biszkopt czekoladowy
Biszkopty,  Strona Główna

Biszkopt czekoladowy – przepis i test

Biszkopt czekoladowy powinien pachnieć czekoladą i być super wilgotny. Od dawna szukam przepisu na taki, idealny biszkopt. Niestety, biszkopt tradycyjny z dodatkiem kakao nie zadowala mnie pod tym względem.

Kiedyś, zupełnie przypadkowo, natknęłam się na fajny przepis w gazetce, wydawanej przez lokalny sklep spożywczy. Potem znalazłam ten przepis on-line tutaj. Użyte składniki bardzo mi odpowiadały, jednak sposób wykonania przypominał raczej wykonanie ciasta ucieranego, a nie biszkoptu. Mimo wszystko, postanowiłam sprawdzić ten przepis i trochę poeksperymentować w kuchni.

Upiekłam dwa ciasta. Jedno ciasto zrobiłam według przepisu z gazetki. Sposób jego wykonania wskazywał bardziej na ciasto ucierane niż biszkopt. Tak też wyglądało upieczone ciasto. Jego brzegi były równe, dobrze wypieczone, a ciasto zbite i dość twarde. Niewiele miało wspólnego z gąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć.

Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc na olej rzepakowy i zredukowałam jego ilość. Pozostałe składniki delikatnie dopasowałam. Sposób wykonania zaczerpnęłam z przepisów na biszkopt z dodatkami. Ubiłam białka, dodałam żółtka, czekoladę wymieszałam z olejem, dodałam do jajek, do tego mąka i mieszałam do połączenia wszystkich składników.

biszkopt czekoladowy test

Od razu widać było, że ten biszkopt wyrósł lepiej i jest bardziej puszysty. Niestety, jest również bardziej kruchy, co może przeszkadzać w jego przycinaniu. Zapach i smak również mnie nie zawiódł. 

przekrój biszkopt czekoladowu

Reasumując, biszkopt „ucierany” nie wyrósł, tak dobrze jak biszkopt  „na bezie”. Jest też mniej puszysty, za to, bardziej zwarty i bardziej podatny na formowanie. W smaku oba biszkopty były identyczne. Jedynie biszkopt „na bezie”, miał konsystencję, delikatniejszą dla podniebienia.

Biszkopt „ucierany” jest często wykorzystywany, do tworzenia blatów tortowych. Jest ceniony za swoją stabilność i podatność na formowanie. Często wykorzystuje się go do tworzenia rzeźb jadalnych. Jednak, ze względu na to, że jest dość ciężki, krem użyty jako przełożenie tortu musi być gęsty i stabilny. Zazwyczaj stosuje się ganache lub kremy maślane.

przekrój biszkopt czekoladowy

Jeśli zależy nam bardziej na walorach smakowych tortu, powinniśmy użyć biszkoptu opartego na ubitych białkach. Biszkopt ten jest lżejszy, dzięki czemu możemy użyć delikatnej masy śmietanowej. Polecam owinąć biszkopt folią spożywczą i włożyć do lodówki na parę godzin. Zimny biszkopt kroi się o wiele lepiej. Pamiętajcie, że biszkopt musi dobrze ostygnąć przed owinięciem folią. Zafoliowany ciepły biszkopt zaparuje i zamoknie – „zaparzy się”. Biszkopt można dodatkowo nasączyć np: czekoladą w proszku instant.

biszkopt czekoladowy ucierany

Biszkopt czekoladowy ucierany.

SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Prep Time 25 mins
Cook Time 55 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 20 cm (średnica formy)
Calories 174 kcal

Ingredients
  

  • 150 g cukru do wypieków
  • 5 szt jaj średnich
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g czekolady deserowej

Instructions
 

  • Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C. Przygotuj foremkę. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubij masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodawaj jajka, dokładnie ubijając. Wyłącz mikser i powoli dodawaj przesianą mąkę. Mieszając za każdym razem. Dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj składniki tylko do ich połączenia.
  • Wlej ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 – 55minut, aż do suchego patyczka.
Keyword biszkopt, czekoladowy, na dwa sposoby

biszkopt czekoladowy

Lekki biszkopt mocno czekoladowy

SmartBake.pl sprawdzone wypieki.
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 20 cm (średnica formy)
Calories 200 kcal

Ingredients
  

  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 szt jaj średnich
  • 175 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 100 g masła min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 64% kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Instructions
 

  • Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C (termoobieg), 180* (góra-dół). Przygotuj foremkę. Ogrzej jaja. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
  • Czekoladę rozpuść w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.
  • W międzyczasie ubij białka z cukrem na sztywno. Do ubijanych białek zacznij dodawać cukier, po jednej łyżce, dopiero gdy piana zacznie się formować. Po każdej łyżce poczekaj, aż cukier się rozpuści.
  • Do sztywnych i ubitych białek dodaj żółtka, po jednym, i dokładnie wymieszaj po dodaniu każdego.
  • Ostudzoną, czekoladową mieszankę połącz z ubitymi jajkami. Mieszaj na wolnych obrotach miksera.
  • W 3 turach dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyłącz mikser i plastikową szpatułką połącz składniki. Delikatnie wkładaj mąkę między ciasto. Pamiętaj, aby zgarniać ciasto ze ścianek miski oraz ze środka. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • Powstałe ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 min lub aż do suchego patyczka.
Keyword czekoladowy, lekki biszkopt

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Robiłam tak i tak, ale ten z olejem zdecydowanie lepiej rośnie. Polecam biszkopt kakaowy właśnie z wodą (przepis na blogu) lub z olejem (niedługo się pojawi). Oba rosną fenomenalnie.

  • Anna

    Chcialam sie zapytać bo pisze Pani ze dała Pani olej zmiast masła ale ja widze ze w obydwu przepisach jest masło.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)