drip biała czeko woda
Dodatki,  Przepisy

Drip na bazie wody

Przepis na drip czekoladowy na bazie wody, dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego dekorowania tortów. Jest on prosty w przygotowaniu. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale również czas. Bardzo lubię ten przepis, dlatego chciałabym się nim z wami podzielić. Mam nadzieję, że Wy polubicie go tak samo jak ja.

drip czekoladowy na bazie wody tort
Kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć jak zrobić taki tort.

Przypomnijmy sobie, ile razy otwieramy świeże opakowanie śmietanki, tylko dlatego, że potrzebujemy 100ml na drip. A ile razy otwieramy lodówkę, a tam już nie ma śmietany :(.  Użycie wody jest o wiele wygodniejsze, chociażby dlatego, że woda jest zawsze pod ręką. Proporcja białej czekolady do wody wynosi 6:1, a ciemnej 6:1.5 . Wodę można zastąpić innym płynem, np: sokiem z cytryny, alkoholem, kawą itp.

Dodatkowo, drip czekoladowy na bazie wody ma przedłużoną datę ważności, która jest zbliżona do daty ważności użytej czekolady. Przeprowadziłam kiedyś badanie i zostawiłam drip na wodzie w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dopiero po 2 tygodniach zaczął zmieniać konsystencję, tzn: rozwarstwił się. Natomiast w smaku, nie zauważyłam różnicy (wiem, wiem.. odważna jestem).

Aby dowiedzieć się więcej o innych rodzajach ganache zachęcam do przeczytania na smartbake.pl artykułu „Ganache – wszystko co musisz wiedzieć”.

drip na wodzie

Drip czekoladowy na bazie wody.

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: czekolada, drip, woda
Przygotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Porcje: 1 tort średnicy 20 cm
SmartBake.pl udane wypieki.
Wydrukuj

Składniki

Drip z białej czekolady

  • 60 g białej czekolady
  • 10 ml wody lub inny płyn np: sok, rum, kawa

Drip z ciemnej czekolady

  • 60 g ciemnej czekolady
  • 15 ml wody lub inny płyn np: sok, rum, kawa

Przygotowanie

  • Odważ składniki, zgromadź potrzebny sprzęt.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. (Czytaj: notatki)
  • Do rozpuszczonej czekolady dolewaj po łyżce stołowej wody. Za każdym razem mieszaj do połączenia składników.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Na brzegach naczynia sprawdzaj łyżeczką czy czekolada wystygła już na tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Czekolada powinna spływać swobodnie, ale nie za szybko, pozostawiając za sobą nie prześwitującą ścieżkę. Idealny drip powinien utworzyć na końcu ścieżki kroplę. Drip wylewamy na mocno schłodzony tort.
    biały drip na wodzie

Notes

Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej zwróć uwagę, aby dno twojej miski nie dotykało wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze mieszając od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu czekolady, dobrze jest przelać ją do innej zimniejszej miseczki z wysokim rantem.
Zachowaj ostrożność rozpuszczając czekoladę w mikrofalówce, aby jej nie przypalić. Czekoladę należy włożyć do mikrofalówki najpierw na 30s, wyjąć, pomieszać, ocenić konsystencję. Następnie, w razie konieczności, na 10s, powtórzyć czynności, a potem jeśli to potrzebne na 5s. Za każdym razem dokładnie mieszaj czekoladę, aby dobrze rozprowadzić ciepło i rozpuścić pozostałe kawałki czekolady.
Nakładając łyżeczką pamiętaj, aby za każdym razem obetrzeć spód łyżeczki, żeby czekolada nie leciała w sposób przez nas nie kontrolowany. Łyżeczkę przechylamy pod kątek ok. 45* w stosunku do tortu. W miejscu gdzie chcemy, aby powstał drip przechylamy ją mocniej.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)