milkyway tynk
Kremy,  Kremy do tynkowania tortu,  Kremy maślane pod masę cukrową,  Przepisy,  Torty

Masa maślana z mlekiem w proszku. Tynk MilkyWay.

Masa MilkyWay to jedna z lepszych mas jakie jadłam. Mleko w proszku nadaje masie cudowny, mleczny smak. Jest on zbliżony do smaku popularnych batoników MilkyWay, skąd się wzięła się jego nazwa.

Od dawna zastanawiałam się w jaki sposób zastąpić cukier dodawany do mas maślanych, dlatego pomyślałam więc o mleku w proszku. Szczerze mówiąc, moja pierwsza próba zakończyła się porażką. Zaczęłam przeszukiwać fora i strony internetowe, natknęłam się tam na poniższy przepis. Początkowo wyglądał na dość pracochłonny, jednak okazał się jednym z łatwiejszych. Teraz wykorzystuję go bardzo często, szczególnie do obkładania tortów na przyjęcia dziecięce. Krem maślany z mlekiem w proszku jest słodki, jednak dużo zdrowszy niż tradycyjny krem maślany z dodatkiem cukru.

Masa z poniższego przepisu może być wykorzystywana do tynkowania tortu. Krem ten NADAJE SIĘ POD MASĘ CUKROWĄ. Proste ozdoby mogą być wykonane z tej masy. Do ozdób wysokich lub bardziej skomplikowanych np.: kwiaty z masy maślanej, należy zredukować ilość dodanego mleka. Masa ta ma zwartą konsystencję, więc najlepiej pasuje jako tynk (obłożenie) tortu. Gdy dodamy do masy budyń śmietankowy, stworzymy pyszny krem budyniowy o smaku MilkyWay. 

milkyway tynk

Masa maślana z mlekiem w proszku. Tynk MilkyWay.

Danie: Dessert
Rodzaj: średnio trudne
Słowa kluczowe: masa, maślana, MilkyWay, tynk
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 5 minutes
Razem: 20 minutes
Porcje: 1 tort (fi20)
SmartBake.pl – sprawdzone wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 50 ml mleka tłustego 40 ml jeżeli robimy dekoracje
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła prawdziwe masło ma min. 82% tłuszczu
  • 90 g mleka w proszku

Przygotowanie

  • Na początku, należy przygotować składniki.
  • 200g masła ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Ucieramy, aż do momentu, gdy masło stanie się puszyste i blado żółte w kolorze. Powinno podwoić swoją objętość.
  • 50ml Mleka gotujemy z 50g cukru. Przestajemy gotować gdy tylko mikstura zawrze. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. 
    Zbyt długie gotowanie, intensywne mieszanie cukru spowoduje jego karmelizacje. Sprawi to, że nasza masa będzie żółta, a nie takiego efektu oczekujemy. Cukier w mleku powinien się tylko rozpuścić.
  • Do ciepłego mleka z cukrem dodajemy 90g mleka w proszku. Ciągle mieszamy trzepaczką kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka.
    Uwaga: mieszanka ta szybko gęstnieje. Nasza masa mleczna powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. A mleko nie powinno być wyczuwalne przy rozcieraniu masy między palcami.
  • Masę mleczną dodajemy do utartego masła łyżka po łyżce, ciągle ucierając na najwyższych obrotach. Gdy składniki będą już dobrze połączone, a mleko w proszku nie wyczuwalne w konsystencji masy, możemy zmniejszyć obroty miksera ucierać jeszcze 2min. Następnie masa jest gotowa do użycia 🙂
  • Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
24
+1
4
+1
3
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0

36 komentarzy

  • Amatorka

    Witam mam pytanie odnośnie tego masła do kremu maslanego czyli nie może być masło 82%? Jeśli nie to jakiego typu?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    5 stars
    82% jest jak najbardziej dobre. Pisząc prawdziwe masło mam na myśli, aby nie używać żadnych miksów masła i margaryny itp. Można spotkać też masła z wyższą zawartością tłuszczu mlekowego 83% i więcej. Ja używam masło marki Polmlek. Według mnie jest najbielsze po ubiciu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu masło ładnie się ubija, a po schłodzeniu utrzymuje nadany mu wcześniej kształt.
    Pozdrawiam 🙂

  • Justyna

    5 stars
    Witam, robiłam już dwa razy tynk z tego przepisu i wyszedł super. Chcę ponownie go użyć i zrobić tort z okazji urodzin teściów (czwartek), tort chciałabym otynkować we wtorek wieczorem (niestety całą środę jestem w pracy), czy nie jest to za wcześnie, czy tynk Milky way nie popęka? Czy lepiej zrobić tynk na bazie mleka skondensowanego i masła? Pozdrawiam.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam, Cieszę się, że przepis pani podpasował 🙂 Jeśli tort na czwartek to spokojnie można otynkować tort we wtorek, dobrze jest go potrzymać (ja to nazywam leżakowaniem) trochę w lodówce po otynkowaniu pierwszej warstwy żeby tort naturalnie osiadł. Możesz to zrobić we wtorek wieczorem (we wtorek też przygotować ozdoby), w środę po pracy otynkować resztę (jeśli dasz radę), a w piątek rano ozdobić. Możesz też całkowicie otynkować we wtorek ( już po leżakowaniu w lodówce), jeśli coś popęka ( a pewnie jakieś delikatne pęknięcia się zdarzą) możesz to wygładzić palcem (w rękawiczce) na zimnym torcie i nic nie będzie widać. Pozdrawiam. Agnieszka 🙂

