Masa MilkyWay to jedna z lepszych mas jakie jadłam. Mleko w proszku nadaje masie cudowny, mleczny smak. Jest on zbliżony do smaku popularnych batoników MilkyWay, skąd się wzięła się jego nazwa.
Od dawna zastanawiałam się w jaki sposób zastąpić cukier dodawany do mas maślanych, dlatego pomyślałam więc o mleku w proszku. Szczerze mówiąc, moja pierwsza próba zakończyła się porażką. Zaczęłam przeszukiwać fora i strony internetowe, natknęłam się tam na poniższy przepis. Początkowo wyglądał na dość pracochłonny, jednak okazał się jednym z łatwiejszych. Teraz wykorzystuję go bardzo często, szczególnie do obkładania tortów na przyjęcia dziecięce. Krem maślany z mlekiem w proszku jest słodki, jednak dużo zdrowszy niż tradycyjny krem maślany z dodatkiem cukru.
Masa z poniższego przepisu może być wykorzystywana do tynkowania tortu. Krem ten NADAJE SIĘ POD MASĘ CUKROWĄ. Proste ozdoby mogą być wykonane z tej masy. Do ozdób wysokich lub bardziej skomplikowanych np.: kwiaty z masy maślanej, należy zredukować ilość dodanego mleka. Masa ta ma zwartą konsystencję, więc najlepiej pasuje jako tynk (obłożenie) tortu. Gdy dodamy do masy budyń śmietankowy, stworzymy pyszny krem budyniowy o smaku MilkyWay.
200gmiękkiego masłaprawdziwe masło ma min. 82% tłuszczu
90g mleka w proszku
Instructions
Na początku, należy przygotować składniki.
200g masła ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Ucieramy, aż do momentu, gdy masło stanie się puszyste i blado żółte w kolorze. Powinno podwoić swoją objętość.
50ml Mleka gotujemy z 50g cukru. Przestajemy gotować gdy tylko mikstura zawrze. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Zbyt długie gotowanie, intensywne mieszanie cukru spowoduje jego karmelizacje. Sprawi to, że nasza masa będzie żółta, a nie takiego efektu oczekujemy. Cukier w mleku powinien się tylko rozpuścić.
Do ciepłego mleka z cukrem dodajemy 90g mleka w proszku. Ciągle mieszamy trzepaczką kuchenną, aż do całkowitego rozpuszczenia się mleka. Uwaga: mieszanka ta szybko gęstnieje. Nasza masa mleczna powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. A mleko nie powinno być wyczuwalne przy rozcieraniu masy między palcami.
Masę mleczną dodajemy do utartego masła łyżka po łyżce, ciągle ucierając na najwyższych obrotach. Gdy składniki będą już dobrze połączone, a mleko w proszku nie wyczuwalne w konsystencji masy, możemy zmniejszyć obroty miksera ucierać jeszcze 2min. Następnie masa jest gotowa do użycia 🙂
Budyń można zrobić samemu oczywiście 🙂 Do porcji kremu podanej w przepisie należy dodać nie pełną szklankę gęstego, ostudzonego budyniu. Należy dodawać powoli, mieszać ręcznie sylikonową szpatułką, aby nie dopuścić do zwarzenia kremu. Pozdrawiam. 🙂
Witam,
czy na finalnej warstwie, ktora oczywiscie bedzie schlodzona mozna zastosowac szablon z wzorkiem i pomalowac farba (np. firmy RainbowDust). Czy ta masa bedzie zbyt miekka na takie dekoracje? Robie moj pierwszy tort i poerwsza mase 🙂
Pozdrawiam.
Mam pytanie do wersji kremu z budyniem, ile budyniu dodajemy do podanego przepisu i w jakiej formie tzn. sam proszek kupiony w sklepie czy już przygotowany do jedzenia. Na codzień budyń robię sama wiec jeśli musi byś sam proszek to muszę go kupić. Chyba że jest opcja dodania mąki ziemniaczanej i np. aromatu który wykorzystuję do zrobiena domowego budyniu.
