Ciasto makowe z jabłkami
Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Przepisy,  Slider

Ciasto makowe z jabłkami.

Ciasto makowe z jabłkami, to rarytas dla miłośników maku (np. mojego męża). Jest pyszne, mięciutkie, extra wilgotne, nie opada. Po prostu SUPER… mniam. A przy tym bajecznie proste do zrobienia.

Pierwszy raz, spróbowałam to ciasto u ukochanej teściowej 🙂 . To ciasto jest przepyszne. Wiele miesięcy za mną chodziło zanim nadarzyła się okazja aby je zrobić.

Kilka słów o cieście makowym z jabłkami.

Ciasto makowe z jabłkami

Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle co proszku do pieczenia, kaszę manną można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi).

Mąka jest zastąpiona makiem, a nadmiar płynu jest pochłaniany przez kaszę manną. Spulchniane jest chemicznie (proszek do pieczenia) jak i mechanicznie (ubita piana z białek). Dzięki temu pięknie rośnie i nie opada.

Swoją wilgotność zawdzięcza startym jabłkom. Konsystencja ciasta, którą wkładamy do piekarnika jest dość rzadka. W treści postu umieściłam filmik obrazujący tę konsystencję.

Ciasto makowe z jabłkami jest pyszne, nawet na drugi i trzeci dzień. Chociaż rzadko starcza na ta długo 🙁 .  Zachwyca swoją prostotą. Zarówno sposób przygotowania nie jest bardzo skomplikowany, jak i jego wygląd. Upieczone ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewę można udekorować według uznania lub nie dekorować w ogóle, też jest pyszne.

Przepis znajdziesz poniżej, w formacie łatwym do druku 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Ciasto makowe z jabłkami

Ciasto makowe z jabłkami.

SmartBake.pl wypieki z pomysłem.
5 from 2 votes
Prep Time 45 mins
Cook Time 1 hr
Czas oczekiwania 1 hr
Total Time 2 hrs 45 mins
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 20 porcji
Calories 232 kcal

Equipment

  • dwie duże miski
  • waga kuchenna
  • piekarnik
  • mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
  • papier do pieczenia
  • blaszka na ciasto z wysokim rantem

Ingredients
  

  • 400 g suchego mielonego maku
  • 300 g cukru pudru
  • 600 g jabłek "startych na drobnych oczkach"
  • 10 łyżek kaszy mannej
  • 10 szt jajek
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast proszku możesz dodać sodę oczyszczoną (o połowę mniej niż proszku)
  • 1 szt olejku migdałowego
  • 400 ml mleka do sparzenia maku

Do posypania

  • 100 g cukru pudru lub opcionalnie
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki min 30% tłuszczu mlekowego
  • 1 op migdały w płatkach lub kokos lub bakalie lub kandyzowane kawałki pomarańczy do posypania

Instructions
 

  • Mak mielony namocz w gorącym mleku, przykryj talerzem i odstaw na minimum 30 min. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Po ugotowaniu musi całkowicie ostygnąć. Mak odcedź dobrze z nadmiaru mleka. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  • Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z soku.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  • Ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy makowej.
    białka w masie makowej
  • Ciasto przełóż do formy prostokątnej (na 20 porcji potrzeba blaszkę o wymiarach ok. 25x35) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    makowe ciasto w blaszce
  • Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostaw do ostygnięcia. Możesz schłodzić w lodówce.
    upieczone makowe
  • Ciasto makowe posyp cukrem pudrem, lub wylej czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Czekoladę możesz posypać płatkami migdałów, kokosem itp.
    Ciasto makowe z jabłkami

Polewa

  • Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Zalej śmietanką i podgrzej w mikrofalówce przez o 30s.
  • Po tym czasie wyjmij i mieszaj intensywnie, tak aby jak największa część czekolady się rozpuściła. Podgrzej przez kolejne 5s, jeśli w polewie pozostały jeszcze grudki lub kawałki czekolady. Czynność powtarzaj, do uzyskania lśniącej, gładkiej konsystencji.
  • Polewę wylej na ostudzone ciasto i długim nożem rozprowadź po powierzchni. Jeszcze ciepłą polewę posyp dowolnymi składnikami (np. kokos, płatki migdałów, bakalie, posypka, kandyzowane skórki pomarańczy). Odstaw do ostudzenia.

Smacznego 🙂

    Keyword jabłka, kasza manna, łatwe ciasto, mak
    Print Friendly, PDF & Email
    Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
    Czy podobał Ci się ten artykuł?
    +1
    8
    +1
    6
    +1
    30
    +1
    11
    +1
    1
    +1
    2
    +1
    3

    5 komentarzy

    Leave a Reply

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Ocena przepisu




    error

    Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)