drip biała czeko woda
Dodatki,  Przepisy

Drip na bazie wody

Przepis na drip czekoladowy na bazie wody, dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego dekorowania tortów. Jest on prosty w przygotowaniu. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale również czas. Bardzo lubię ten przepis, dlatego chciałabym się nim z wami podzielić. Mam nadzieję, że Wy polubicie go tak samo jak ja.

drip czekoladowy na bazie wody tort
Kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć jak zrobić taki tort.

Przypomnijmy sobie, ile razy otwieramy świeże opakowanie śmietanki, tylko dlatego, że potrzebujemy 100ml na drip. A ile razy otwieramy lodówkę, a tam już nie ma śmietany :(.  Użycie wody jest o wiele wygodniejsze, chociażby dlatego, że woda jest zawsze pod ręką. Proporcja białej czekolady do wody wynosi 6:1, a ciemnej 6:1.5 . Wodę można zastąpić innym płynem, np: sokiem z cytryny, alkoholem, kawą itp.

Dodatkowo, drip czekoladowy na bazie wody ma przedłużoną datę ważności, która jest zbliżona do daty ważności użytej czekolady. Przeprowadziłam kiedyś badanie i zostawiłam drip na wodzie w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dopiero po 2 tygodniach zaczął zmieniać konsystencję, tzn: rozwarstwił się. Natomiast w smaku, nie zauważyłam różnicy (wiem, wiem.. odważna jestem).

Aby dowiedzieć się więcej o innych rodzajach ganache zachęcam do przeczytania na smartbake.pl artykułu „Ganache – wszystko co musisz wiedzieć”.

drip na wodzie

Drip czekoladowy na bazie wody.

SmartBake.pl udane wypieki.
5 from 8 votes
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Course Deser
Cuisine łatwe
Servings 6 tort średnicy 20 cm
Calories 232 kcal

Equipment

  • miseczka z wysokim rantem, najlepiej metalowa
  • łyżeczka lub worek cukierniczy
  • rondelek
  • waga kuchenna

Ingredients
  

Drip z białej czekolady

  • 60 g białej czekolady
  • 10 ml wody lub inny płyn np: sok, rum, kawa

Drip z ciemnej czekolady

  • 60 g ciemnej czekolady
  • 15 ml wody lub inny płyn np: sok, rum, kawa

Instructions
 

  • Odważ składniki, zgromadź potrzebny sprzęt.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. (Czytaj: notatki)
  • Do rozpuszczonej czekolady dolewaj po łyżce stołowej wody. Za każdym razem mieszaj do połączenia składników.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Na brzegach naczynia sprawdzaj łyżeczką czy czekolada wystygła już na tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Czekolada powinna spływać swobodnie, ale nie za szybko, pozostawiając za sobą nie prześwitującą ścieżkę. Idealny drip powinien utworzyć na końcu ścieżki kroplę. Drip wylewamy na mocno schłodzony tort.
    biały drip na wodzie

Notes

Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej zwróć uwagę, aby dno twojej miski nie dotykało wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze mieszając od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu czekolady, dobrze jest przelać ją do innej zimniejszej miseczki z wysokim rantem.
Zachowaj ostrożność rozpuszczając czekoladę w mikrofalówce, aby jej nie przypalić. Czekoladę należy włożyć do mikrofalówki najpierw na 30s, wyjąć, pomieszać, ocenić konsystencję. Następnie, w razie konieczności, na 10s, powtórzyć czynności, a potem jeśli to potrzebne na 5s. Za każdym razem dokładnie mieszaj czekoladę, aby dobrze rozprowadzić ciepło i rozpuścić pozostałe kawałki czekolady.
Nakładając łyżeczką pamiętaj, aby za każdym razem obetrzeć spód łyżeczki, żeby czekolada nie leciała w sposób przez nas nie kontrolowany. Łyżeczkę przechylamy pod kątek ok. 45* w stosunku do tortu. W miejscu gdzie chcemy, aby powstał drip przechylamy ją mocniej.
Keyword czekolada, drip, woda

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
61
+1
20
+1
4
+1
4
+1
1
+1
2
+1
4

28 komentarzy

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Proszę pamiętać, że tort musi być mocno schłodzony. Jeśli drip wydaje się za rzadki i nie gęstnieje, proszę dodać więcej białej czekolady i ponownie trochę schłodzić, a następnie testować 🙂

  • Mala

    Rozstopić w kąpieli wodnej to co innego jak topienie nad parą wodną. Radzę zmienić to w samym przepisie bo ja już czeko wyrzuciłam 😢

  • Wiola

    5 stars
    Jest 23:00 wielka sobota, kończę tynkować tort biorę się za drip a tu nie ma kremówki.. Tak więc, nawet nie wiesz jak ja ci jestem dzis wdzięczna 😅😋😋😋😋🤩🤩

  • Asia

    Mam pytanie. Czy mając tort obłożony śmietanką mogę wylać taki drip z białej czekolady i nie ścieknie? Robiłam drip biały ale ścieka na podkładzie ze śmietany. Mam zrobione zdjęcie