Oczywiście, można dodawać barwniki. Niestety nie mam doświadczenia ze szpachelkowymi kwiatami. Wydaje mi się, że powinno wyjść ładnie. Szczególnie jak dobrze odpowietrzysz ten krem. Wiem, że często wykorzystywany jest do tego celu krem na bezie szwajcarskiej.
A czy można do tegi kremu dodawać barwniki? Chciałam takie kwiaty szpatułka zrobić na torcie. Czy ten krem będzie odpowiedni czy poprostu może ubitą śmietaną wystarczy zdobić?
Łatwiejszy na pewno jest krem z mlekiem skondensowanym. Poziom słodkości oba kremy mają bardzo podobny. Jak nie lubisz mdłych i przesłodzonych kremów, pamiętaj aby dodać szczyptę soli.
Swietne przepisy! Chciałam zapytac, który krem będzie smaczniejszy i łatwiejszy do otynkowania MilkyWay czy z mlekiem skondensowanym jeśli nie przepadamy za ciężkimi i przesłodkimi tortami?
Możesz spróbować, dodać odrobinę tłustej śmietany. Przez chwilę miksować ręcznie. Jest szansa, że składniki znowu się połączą na jednolitą masę. Ten krem nigdy nie będzie bardzo puszysty, pożądane jest raczej aby powietrza miał jak najmniej (do tynkowania). W przypadku tego kremu, jednoraka temperatura składników jest bardzo ważna. Nie lubi być też przegrzewany.
Witam, tynk wyszedł mi płynny po miksowaniu ostattecznym… Czy powodem mogl być thermomix który poczułam że się trochę nagrzał? Czy teraz po schłodzeniu i ubiciu jeszcze raz uzyskam puszysty Krem?
Myślę, że składniki nie były w tej samej temperaturze. Krem MilkyWay lubi się warzyć, gdy do masła dodajemy zbyt ciepłą pastę mleczną lub gdy miksujemy za długo. Tak czy owak, dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂 Ps: Czasami dodanie, podczas mieszania, zimnej śmietanki do warzącego się kremu powoduje, że krem staje się spowrotem jednolity.
Dobry wieczór. Nigdy nie robiłam z granulowanego. Na wszelki wypadek proszę podzielić ilość składników na pastę mleczną przez 5 to wymieszać jak w przepisie i obserwować czy zacznie gęstnieć. 10ml mleka, 10g cukru, 18g mleka w proszku. Obawiam się jedynie że to jest za mała ilość płynu do podgrzania. Warto jednak spróbować zawsze można podwoić składniki. Jak wyjdzie ok. to proszę po prostu dorobić resztę i tyle 🙂
Dobry wieczór. Nigdy nie robiłam z granulowanego. Na wszelki wypadek proszę podzielić ilość składników na pastę mleczną przez 5 to wymieszać jak w przepisie i obserwować czy zacznie gęstnieć. 10ml mleka, 10g cukru, 18g mleka w proszku. Obawiam się jedynie że to jest za mała ilość płynu do podgrzania. Warto jednak spróbować zawsze można podwoić składniki. Jak wyjdzie ok. to proszę po prostu dorobić resztę i tyle 🙂
Witam. Czy mleko w proszku ale w granulowane zrobi jakas roznice ? Kupilam takie przez przypadek.. w sobote chlopak ma urodziny i zalezy mi zeby wszystko wyszlo idealnie 🙂 dziekuje i pozdrawiam!
Witam, czy mleko w proszku ale granulowane tez sie nada do tego tynku czy zrobi to jakaś roznice? Przypadkiem takie kupilam . W sobote chlopak ma urodziny i chcialabym uzyc takze tynku do mojego tortu, musi byc idealny:) Pozdrawiam:)
Po otynkowaniu pierwszej cienkiej warstwy, wkładamy tort do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie krem pozostaje na blacie pod przykryciem. W temp. pokojowej może pozostać do 24h.
