Wyróżniamy kilka rodzai biszkoptów. W kuchniach na całym świecie cukiernicy wypiekają ciasta podobne do naszych polskich biszkoptów. Różnią się one składem i sposobem przyrządzania, ale wszystkie służą do tego samego… do zbudowania tortu. Biszkopt to ciasto, które nie zawiera tłuszczu. W jego skład wchodzą jaja, mąka pszenna i cukier. Ciast z dodatkiem tłuszczu nie powinniśmy nazywać biszkoptami. Biszkopt możemy przyrządzić dwoma sposobami: na zimno i ciepło. Biszkopt robiony metodą „na zimno” to nasz polski biszkopt tradycyjny. Natomiast z użyciem metody na ciepło przygotujemy biszkopt genueński.
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo:) Myślę, że w niedalekiej przyszłości Japanese Cotton Sponge Cake też pojawi się na moim blogu. Muszę jeszcze znaleźć i dopracować idealny przepis abym mogła się nim podzielić. 🙂 Pozdrawiam
ewa
Swietny przewodnik „po” biszkoptach.Jest jeszcze odmiana Japanese Cotton Sponge Cake https://www.youtube.com/watch?v=LL4islbdh-0
Rozni sie troche od sponge angielskiego w wykonaniu i jest duzo lepsza.