Przepis na drip czekoladowy na bazie wody, dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego dekorowania tortów. Jest on prosty w przygotowaniu. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale również czas. Bardzo lubię ten przepis, dlatego chciałabym się nim z wami podzielić. Mam nadzieję, że Wy polubicie go tak samo jak ja.
Przypomnijmy sobie, ile razy otwieramy świeże opakowanie śmietanki, tylko dlatego, że potrzebujemy 100ml na drip. A ile razy otwieramy lodówkę, a tam już nie ma śmietany :(. Użycie wody jest o wiele wygodniejsze, chociażby dlatego, że woda jest zawsze pod ręką. Proporcja białej czekolady do wody wynosi 6:1, a ciemnej 6:1.5 . Wodę można zastąpić innym płynem, np: sokiem z cytryny, alkoholem, kawą itp.
Dodatkowo, drip czekoladowy na bazie wody ma przedłużoną datę ważności, która jest zbliżona do daty ważności użytej czekolady. Przeprowadziłam kiedyś badanie i zostawiłam drip na wodzie w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dopiero po 2 tygodniach zaczął zmieniać konsystencję, tzn: rozwarstwił się. Natomiast w smaku, nie zauważyłam różnicy (wiem, wiem.. odważna jestem).
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. (Czytaj: notatki)
Do rozpuszczonej czekolady dolewaj po łyżce stołowej wody. Za każdym razem mieszaj do połączenia składników.
Odstaw do ostudzenia.
Na brzegach naczynia sprawdzaj łyżeczką czy czekolada wystygła już na tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Czekolada powinna spływać swobodnie, ale nie za szybko, pozostawiając za sobą nie prześwitującą ścieżkę. Idealny drip powinien utworzyć na końcu ścieżki kroplę. Drip wylewamy na mocno schłodzony tort.
Notes
Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej zwróć uwagę, aby dno twojej miski nie dotykało wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze mieszając od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu czekolady, dobrze jest przelać ją do innej zimniejszej miseczki z wysokim rantem.Zachowaj ostrożność rozpuszczając czekoladę w mikrofalówce, aby jej nie przypalić. Czekoladę należy włożyć do mikrofalówki najpierw na 30s, wyjąć, pomieszać, ocenić konsystencję. Następnie, w razie konieczności, na 10s, powtórzyć czynności, a potem jeśli to potrzebne na 5s. Za każdym razem dokładnie mieszaj czekoladę, aby dobrze rozprowadzić ciepło i rozpuścić pozostałe kawałki czekolady.Nakładając łyżeczką pamiętaj, aby za każdym razem obetrzeć spód łyżeczki, żeby czekolada nie leciała w sposób przez nas nie kontrolowany. Łyżeczkę przechylamy pod kątek ok. 45* w stosunku do tortu. W miejscu gdzie chcemy, aby powstał drip przechylamy ją mocniej.
Proszę pamiętać, że tort musi być mocno schłodzony. Jeśli drip wydaje się za rzadki i nie gęstnieje, proszę dodać więcej białej czekolady i ponownie trochę schłodzić, a następnie testować 🙂
Topienie w kąpieli wodnej to oczywiście topienie czekolady nad parą wodną. Dziękuję za komentarz, teraz widzę potrzebę sprecyzowania przypisu. Jak również pomysł na kolejny artukuł 🙂 Pozdrawiam.
Jest 23:00 wielka sobota, kończę tynkować tort biorę się za drip a tu nie ma kremówki.. Tak więc, nawet nie wiesz jak ja ci jestem dzis wdzięczna 😅😋😋😋😋🤩🤩
Mam pytanie. Czy mając tort obłożony śmietanką mogę wylać taki drip z białej czekolady i nie ścieknie? Robiłam drip biały ale ścieka na podkładzie ze śmietany. Mam zrobione zdjęcie
Świetny pomysł z dodaniem wody do rozpuszczonej czekolady. Czeloladę dałam deserową 60 gr ale wody musiałam dać więcej niż 15 ml (to są 3 łyżeczki). Dodawałam stopniowo po 1 łyżeczce wody i każdorazowo dokładnie wymieszałam aż czekolada wchłonie wodę. Moja czekolada była wręcz rzadka i wtedy ładnie spływała po dobrze schłodzonym torcie. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu bo wodę przecież mamy zawsze pod ręką i to bardzo ułatwia pracę.
Witam. Wszystko zależy od jakości barwnika w proszku jaki pani posiada. Najlepiej jest rozpuścić jedno okienko czekolady (np. w mikrofalówce – bardzo krótko) i wymieszać ją z posiadanym barwnikiem. Taki test zweryfikuje, czy osiągniemy pożądany cel. Na rynku dostępne są specjalne barwniki do czekolady na bazie tłuszczu (a nie wody) może warto poszukać takiego białego barwnika (jeśli czas na to pozwala).