Będę pierwszy raz robiła tort dla córki. Po zrobię tej masy tynkuję pierwsza warstwę i wstawiam do lodówki. Na ile? Co z pozostałym kremem w tym czasie? Tez do lodówki? Nie będzie potem zbyt sztywny do po ósmego tynkowania?
Wszystko zależy czy ktoś lubi słodkie czy raczej nie. Dla mnie byłoby to odrobinę za słodkie. Możesz pokombinować dodać trochę mniej cukru lub szczyptę soli do kremu. Sól świetnie przełamuje słodki smak. Albo możesz użyć krem z masłem i serkiem mascarpone w proporcji 1:1 i mleka skondensowanego dodawać do smaku. Taki krem też jest bardzo dobry a nie jest taki słodki. Ten krem również możesz delikatnie posolić.
Tak, oczywiście że można. Ten krem bazuje na maśle wiec nie tak łatwo go rozpuścić. Pamiętaj tylko żeby wysuszyć cytrynę na ręczniku papierowym po przekrojeniu.
Dzień dobry, czy ten krem będzie odpowiedni jako krem do muffinek? Potrzebuje idealny krem do dekoracji muffinek pod masę cukrowa. Czy nie będzie on za słodki?
Hej bede robic krem pierwszy raz do otynkowania, nie dla siebie wiec b.zalezy mi, zeby wszystko wyszlo, Agnieszko czy wiesz moze czy do ozdobienia moge uzyc swieze plastry cytryny ogolnie cytrusow?
Cześć Paula,
podana proporcja starczy na otynkowanie tortu Fi20, wysokość ok.12cm. tą ilością kremu, tynkuje 2razy. Grubość tynku nie przekracza 5mm. Pozdrawiam 🙂
Oczywiście, krem z mlekiem skondensowanym można zamrozić. w zamrażarce można trzymać do 3 miesięcy. W lodówce można przechowywać do 2 tygodni. Pozdrawiam
Witam a czy można zamrozić ten krem? A jak nie to ile może postać w lodówce? Będę tort ozdabiacć miedzy innymi opłatkiem a trn kładzie sie niedlugo przed podaniem
Krem MilkyWay zawiera więcej tłuszczu niż płynu więc nić nie pocieknie. Jednak sam w sobie jest dość gęsty i twardy, szczególnie po ochłodzeniu. Nadaje się znakomicie do łączenia bezików. W tym celu polecam też krem maślany na bezie szwajcarskiej.
Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?
Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?
Dziękuję za odpowiedź. To już wiem dlaczego mi się tak stało. Niepotrzebnie odczekałam aż mi mleko ostygnie i dlatego zrobiła się klucha. W najbliższym czasie będzie kolejne podejście to przetestuję.
Ja mleko podgrzewam tylko tyle, aby rozpuścił się cukier. Gdy cukier już się rozpuści dodaję mleko w proszku. Ta mieszanka bardzo szybko gęstnieje, dlatego po chwili mieszania wyłączam kuchenkę i ciągle mieszam. Powstałą pastę chwilę studzę i dodaję do ubitego masła, po łyżce. Pozdrawiam , Agnieszka Niedźwiedzka.
Witam. Czy to mleko w proszku dodajemy do gorącego mleka czy dobrze wystudzonego. Bo raz mi wyszła masa idealna a za drugim razem musiałam wyrzucić bo mi grudki z mleka w proszku wyszły. Wogole nie chciało się dobrze mleko połączyć z mlekiem w proszku i właśnie nie wiem po której stronie jest wina że za bardzo wystudzilam mleko czy tak po prostu wyszło.
Witam 🙂 Pasty nie dodajemy bardzo gorącej, ale letnią spokojnie można dodać. Dodawaj małymi porcjami do miksującego się masła, łyżka po łyżce. Pozdrawiam 🙂
Witam,
Mam pytanie. Czy muszę wystudzić mieszankę mleczną (już gotową) nim zmieszam ją z masłem ? Bo w przepisie nic o ty,m nie pisze. Czy mogę dodać gorące?
Witam 🙂
Ciężko powiedzieć, ponieważ tego nie widzę. Może trzeba spróbować innego mleka w proszku. Ja używam łaciate i nie narzekam. A być może należy dłużej rozcierać z masłem.
