pączki
Ciasta drożdżowe,  Przepisy,  Slider

Puszyste pączki – najlepszy przepis

Przepisów na puszyste pączki jest wiele, ale tylko nieliczne skomponowane są tak, że usmażony pączek jest słodki, puszysty i delikatny. W poniższym przepisie postaram się przedstawić różne triki, które warunkują doskonały efekt.

rosnące pączki

Aby przygotować puszyste pączki należy uzbroić się przede wszystkim w … cierpliwość.  Trochę długo to zajmuje, ale warto 🙂 Pyszne, puszyste pączki jak dla mnie lepsze niż z cukierni 🙂 Domowe pączki, zawierają same naturalne składniki. Dżem do ich wypełnienia możemy przygotować sami i jest to preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis), nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki 😉 spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego.

temperatura

Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego. Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo, aż ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C).

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam szklanki, ok. 5cm średnicy i wyszło mi ok. 40 pączków. Skrawki ciasta ugniatamy ponownie, wałkujemy i powtarzamy proces.

Pączki smażymy w temperaturze 175*C. Zalecam użyć termometr cukierniczy, najlepiej elektroniczny. Jeśli nie macie termometru to wyznacznikiem temp. jest kawałek ciasta rzucony na gorący tłuszcz. Kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, ów kawałek wypłynie na powierzchnię. Musimy cały czas obserwować smażone pączki. Najlepiej jest mierzyć temp. tłuszczu przed każdym włożeniem pączków. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, musimy zmniejszyć moc kuchenki lub dolać zimnego oleju, a najlepiej i jedno, i drugie. Pączek powinien mieć złocisty, miodowy kolor chrupiącej skórki i charakterystyczny jasny pasek po obwodzie. Pączki, zbyt dużą zawartością cukru palą się szybciej. Skutkiem czego jest mocno wypieczona skórka i surowe ciasto w środku.

Do ciasta dodajemy kieliszek alkoholu. Dzięki temu pączek wchłania mniej tłuszczu. Jednak składnik ten nie jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. 

Pączki puszyste

Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej krzepnie i tworzy cieniutką warstwę tłuszczu na powierzchni pączka.

Pączki można udekorować lukrem cytrynowym (mój przepis)  lub cukrem pudrem. Należy jednak pamiętać, że lukier wylewamy na jeszcze ciepłe pączki, a pudrujemy cukrem pudrem gdy pączki są już chłodne.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

pączki

Pączki – najlepszy przepis

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: ciasto drożdżowe, pączki, tłusty czwartek
Przygotowanie: 2 hours
Obróbka termiczna: 20 minutes
Razem: 2 hours 20 minutes
Porcje: 40 sztuk
Smartbake.pl przemyślane wypieki.
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • blat lub stolnica z wałkiem
  • mąka do podsypywania ciasta;
  • wykrawaczka o średnicy 7 cm lub szklanka do wycinania pączków;
  • średni i szeroki garnek;
  • cedzak do łowienia pączków;
  • ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu;
  • szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka,
  • pędzelek kuchenny do smarowania pączków lukrem.

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 8 szt żółtek
  • 65 g drożdży
  • 100 g masła min. 82% kwasu mlekowego
  • 375 ml letniego mleka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 ml rumu
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 2 szt jaja całe

Przygotowanie

Najpierw zaczyn drożdżowy

  • Zgromadź składniki na ciasto.
  • Z przygotowanej mąki, cukru odmierz po łyżce i wymieszaj w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Mleko powinno mieć temperaturą ok 40*C, ale nie wyższą niż 49*C. Dodaj odmierzone drożdże i wymieszaj całość. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 20min. Zaczyn powinien znacznie urosnąć.

Ciasto na pączki

  • W dużej misce umieść mąkę pszenną (minus łyżka użyta do zaczynu). Do pączków na drożdżach polecam mąkę pszenną wrocławską. Jeśli masz w domu tylko mąkę tortową, to i taka również będzie dobra. Dodaj szczyptę soli, żółtka jajek, jaja całe, oraz roztopione i przestudzone masło oraz pozostałe dwie łyżki cukru.
  • Teraz możesz dodać alkohol. Wlej dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki. Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu.
  • Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać robotem planetarnym z hakową końcówką lub ręcznie (uważaj na ciasto klejące się do palców, możesz oprószyć ręce mąką lub natrzeć olejem). Wyrabiaj aż do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od miski , powinno stać się gładkie, sprężyste, dość lekkie. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut.
  • Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika – temperatura nie wyższa niż 358C. Jeśli drożdże rosną zbyt szybko wydzielają substancje, które nadadzą ciastu gorzkiego posmaku. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
  • Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią cienką warstwę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto może być lekko lepkie. Odrobiną mąki obsyp też ciasto od góry. Rozwałkuj wałkiem na grubość 2 cm. Wykrawaczką wytnij kółka o średnicy ok. 7cm.
  • Pączki układaj obok siebie na desce/papierze oprószonym mąką. Pączki powinny leżeć przynajmniej w 2cm odstępach. Ścinki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij pączki i tak aż do ostatniego pączusia. 🙂 Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki przygnieć lekko pośrodku, ponieważ podczas smażenia lubią pęcznieć jak balon.
  • W trakcie wyrastania pączków przygotuj sobie średniej wielości garnek. Wlej do niego minimum 700 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania lub smalcu. Zacznij nagrzewać tłuszcz. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury 175 *C.
  • Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Często kontroluj temperaturę, ponieważ tłuszcz bardzo szybko się nagrzewa, a pączki się palą.
  • Obok garnka połóż ręczniki papierowe oraz cedzak do łowienia pączków. Na nagrzany olej kładź po kilka pączków. Nie kładź ich za dużo na raz. Pączki jeszcze rosną w garnku, więc powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je, aż się ładnie zarumienią, ok. 2min na jednej i drugiej stronie. Często kontroluj temperaturę.Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.
  • Jeśli chcesz pączki polać lukrem, polecam zrobić to jak pączki są jeszcze ciepłe, na wierzchu można dodać kandyzowaną pomarańczę. Gdy pączki już ostygną można je popudrować cukrem pudrem. Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym, ja nadziałam puszystym kremem cytrynowym. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną marmoladę i wstrzyknij ją z boku do każdego pączka.

Notes

Jeśli nie masz drożdży świeżych i chcesz użyć drożdży suszonych, to nie szykuj zaczynu. Wówczas wszystkie składniki na ciasto na pączki umieść w jednej misce. Ciasto wymieszaj i wyrabiaj odrobinę dłużej, niż te z zaczynem. Ciasto na drożdżach instant może potrzebować dłuższego czasu wyrastania, niż te szykowane na drożdżach świeżych.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    5 stars
    Dziękuję:) raczej nie nadziewam przed smażeniem. Kiedyś nadziewałam, tzn. sklejałam ze sobą dwa cienkie plastry pączków, ale według mnie to więcej roboty a efekt wcale nie lepszy. Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)