  • Barbara

    5 stars
    Świetny pomysł z dodaniem wody do rozpuszczonej czekolady. Czeloladę dałam deserową 60 gr ale wody musiałam dać więcej niż 15 ml (to są 3 łyżeczki). Dodawałam stopniowo po 1 łyżeczce wody i każdorazowo dokładnie wymieszałam aż czekolada wchłonie wodę. Moja czekolada była wręcz rzadka i wtedy ładnie spływała po dobrze schłodzonym torcie. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu bo wodę przecież mamy zawsze pod ręką i to bardzo ułatwia pracę.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam. Wszystko zależy od jakości barwnika w proszku jaki pani posiada. Najlepiej jest rozpuścić jedno okienko czekolady (np. w mikrofalówce – bardzo krótko) i wymieszać ją z posiadanym barwnikiem. Taki test zweryfikuje, czy osiągniemy pożądany cel. Na rynku dostępne są specjalne barwniki do czekolady na bazie tłuszczu (a nie wody) może warto poszukać takiego białego barwnika (jeśli czas na to pozwala).

  • Ewelina

    Witam. Chciałabym wybielić biała czekoladę. Niestety nie mam wybielacza, a chwilowo jest niedostepny w internecie. Czy mając biały barwnik w proszku dam radę wybielić go tak jak jest u pani? Jeśli tak to w którym momencie mam go dodać, czy rozpuścić go w czyms wcześniej? Pozdrawiam

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Dziękuję bardzo 🙂 Miło usłyszeć tak dużo ciepłych słów, a jeszcze milej gdy mam świadomość, że moje pisanie komuś się przydaję:) Zdjęcie proszę wstawić na moim fanpage na fb jako post lub rekomendacje. To ja sobie go potem odpowiednio ogarnę. W tym momencie szukam odpowiedniego programu do komentarzy, więc mam nadzieję, że niedługo pojawi się opcja dodawania zdjęć 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Magdalena

    5 stars
    Tort wyszedł super, zrobiłam go jakiś czas temu ale nawet czasu nie miałam żeby się pochwalić 😉 szkoda że zdjęć nie można dodawać 😉 tynk z Pani przepisu rewelacja 🙂 nie zrobiłam jednak dripu bo tort wyszedł inaczej niż planowałam, na pewno go zrobię bo jeszcze kilka tortów urodzinowych mam do zrobienia, niedługo się przymierzam na ciasto mirror glaze więc trochę wyzwań przede mną 🙂 bardzo pomocny ten blog więc zaglądać to ja tutaj będę na pewno 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam, fajnie, że znowu piszesz 🙂 Do czekolady mlecznej dodaje się troszkę więcej wody, ponieważ zawiera więcej kakao niż czekolada biała, ale mniej wody niż do czekolady gorzkiej, czyli pomiędzy 10 a 15ml. Proponuję dodać 10 ml, a potem dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji ale nie więcej niż 3ml. Wszystko zależy od zawartości kakao w mlecznej czekoladzie.

  • Ewa

    Witam ponownie 😊
    Mam pytanie, jakbym chciała zrobić drip z mleczną czekoladą, to wody mam dodać tyle co do białej?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Tak tylko doradzę, że nakładając poszczególne warstwy tortu warto to robić w tortownicy lub specjalnym rancie (i tak włożyć do lodówki). Dzięki temu warstwy się „nie rozjadą”, a tort będzie miał równe boki. Nakładając drip proszę najpierw sprawdzić jego konsystencję na szklance odwróconej dnem do góry. Pozdrawiam 🙂

  • Magdalena

    Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
    Jestem totalnym laikiem w dekorowaniu i mam ogromną nadzieję, że uda mi się zrobić cudo urodzinowe 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Tak oczywiście, proszę najpierw dodać trochę barwnika, a następnie wodę (rozrzedzać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Pozdrawiam. W razie pytań, proszę pytać śmiało 🙂

  • Magdalena

    Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?

  • Magdalena

    Przymierzam się do zrobienia tortu dla córki, co ma być w środku już koncepcję mam ułożoną, ale nigdy nie wykańczałam „profesjonalnie” i chciałam tym razem zrobić to ładnie. Pytanie mam takie czy do dripu na bazie wody i białej czekolady mogę śmiało dodać trochę barwnika w płynie?

  • Ewa

    5 stars
    Dziękuję bardzo za wskazówki!!!!
    Mój drip w końcu!!! był idealny , nie mogłam się napatrzeć 😊
    A przepis jest mega! I to bez śmietanki 😊

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    Witam 🙂 cieszę się że zwróciłaś się z tym do mnie. Uwielbiam dripy. Sprawdź sobie najpierw konsystencję czekolady na szklance odwróconej do góry dnem. Szklankę też możesz schłodzić. Drip będzie gotowy gdy będzie powoli spływał po ściance i utworzy ładną krople na końcu. Na tort teź zacznij wylewać drip od tyłu, tam gdzie nie widać. Jak nie będzie Ci pasowało zawsze możesz przestać i poczekać jeszcze trochę.
    Pozdrawiam 🙂

  • Anonim

    Witam, mam pytanie.
    Czy polewając tort letnią czekoladą mogę mieć pewność, że tynk mi się nie roztopi? Rozumiem, że ma być mocno schłodzony, ale mimo to jakoś się obawiam tego i przez to mój drip już mega gęsty ląduje na torcie przez co nie wygląda to tak ładnie, a strasznie grubo

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)