Cześć! Chce dziś pierwszy raz zrobić ten krem to tynku i mam takie pytanie. Czy jak użyje mleka 1,5% to coś się stanie? Moje mleko w proszku jest odtłuszczane z SM Gostynin i również nie wiem czy jest odpowiednie… Proszę poradź bo nie wiem czy brać się za ten krem czy zrobić zwykły maślany 🙂
Oj nie, to jest porcja na obłożenie, maksymalnie, tortu o średnicy 20cm. Na tort fi24 najlepiej podwoić składniki. Składniki można podwoić w przepisie. (górna część przepisu, obok komendy PORCJE). Oczywiście miary w treści przepisu także należy podwoić. Pozdrawiam 🙂
Cukier powinien dosłodzić, ale oczywiście wszystko zależy od własnych kubków smakowych. Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco słodkie to oczywiście można zastąpić kakao czekoladą do picia 🙂
Tak można dodać kakao. Najlepiej czarne kakao intense. Dodaje się je na samym końcu, gdy wszystkie składniki są już ubite. Kakao należy wcześniej przesiać, aby ułatwić mieszanie. Kakao dodajemy w takiej ilości w jakiej potrzeba, należy jedynie pamiętać, że ciemny pigment dopiero się uaktywnia podczas mieszania i krem na pewno ściemnieje z czasem. Dlatego dobrze jest dodać kakao, wymieszać dokładnie, odstawić na ok 15 min i znów wymieszać. W razie konieczności dodać więcej kakao. Jeśli uzna Pani, że konsystencja kremu bardzo się zmieniła po dodaniu kakao, można dolać odrobinkę mleka aby rozluźnić krem. Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej 🙂
Ja dodaje zaraz po dodaniu dodaniu mlecznej mieszanki do masła. Chwilę mieszam do połączenia składników i wtedy widzę ile barwnika muszę dodać. Ilość barwnika zależy od koloru wyjściowego, czyli od koloru masła (niektóre są bielsze niż inne), czasami wystarczy kropla, a czasami ciut więcej. Należy dodawać po kropelce i obserwować efekt. Pozdrawiam.
Witam, Cieszę się, że przepis pani podpasował 🙂 Jeśli tort na czwartek to spokojnie można otynkować tort we wtorek, dobrze jest go potrzymać (ja to nazywam leżakowaniem) trochę w lodówce po otynkowaniu pierwszej warstwy żeby tort naturalnie osiadł. Możesz to zrobić we wtorek wieczorem (we wtorek też przygotować ozdoby), w środę po pracy otynkować resztę (jeśli dasz radę), a w piątek rano ozdobić. Możesz też całkowicie otynkować we wtorek ( już po leżakowaniu w lodówce), jeśli coś popęka ( a pewnie jakieś delikatne pęknięcia się zdarzą) możesz to wygładzić palcem (w rękawiczce) na zimnym torcie i nic nie będzie widać. Pozdrawiam. Agnieszka 🙂
Witam, robiłam już dwa razy tynk z tego przepisu i wyszedł super. Chcę ponownie go użyć i zrobić tort z okazji urodzin teściów (czwartek), tort chciałabym otynkować we wtorek wieczorem (niestety całą środę jestem w pracy), czy nie jest to za wcześnie, czy tynk Milky way nie popęka? Czy lepiej zrobić tynk na bazie mleka skondensowanego i masła? Pozdrawiam.
82% jest jak najbardziej dobre. Pisząc prawdziwe masło mam na myśli, aby nie używać żadnych miksów masła i margaryny itp. Można spotkać też masła z wyższą zawartością tłuszczu mlekowego 83% i więcej. Ja używam masło marki Polmlek. Według mnie jest najbielsze po ubiciu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu masło ładnie się ubija, a po schłodzeniu utrzymuje nadany mu wcześniej kształt.