  • Izabela

    Witam. Mam pytanie : w którym momencie mogę dodać barwnik do masy? I w jakiej ilości?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Ja dodaje zaraz po dodaniu dodaniu mlecznej mieszanki do masła. Chwilę mieszam do połączenia składników i wtedy widzę ile barwnika muszę dodać. Ilość barwnika zależy od koloru wyjściowego, czyli od koloru masła (niektóre są bielsze niż inne), czasami wystarczy kropla, a czasami ciut więcej. Należy dodawać po kropelce i obserwować efekt. Pozdrawiam.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Tak można dodać kakao. Najlepiej czarne kakao intense. Dodaje się je na samym końcu, gdy wszystkie składniki są już ubite. Kakao należy wcześniej przesiać, aby ułatwić mieszanie. Kakao dodajemy w takiej ilości w jakiej potrzeba, należy jedynie pamiętać, że ciemny pigment dopiero się uaktywnia podczas mieszania i krem na pewno ściemnieje z czasem. Dlatego dobrze jest dodać kakao, wymieszać dokładnie, odstawić na ok 15 min i znów wymieszać. W razie konieczności dodać więcej kakao. Jeśli uzna Pani, że konsystencja kremu bardzo się zmieniła po dodaniu kakao, można dolać odrobinkę mleka aby rozluźnić krem. Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Cukier powinien dosłodzić, ale oczywiście wszystko zależy od własnych kubków smakowych. Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco słodkie to oczywiście można zastąpić kakao czekoladą do picia 🙂

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Oj nie, to jest porcja na obłożenie, maksymalnie, tortu o średnicy 20cm. Na tort fi24 najlepiej podwoić składniki. Składniki można podwoić w przepisie. (górna część przepisu, obok komendy PORCJE). Oczywiście miary w treści przepisu także należy podwoić. Pozdrawiam 🙂

  • Dominika

    Cześć! Chce dziś pierwszy raz zrobić ten krem to tynku i mam takie pytanie. Czy jak użyje mleka 1,5% to coś się stanie? Moje mleko w proszku jest odtłuszczane z SM Gostynin i również nie wiem czy jest odpowiednie… Proszę poradź bo nie wiem czy brać się za ten krem czy zrobić zwykły maślany 🙂

  • Dorota

    Witam, może Państwo mi pomogą, dlaczego w moim kremie czuć grudki? Robię wszystko według przepisu.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Witam 🙂
    Ciężko powiedzieć, ponieważ tego nie widzę. Może trzeba spróbować innego mleka w proszku. Ja używam łaciate i nie narzekam. A być może należy dłużej rozcierać z masłem.

  • Kamila

    Witam,
    Mam pytanie. Czy muszę wystudzić mieszankę mleczną (już gotową) nim zmieszam ją z masłem ? Bo w przepisie nic o ty,m nie pisze. Czy mogę dodać gorące?

  • Anua

    Witam. Czy to mleko w proszku dodajemy do gorącego mleka czy dobrze wystudzonego. Bo raz mi wyszła masa idealna a za drugim razem musiałam wyrzucić bo mi grudki z mleka w proszku wyszły. Wogole nie chciało się dobrze mleko połączyć z mlekiem w proszku i właśnie nie wiem po której stronie jest wina że za bardzo wystudzilam mleko czy tak po prostu wyszło.

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Ja mleko podgrzewam tylko tyle, aby rozpuścił się cukier. Gdy cukier już się rozpuści dodaję mleko w proszku. Ta mieszanka bardzo szybko gęstnieje, dlatego po chwili mieszania wyłączam kuchenkę i ciągle mieszam. Powstałą pastę chwilę studzę i dodaję do ubitego masła, po łyżce. Pozdrawiam , Agnieszka Niedźwiedzka.

  • Anua

    Dziękuję za odpowiedź. To już wiem dlaczego mi się tak stało. Niepotrzebnie odczekałam aż mi mleko ostygnie i dlatego zrobiła się klucha. W najbliższym czasie będzie kolejne podejście to przetestuję.

  • Anonim

    Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?

  • Karlaaa

    Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Krem MilkyWay zawiera więcej tłuszczu niż płynu więc nić nie pocieknie. Jednak sam w sobie jest dość gęsty i twardy, szczególnie po ochłodzeniu. Nadaje się znakomicie do łączenia bezików. W tym celu polecam też krem maślany na bezie szwajcarskiej.

  • Anonim

    5 stars
    Witam a czy można zamrozić ten krem? A jak nie to ile może postać w lodówce? Będę tort ozdabiacć miedzy innymi opłatkiem a trn kładzie sie niedlugo przed podaniem

  • Kamila

    Hej bede robic krem pierwszy raz do otynkowania, nie dla siebie wiec b.zalezy mi, zeby wszystko wyszlo, Agnieszko czy wiesz moze czy do ozdobienia moge uzyc swieze plastry cytryny ogolnie cytrusow?

  • Gosia

    Dzień dobry, czy ten krem będzie odpowiedni jako krem do muffinek? Potrzebuje idealny krem do dekoracji muffinek pod masę cukrowa. Czy nie będzie on za słodki?

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Wszystko zależy czy ktoś lubi słodkie czy raczej nie. Dla mnie byłoby to odrobinę za słodkie. Możesz pokombinować dodać trochę mniej cukru lub szczyptę soli do kremu. Sól świetnie przełamuje słodki smak. Albo możesz użyć krem z masłem i serkiem mascarpone w proporcji 1:1 i mleka skondensowanego dodawać do smaku. Taki krem też jest bardzo dobry a nie jest taki słodki. Ten krem również możesz delikatnie posolić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)