeszcze bardziej lubi臋 je je艣膰 :)). Mniam…. mniam….

Wypr贸bowa艂am wiele przepis贸w, jednak niejedna blaszka okaza艂a si臋 pora偶k膮.聽 Ten przepis nigdy mnie nie zawi贸d艂. Teraz, gdy przestrzegam kilku wa偶nych zasad, makaroniki zawsze mi si臋 udaj膮.

Makaroniki to migda艂owe ciasteczka, o wspania艂ym s艂odkim smaku. Jak dla mnie, smakuj膮 jeszcze lepiej, gdy s膮 zbalansowane goryczk膮 ciemnej czekolady. Do makaronik贸w pasuje r贸wnie偶 lemon curd, r贸偶ne masy na bazie bia艂ej czekolady, np. malinowa. Makaroniki mo偶na przyrz膮dzi膰, r贸wnie偶 ze 艣wie偶ymi owocami lub kwaskow膮 galaretk膮.

Z poni偶szego przepisu mo偶na zrobi膰 ok 20 sztuk makaronik贸w (40 po艂贸wek). Je艣li chcecie wi臋cej ciasteczek, nale偶y podwoi膰 sk艂adniki.

Makaroniki

Makaroniki fancuskie na bezie w艂oskiej.

Danie: Dessert
Rodzaj: French
S艂owa kluczowe: beza w艂oska, macarons, makaroniki
Przygotowanie: 20 minutes
Obr贸bka termiczna: 15 minutes
Czas suszenia: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Porcje: 20 sztuk
www.SmartBake.pl Sprawdzone Wypieki
Wydrukuj

Sk艂adniki

  • 75 g m膮ki migda艂owej przesianej
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g cukier kryszta艂
  • 20 ml woda
  • 1 szczypta s贸l
  • 2 szt bia艂ka 60g

krem ganache

  • 100 g 艣mietanki 30 – 36%
  • 100 g czekolada gorzka powy偶ej 64%

Przygotowanie

Makaroniki:

  • Gromadzimy sk艂adniki. Wszystkie musz膮 by膰 w temperaturze pokojowej lub wy偶szej. Ogrzewamy bia艂ka.
  • Mielone migda艂y nale偶y przesia膰 przez sito. Okruszki pozosta艂e na sitku nale偶y zmiksowa膰 razem z odrobin膮 cukru pudru.  Nast臋pnie zn贸w przesia膰 i powt贸rzy膰 proces. Niewielk膮 ilo艣膰 okruszk贸w mo偶na od艂o偶y膰 do ob艂o偶enia bok贸w makaronika lub zmiesza膰 z nadzieniem.
    m膮ka migda艂owa
  • Jedno bia艂ko (30g), wymieszaj z m膮k膮 migda艂ow膮 i cukrem pudrem, teraz mo偶esz domiesza膰 barwnik.
  • W ma艂ym rondelku podgrzej cukier kryszta艂 z wod膮. Syrop nie powinien zbr膮zowie膰. Powinien mie膰 ok. 120 *C (na powierzchni tworzy膰 si臋 b臋d膮 du偶e b膮ble).
  • Bia艂ko ubij na do艣膰 sztywn膮 pian臋 (do 鈥瀖i臋kkich wierzcho艂k贸w鈥). Do ci膮gle ubijanych bia艂ek wlewaj r贸wnym strumieniem gor膮cy syrop. Ubijaj, a偶 masa ostygnie.
    Ubijanie bia艂ek
  • Ubite jajka dodawaj do mieszanki migda艂owej w trzech turach, za ka偶dym razem delikatnie mieszaj silikonow膮 szpatu艂k膮, a偶 masa b臋dzie p贸艂p艂ynna (ze szpatu艂ki 艣cieka wst膮偶k膮 a na powierzchni powinna zostawi膰 po sobie 艣lad, kt贸ry po chwili zniknie).
    masa makaronikowa
  • R臋kawem cukierniczym (lub woreczkiem foliowym z odci臋tym rogiem) z okr膮g艂膮 ko艅c贸wk膮 nak艂adaj porcje masy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Par臋 razy uderz p艂asko blaszk膮 o blat kuchenny. Powierzchniowe p臋cherze przebij szpilk膮.
  • Odstaw na 15 – 60 min. A偶 powierzchnia makaronik贸w b臋dzie sucha i matowa.
  • Makaroniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 oC. Piecz ok. 20-25 minut. Ostud藕.
    makarons
  • Makaroniki odklejaj gdy s膮 ca艂kiem wystudzone.

Krem do wype艂nienia makaronik贸w.

  • 艢mietank臋 podgrzej w k膮pieli wodnej lub w mikrofal贸wce (uwa偶aj 偶eby nie zagotowa膰).
  • 艢mietank臋 odstaw z gazu lub z mikrofal贸wki i wymieszaj z czekolad膮. Mieszaj a偶 do rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby podgrzej ponownie 5-10s w mikrofal贸wce lub w k膮pieli wodnej.
  • Odstaw mas臋 do ostygni臋cia. Nak艂adaj 艂y偶k膮 (uwa偶aj 偶eby nie ubrudzi膰 mas膮 bok贸w makaronika) lub workiem cukierniczym
  • Boki makaronik贸w mo偶na obsypa膰 pozosta艂ymi orzeszkami lub drobn膮 posypk膮.
    Macarons

Notes

M膮k臋 migda艂ow膮 nale偶y przesia膰 aby powierzchnia makaronik贸w by艂a g艂adka i r贸wna.
Chc膮c zrobi膰 makaroniki w dw贸ch kolorach, najbezpieczniej jest powt贸rzy膰 ca艂y proces jeszcze raz. Makaroniki to ciasteczka bardzo wra偶liwe na zmian臋 proporcji.聽 Aby podzieli膰 ciasto na dwie r贸wne cz臋艣ci, nale偶y odmierzy膰 dok艂adnie (u偶ywaj膮c wagi kuchennej) po艂ow臋 bia艂ek i po艂ow臋 masy migda艂owej.
Mas臋 makaronikow膮 nak艂adamy na blaszk臋 za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego z okr膮g艂膮 ko艅c贸wk膮. Masa musi by膰 nak艂adana prostopadle do blachy.
Makaroniki nale偶y dok艂adnie odpowietrzy膰. Po na艂o偶eniu makaronik贸w na blach臋, uderz blach膮 p艂asko o blat tak aby uwolni膰 powietrze uwi臋zione w masie. Powierzchniowe p臋cherzyki przek艂uwamy ig艂膮.
Makaroniki nale偶y osusza膰 tak d艂ugo, a偶 ich powierzchnia b臋dzie matowa, a w dotyku nie klej膮ca. Czas osuszania zale偶y od wielu czynnik贸w, np: wilgotno艣ci powietrza, konsystencji masy.
Makaroniki s膮 upieczone gdy s膮 suche w 艣rodku.

Print Friendly, PDF & Email
Je艣li lubisz m贸j blog, podziel si臋 nim 馃檪

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci si臋 m贸j blog? Prosz臋, podziel si臋 nim ze 艣wiatem :)