Pozdrawiam 🙂
65 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Należy najpierw schłodzić do temperatury pokojowej. Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Budyń można zrobić samemu oczywiście 🙂 Do porcji kremu podanej w przepisie należy dodać nie pełną szklankę gęstego, ostudzonego budyniu. Należy dodawać powoli, mieszać ręcznie sylikonową szpatułką, aby nie dopuścić do zwarzenia kremu. Pozdrawiam. 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Może być 🙂 Jak najbardziej. Pozdrawiam
Agnieszka Niedźwiedzka
Kremy maślane ładnie twardnieją w lodówce, także spokojnie można nanieść wzorek.
Sandra
Witam,
czy na finalnej warstwie, ktora oczywiscie bedzie schlodzona mozna zastosowac szablon z wzorkiem i pomalowac farba (np. firmy RainbowDust). Czy ta masa bedzie zbyt miekka na takie dekoracje? Robie moj pierwszy tort i poerwsza mase 🙂
Pozdrawiam.
Dorota
Czy zamiast mleka z cukrem moze byc woda z cukrem? 🙂
Kasia
Mam pytanie do wersji kremu z budyniem, ile budyniu dodajemy do podanego przepisu i w jakiej formie tzn. sam proszek kupiony w sklepie czy już przygotowany do jedzenia. Na codzień budyń robię sama wiec jeśli musi byś sam proszek to muszę go kupić. Chyba że jest opcja dodania mąki ziemniaczanej i np. aromatu który wykorzystuję do zrobiena domowego budyniu.
Cukinia
Tynk wyszedł rewelacyjnie.
Gość
Czy ciepłą mase mleczną dodać do masła czy najpierw schłodzić?
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście, można dodawać barwniki. Niestety nie mam doświadczenia ze szpachelkowymi kwiatami. Wydaje mi się, że powinno wyjść ładnie. Szczególnie jak dobrze odpowietrzysz ten krem. Wiem, że często wykorzystywany jest do tego celu krem na bezie szwajcarskiej.
Ania
A czy można do tegi kremu dodawać barwniki? Chciałam takie kwiaty szpatułka zrobić na torcie. Czy ten krem będzie odpowiedni czy poprostu może ubitą śmietaną wystarczy zdobić?
Agnieszka Niedźwiedzka
Łatwiejszy na pewno jest krem z mlekiem skondensowanym. Poziom słodkości oba kremy mają bardzo podobny. Jak nie lubisz mdłych i przesłodzonych kremów, pamiętaj aby dodać szczyptę soli.
Pati
Swietne przepisy! Chciałam zapytac, który krem będzie smaczniejszy i łatwiejszy do otynkowania MilkyWay czy z mlekiem skondensowanym jeśli nie przepadamy za ciężkimi i przesłodkimi tortami?
Agnieszka Niedźwiedzka
Możesz spróbować, dodać odrobinę tłustej śmietany. Przez chwilę miksować ręcznie. Jest szansa, że składniki znowu się połączą na jednolitą masę. Ten krem nigdy nie będzie bardzo puszysty, pożądane jest raczej aby powietrza miał jak najmniej (do tynkowania). W przypadku tego kremu, jednoraka temperatura składników jest bardzo ważna. Nie lubi być też przegrzewany.
Kinga
Witam, tynk wyszedł mi płynny po miksowaniu ostattecznym… Czy powodem mogl być thermomix który poczułam że się trochę nagrzał? Czy teraz po schłodzeniu i ubiciu jeszcze raz uzyskam puszysty Krem?
Agnieszka Niedźwiedzka
Myślę, że składniki nie były w tej samej temperaturze. Krem MilkyWay lubi się warzyć, gdy do masła dodajemy zbyt ciepłą pastę mleczną lub gdy miksujemy za długo. Tak czy owak, dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że następnym razem się uda 🙂 Ps: Czasami dodanie, podczas mieszania, zimnej śmietanki do warzącego się kremu powoduje, że krem staje się spowrotem jednolity.
Gość.