Witam. Chciałabym wybielić biała czekoladę. Niestety nie mam wybielacza, a chwilowo jest niedostepny w internecie. Czy mając biały barwnik w proszku dam radę wybielić go tak jak jest u pani? Jeśli tak to w którym momencie mam go dodać, czy rozpuścić go w czyms wcześniej? Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂 Miło usłyszeć tak dużo ciepłych słów, a jeszcze milej gdy mam świadomość, że moje pisanie komuś się przydaję:) Zdjęcie proszę wstawić na moim fanpage na fb jako post lub rekomendacje. To ja sobie go potem odpowiednio ogarnę. W tym momencie szukam odpowiedniego programu do komentarzy, więc mam nadzieję, że niedługo pojawi się opcja dodawania zdjęć 🙂 Pozdrawiam 🙂
Tort wyszedł super, zrobiłam go jakiś czas temu ale nawet czasu nie miałam żeby się pochwalić 😉 szkoda że zdjęć nie można dodawać 😉 tynk z Pani przepisu rewelacja 🙂 nie zrobiłam jednak dripu bo tort wyszedł inaczej niż planowałam, na pewno go zrobię bo jeszcze kilka tortów urodzinowych mam do zrobienia, niedługo się przymierzam na ciasto mirror glaze więc trochę wyzwań przede mną 🙂 bardzo pomocny ten blog więc zaglądać to ja tutaj będę na pewno 🙂
Witam, fajnie, że znowu piszesz 🙂 Do czekolady mlecznej dodaje się troszkę więcej wody, ponieważ zawiera więcej kakao niż czekolada biała, ale mniej wody niż do czekolady gorzkiej, czyli pomiędzy 10 a 15ml. Proponuję dodać 10 ml, a potem dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale nie więcej niż 3ml. Wszystko zależy od zawartości kakao w mlecznej czekoladzie.
Tak tylko doradzę, że nakładając poszczególne warstwy tortu warto to robić w tortownicy lub specjalnym rancie (i tak włożyć do lodówki). Dzięki temu warstwy się „nie rozjadą”, a tort będzie miał równe boki. Nakładając drip proszę najpierw sprawdzić jego konsystencję na szklance odwróconej dnem do góry. Pozdrawiam 🙂
Tak oczywiście, proszę najpierw dodać trochę barwnika, a następnie wodę (rozrzedzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Pozdrawiam. W razie pytań, proszę pytać śmiało 🙂
Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?
Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?
Witam 🙂 cieszę się że zwróciłaś się z tym do mnie. Uwielbiam dripy. Sprawdź sobie najpierw konsystencję czekolady na szklance odwróconej do góry dnem. Szklankę też możesz schłodzić. Drip będzie gotowy gdy będzie powoli spływał po ściance i utworzy ładną krople na końcu. Na tort teź zacznij wylewać drip od tyłu, tam gdzie nie widać. Jak nie będzie Ci pasowało zawsze możesz przestać i poczekać jeszcze trochę.
Pozdrawiam 🙂
Witam, mam pytanie.
Czy polewając tort letnią czekoladą mogę mieć pewność, że tynk mi się nie roztopi? Rozumiem, że ma być mocno schłodzony, ale mimo to jakoś się obawiam tego i przez to mój drip już mega gęsty ląduje na torcie przez co nie wygląda to tak ładnie, a strasznie grubo
28 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Powodem mogła być zbyt duża różnica temperatur i zbyt szybkie dodanie wody. Wodę należy dodawać powoli, kropla po kropli i mieszać za każdym razem.
Dorota
A mi po dodaniu wody natychmiast się wszystko zwarzylo… Dlaczego?
Agnieszka Niedźwiedzka
Proszę pamiętać, że tort musi być mocno schłodzony. Jeśli drip wydaje się za rzadki i nie gęstnieje, proszę dodać więcej białej czekolady i ponownie trochę schłodzić, a następnie testować 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Doskonale to rozumiem 🙂 Też byłam w takiej sytuacji.. 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Topienie w kąpieli wodnej to oczywiście topienie czekolady nad parą wodną. Dziękuję za komentarz, teraz widzę potrzebę sprecyzowania przypisu. Jak również pomysł na kolejny artukuł 🙂 Pozdrawiam.
Mala
Rozstopić w kąpieli wodnej to co innego jak topienie nad parą wodną. Radzę zmienić to w samym przepisie bo ja już czeko wyrzuciłam 😢
Wiola
Jest 23:00 wielka sobota, kończę tynkować tort biorę się za drip a tu nie ma kremówki.. Tak więc, nawet nie wiesz jak ja ci jestem dzis wdzięczna 😅😋😋😋😋🤩🤩
Asia
Mam pytanie. Czy mając tort obłożony śmietanką mogę wylać taki drip z białej czekolady i nie ścieknie? Robiłam drip biały ale ścieka na podkładzie ze śmietany. Mam zrobione zdjęcie
Barbara
Świetny pomysł z dodaniem wody do rozpuszczonej czekolady. Czeloladę dałam deserową 60 gr ale wody musiałam dać więcej niż 15 ml (to są 3 łyżeczki). Dodawałam stopniowo po 1 łyżeczce wody i każdorazowo dokładnie wymieszałam aż czekolada wchłonie wodę. Moja czekolada była wręcz rzadka i wtedy ładnie spływała po dobrze schłodzonym torcie. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu bo wodę przecież mamy zawsze pod ręką i to bardzo ułatwia pracę.
