milkyway tynk
Kremy,  Kremy do tynkowania tortu,  Kremy maślane pod masę cukrową,  Przepisy,  Torty

Masa maślana z mlekiem w proszku. Tynk MilkyWay.

Masa MilkyWay to jedna z lepszych mas jakie jadłam. Mleko w proszku nadaje masie cudowny, mleczny smak. Jest on zbliżony do smaku popularnych batoników MilkyWay, skąd się wzięła się jego nazwa.

Od dawna zastanawiałam się w jaki sposób zastąpić cukier dodawany do mas maślanych, dlatego pomyślałam więc o mleku w proszku. Szczerze mówiąc, moja pierwsza próba zakończyła się porażką. Zaczęłam przeszukiwać fora i strony internetowe, natknęłam się tam na poniższy przepis. Początkowo wyglądał na dość pracochłonny, jednak okazał się jednym z łatwiejszych. Teraz wykorzystuję go bardzo często, szczególnie do obkładania tortów na przyjęcia dziecięce. Krem maślany z mlekiem w proszku jest słodki, jednak dużo zdrowszy niż tradycyjny krem maślany z dodatkiem cukru.

Masa z poniższego przepisu może być wykorzystywana do tynkowania tortu. Krem ten NADAJE SIĘ POD MASĘ CUKROWĄ. Proste ozdoby mogą być wykonane z tej masy. Do ozdób wysokich lub bardziej skomplikowanych np.: kwiaty z masy maślanej, należy zredukować ilość dodanego mleka. Masa ta ma zwartą konsystencję, więc najlepiej pasuje jako tynk (obłożenie) tortu. Gdy dodamy do masy budyń śmietankowy, stworzymy pyszny krem budyniowy o smaku MilkyWay. 

milkyway tynk

Masa maślana z mlekiem w proszku. Tynk MilkyWay.

Danie: Dessert
Rodzaj: średnio trudne
Słowa kluczowe: masa, maślana, MilkyWay, tynk
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 5 minutes
Razem: 20 minutes
Porcje: 1 tort (fi20)
SmartBake.pl – sprawdzone wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 50 ml mleka tłustego 40 ml jeżeli robimy dekoracje
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła prawdziwe masło ma min. 82% tłuszczu
  • 90 g mleka w proszku

Przygotowanie

  • Na początku, należy przygotować składniki.
  • 200g masła ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Ucieramy, aż do momentu, gdy masło stanie się puszyste i blado żółte w kolorze. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 50ml Mleka gotujemy z 50g cukru. Przestajemy gotować gdy tylko mikstura zawrze. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. 
    Zbyt długie gotowanie, intensywne mieszanie cukru spowoduje jego karmelizacje. Sprawi to, że nasza masa będzie żółta, a nie takiego efektu oczekujemy. Cukier w mleku powinien się tylko rozpuścić.
  • Do ciepłego mleka z cukrem dodajemy 90g mleka w proszku. Ciągle mieszamy trzepaczką kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka.
    Uwaga: mieszanka ta szybko gęstnieje. Nasza masa mleczna powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. A mleko nie powinno być wyczuwalne przy rozcieraniu masy między palcami.
  • Masę mleczną dodajemy do utartego masła łyżka po łyżce, ciągle ucierając na najwyższych obrotach. Gdy składniki będą już dobrze połączone, a mleko w proszku nie wyczuwalne w konsystencji masy, możemy zmniejszyć obroty miksera ucierać jeszcze 2min. Następnie masa jest gotowa do użycia 🙂
  • Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)