Pyszny, zważony milki way 🙂💔
Agnieszka Niedźwiedzka
Dobry wieczór. Nigdy nie robiłam z granulowanego. Na wszelki wypadek proszę podzielić ilość składników na pastę mleczną przez 5 to wymieszać jak w przepisie i obserwować czy zacznie gęstnieć. 10ml mleka, 10g cukru, 18g mleka w proszku. Obawiam się jedynie że to jest za mała ilość płynu do podgrzania. Warto jednak spróbować zawsze można podwoić składniki. Jak wyjdzie ok. to proszę po prostu dorobić resztę i tyle 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Dobry wieczór. Nigdy nie robiłam z granulowanego. Na wszelki wypadek proszę podzielić ilość składników na pastę mleczną przez 5 to wymieszać jak w przepisie i obserwować czy zacznie gęstnieć. 10ml mleka, 10g cukru, 18g mleka w proszku. Obawiam się jedynie że to jest za mała ilość płynu do podgrzania. Warto jednak spróbować zawsze można podwoić składniki. Jak wyjdzie ok. to proszę po prostu dorobić resztę i tyle 🙂
Ewa M
Witam. Czy mleko w proszku ale w granulowane zrobi jakas roznice ? Kupilam takie przez przypadek.. w sobote chlopak ma urodziny i zalezy mi zeby wszystko wyszlo idealnie 🙂 dziekuje i pozdrawiam!
Ewa M.
Witam, czy mleko w proszku ale granulowane tez sie nada do tego tynku czy zrobi to jakaś roznice? Przypadkiem takie kupilam . W sobote chlopak ma urodziny i chcialabym uzyc takze tynku do mojego tortu, musi byc idealny:) Pozdrawiam:)
Agnieszka Niedźwiedzka
Proszę zrobić ten krem według przepisu, a potem snuć wnioski. Proszę uwierzyć, że mleko gęstnieje i to bardzo !! 🙂
Anonim
Do ciepłego mleka jak się doda mleko w proszku to wszystko się rozpuści i żadna masą z tego nie wyjdzie tylko lejący się sos 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 Ja barwię żelowymi Wilton. Raczej unikam proszków – kiepsko się rozpuszczają. Pozdrawiam.
Agnieszka
Mam pytanie, jakimi barwnikami najlepiej barwić mase? Czy te w zelu beda odpowiednie? ☺️
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam:) Wystarczy podwoić. 400g masła to wystarczająca ilość. 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Justyna
Witam, pierwszy raz będę tynkować tort, będę robiła duży o średnicy 28 cm. Czy podwojenie składników z Pani przepisu wystarczy czy lepiej je potroić ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Po otynkowaniu pierwszej cienkiej warstwy, wkładamy tort do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie krem pozostaje na blacie pod przykryciem. W temp. pokojowej może pozostać do 24h.
Monika
Będę pierwszy raz robiła tort dla córki. Po zrobię tej masy tynkuję pierwsza warstwę i wstawiam do lodówki. Na ile? Co z pozostałym kremem w tym czasie? Tez do lodówki? Nie będzie potem zbyt sztywny do po ósmego tynkowania?
Agnieszka Niedźwiedzka
Wszystko zależy czy ktoś lubi słodkie czy raczej nie. Dla mnie byłoby to odrobinę za słodkie. Możesz pokombinować dodać trochę mniej cukru lub szczyptę soli do kremu. Sól świetnie przełamuje słodki smak. Albo możesz użyć krem z masłem i serkiem mascarpone w proporcji 1:1 i mleka skondensowanego dodawać do smaku. Taki krem też jest bardzo dobry a nie jest taki słodki. Ten krem również możesz delikatnie posolić.
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak, oczywiście że można. Ten krem bazuje na maśle wiec nie tak łatwo go rozpuścić. Pamiętaj tylko żeby wysuszyć cytrynę na ręczniku papierowym po przekrojeniu.
Gosia
Dzień dobry, czy ten krem będzie odpowiedni jako krem do muffinek? Potrzebuje idealny krem do dekoracji muffinek pod masę cukrowa. Czy nie będzie on za słodki?