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam. Wszystko zależy od jakości barwnika w proszku jaki pani posiada. Najlepiej jest rozpuścić jedno okienko czekolady (np. w mikrofalówce – bardzo krótko) i wymieszać ją z posiadanym barwnikiem. Taki test zweryfikuje, czy osiągniemy pożądany cel. Na rynku dostępne są specjalne barwniki do czekolady na bazie tłuszczu (a nie wody) może warto poszukać takiego białego barwnika (jeśli czas na to pozwala).
Ewelina
Witam. Chciałabym wybielić biała czekoladę. Niestety nie mam wybielacza, a chwilowo jest niedostepny w internecie. Czy mając biały barwnik w proszku dam radę wybielić go tak jak jest u pani? Jeśli tak to w którym momencie mam go dodać, czy rozpuścić go w czyms wcześniej? Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam, Tak oczywiście można użyć mleka zamiast wody.
Joanna
Witam. Czy do dripu mogę dodać mleko?
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo 🙂 Miło usłyszeć tak dużo ciepłych słów, a jeszcze milej gdy mam świadomość, że moje pisanie komuś się przydaję:) Zdjęcie proszę wstawić na moim fanpage na fb jako post lub rekomendacje. To ja sobie go potem odpowiednio ogarnę. W tym momencie szukam odpowiedniego programu do komentarzy, więc mam nadzieję, że niedługo pojawi się opcja dodawania zdjęć 🙂 Pozdrawiam 🙂
Magdalena
Tort wyszedł super, zrobiłam go jakiś czas temu ale nawet czasu nie miałam żeby się pochwalić 😉 szkoda że zdjęć nie można dodawać 😉 tynk z Pani przepisu rewelacja 🙂 nie zrobiłam jednak dripu bo tort wyszedł inaczej niż planowałam, na pewno go zrobię bo jeszcze kilka tortów urodzinowych mam do zrobienia, niedługo się przymierzam na ciasto mirror glaze więc trochę wyzwań przede mną 🙂 bardzo pomocny ten blog więc zaglądać to ja tutaj będę na pewno 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam, fajnie, że znowu piszesz 🙂 Do czekolady mlecznej dodaje się troszkę więcej wody, ponieważ zawiera więcej kakao niż czekolada biała, ale mniej wody niż do czekolady gorzkiej, czyli pomiędzy 10 a 15ml. Proponuję dodać 10 ml, a potem dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale nie więcej niż 3ml. Wszystko zależy od zawartości kakao w mlecznej czekoladzie.
Ewa
Witam ponownie 😊
Mam pytanie, jakbym chciała zrobić drip z mleczną czekoladą, to wody mam dodać tyle co do białej?
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak tylko doradzę, że nakładając poszczególne warstwy tortu warto to robić w tortownicy lub specjalnym rancie (i tak włożyć do lodówki). Dzięki temu warstwy się „nie rozjadą”, a tort będzie miał równe boki. Nakładając drip proszę najpierw sprawdzić jego konsystencję na szklance odwróconej dnem do góry. Pozdrawiam 🙂
Magdalena
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Jestem totalnym laikiem w dekorowaniu i mam ogromną nadzieję, że uda mi się zrobić cudo urodzinowe 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak oczywiście, proszę najpierw dodać trochę barwnika, a następnie wodę (rozrzedzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Pozdrawiam. W razie pytań, proszę pytać śmiało 🙂
Magdalena
Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?
Magdalena
Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?
Agnieszka Niedźwiedzka
🙂 Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 Jakby coś, to proszę pytać 🙂
Ewa
Dziękuję bardzo za wskazówki!!!!
Mój drip w końcu!!! był idealny , nie mogłam się napatrzeć 😊
A przepis jest mega! I to bez śmietanki 😊
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 cieszę się że zwróciłaś się z tym do mnie. Uwielbiam dripy. Sprawdź sobie najpierw konsystencję czekolady na szklance odwróconej do góry dnem. Szklankę też możesz schłodzić. Drip będzie gotowy gdy będzie powoli spływał po ściance i utworzy ładną krople na końcu. Na tort teź zacznij wylewać drip od tyłu, tam gdzie nie widać. Jak nie będzie Ci pasowało zawsze możesz przestać i poczekać jeszcze trochę.
Pozdrawiam 🙂
Anonim
Witam, mam pytanie.
Czy polewając tort letnią czekoladą mogę mieć pewność, że tynk mi się nie roztopi? Rozumiem, że ma być mocno schłodzony, ale mimo to jakoś się obawiam tego i przez to mój drip już mega gęsty ląduje na torcie przez co nie wygląda to tak ładnie, a strasznie grubo
Agnieszka Niedźwiedzka
Wybielacz firmy Wilton. Najpierw dodajemy wybielacz, a następnie wodę do konsystencji. Pozdrawiam 🙂
Robi
Jakiego białego barwnika użyła Pani do dripu?