Kamila
Hej bede robic krem pierwszy raz do otynkowania, nie dla siebie wiec b.zalezy mi, zeby wszystko wyszlo, Agnieszko czy wiesz moze czy do ozdobienia moge uzyc swieze plastry cytryny ogolnie cytrusow?
Agnieszka Niedźwiedzka
Cześć Paula,
podana proporcja starczy na otynkowanie tortu Fi20, wysokość ok.12cm. tą ilością kremu, tynkuje 2razy. Grubość tynku nie przekracza 5mm. Pozdrawiam 🙂
Paula
Cześć Aga!
Podana proporcja przepisu wystarczy na otynkowanie 1 czy 2 warstw fi 20cm?
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście, krem z mlekiem skondensowanym można zamrozić. w zamrażarce można trzymać do 3 miesięcy. W lodówce można przechowywać do 2 tygodni. Pozdrawiam
Anonim
Witam a czy można zamrozić ten krem? A jak nie to ile może postać w lodówce? Będę tort ozdabiacć miedzy innymi opłatkiem a trn kładzie sie niedlugo przed podaniem
Agnieszka Niedźwiedzka
Krem MilkyWay zawiera więcej tłuszczu niż płynu więc nić nie pocieknie. Jednak sam w sobie jest dość gęsty i twardy, szczególnie po ochłodzeniu. Nadaje się znakomicie do łączenia bezików. W tym celu polecam też krem maślany na bezie szwajcarskiej.
Karlaaa
Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?
Anonim
Witam. Upieklam kolorowe beziki. Na jakie kremy można je kłaść by nie płynęła z nich ciecz? Śmietana z mascarpone płynie. Na karpatce też się coś sączy. A na milky way?
Anua
Dziękuję za odpowiedź. To już wiem dlaczego mi się tak stało. Niepotrzebnie odczekałam aż mi mleko ostygnie i dlatego zrobiła się klucha. W najbliższym czasie będzie kolejne podejście to przetestuję.
Agnieszka Niedźwiedzka
Ja mleko podgrzewam tylko tyle, aby rozpuścił się cukier. Gdy cukier już się rozpuści dodaję mleko w proszku. Ta mieszanka bardzo szybko gęstnieje, dlatego po chwili mieszania wyłączam kuchenkę i ciągle mieszam. Powstałą pastę chwilę studzę i dodaję do ubitego masła, po łyżce. Pozdrawiam , Agnieszka Niedźwiedzka.
Anua
Witam. Czy to mleko w proszku dodajemy do gorącego mleka czy dobrze wystudzonego. Bo raz mi wyszła masa idealna a za drugim razem musiałam wyrzucić bo mi grudki z mleka w proszku wyszły. Wogole nie chciało się dobrze mleko połączyć z mlekiem w proszku i właśnie nie wiem po której stronie jest wina że za bardzo wystudzilam mleko czy tak po prostu wyszło.
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 Pasty nie dodajemy bardzo gorącej, ale letnią spokojnie można dodać. Dodawaj małymi porcjami do miksującego się masła, łyżka po łyżce. Pozdrawiam 🙂
Kamila
Witam,
Mam pytanie. Czy muszę wystudzić mieszankę mleczną (już gotową) nim zmieszam ją z masłem ? Bo w przepisie nic o ty,m nie pisze. Czy mogę dodać gorące?
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂
Ciężko powiedzieć, ponieważ tego nie widzę. Może trzeba spróbować innego mleka w proszku. Ja używam łaciate i nie narzekam. A być może należy dłużej rozcierać z masłem.
Dorota
Witam, może Państwo mi pomogą, dlaczego w moim kremie czuć grudki? Robię wszystko według przepisu.
Agnieszka Niedźwiedzka
Nie powinno być problemu, czasami też robię z odtłuszczonego. Za to masło musi mieć min 82% tłuszczu. Pozdrawiam 🙂 Agnieszka
Dominika
Cześć! Chce dziś pierwszy raz zrobić ten krem to tynku i mam takie pytanie. Czy jak użyje mleka 1,5% to coś się stanie? Moje mleko w proszku jest odtłuszczane z SM Gostynin i również nie wiem czy jest odpowiednie… Proszę poradź bo nie wiem czy brać się za ten krem czy zrobić zwykły maślany 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Oj nie, to jest porcja na obłożenie, maksymalnie, tortu o średnicy 20cm. Na tort fi24 najlepiej podwoić składniki. Składniki można podwoić w przepisie. (górna część przepisu, obok komendy PORCJE). Oczywiście miary w treści przepisu także należy podwoić. Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Cukier powinien dosłodzić, ale oczywiście wszystko zależy od własnych kubków smakowych. Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco słodkie to oczywiście można zastąpić kakao czekoladą do picia 🙂
Juloa
A i jjeszcze jedno… Czy ta 1 porcja jest na położenie całego, 3 piętrowego tortu o średnicy 24 cm?
Julia
Można dodać czekoladę do picia?Kakao wychodzi gorzkie 🙁
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak oczywiście 🙂 Z doświadczenia wiem, że po jakimś czasie przykleją się do niego ale się nie roapuszczą
Agnieszka
Witam. Czy na takim tynku mogę ustawić figurki z masy cukrowej?
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak można dodać kakao. Najlepiej czarne kakao intense. Dodaje się je na samym końcu, gdy wszystkie składniki są już ubite. Kakao należy wcześniej przesiać, aby ułatwić mieszanie. Kakao dodajemy w takiej ilości w jakiej potrzeba, należy jedynie pamiętać, że ciemny pigment dopiero się uaktywnia podczas mieszania i krem na pewno ściemnieje z czasem. Dlatego dobrze jest dodać kakao, wymieszać dokładnie, odstawić na ok 15 min i znów wymieszać. W razie konieczności dodać więcej kakao. Jeśli uzna Pani, że konsystencja kremu bardzo się zmieniła po dodaniu kakao, można dolać odrobinkę mleka aby rozluźnić krem. Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej 🙂
Karolina
A kakao?czy moge dodać kakao i kiedy?
Agnieszka Niedźwiedzka
Ja dodaje zaraz po dodaniu dodaniu mlecznej mieszanki do masła. Chwilę mieszam do połączenia składników i wtedy widzę ile barwnika muszę dodać. Ilość barwnika zależy od koloru wyjściowego, czyli od koloru masła (niektóre są bielsze niż inne), czasami wystarczy kropla, a czasami ciut więcej. Należy dodawać po kropelce i obserwować efekt. Pozdrawiam.
Izabela
Witam. Mam pytanie : w którym momencie mogę dodać barwnik do masy? I w jakiej ilości?
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam, Cieszę się, że przepis pani podpasował 🙂 Jeśli tort na czwartek to spokojnie można otynkować tort we wtorek, dobrze jest go potrzymać (ja to nazywam leżakowaniem) trochę w lodówce po otynkowaniu pierwszej warstwy żeby tort naturalnie osiadł. Możesz to zrobić we wtorek wieczorem (we wtorek też przygotować ozdoby), w środę po pracy otynkować resztę (jeśli dasz radę), a w piątek rano ozdobić. Możesz też całkowicie otynkować we wtorek ( już po leżakowaniu w lodówce), jeśli coś popęka ( a pewnie jakieś delikatne pęknięcia się zdarzą) możesz to wygładzić palcem (w rękawiczce) na zimnym torcie i nic nie będzie widać. Pozdrawiam. Agnieszka 🙂
Justyna
Witam, robiłam już dwa razy tynk z tego przepisu i wyszedł super. Chcę ponownie go użyć i zrobić tort z okazji urodzin teściów (czwartek), tort chciałabym otynkować we wtorek wieczorem (niestety całą środę jestem w pracy), czy nie jest to za wcześnie, czy tynk Milky way nie popęka? Czy lepiej zrobić tynk na bazie mleka skondensowanego i masła? Pozdrawiam.
Agnieszka Niedźwiedzka
82% jest jak najbardziej dobre. Pisząc prawdziwe masło mam na myśli, aby nie używać żadnych miksów masła i margaryny itp. Można spotkać też masła z wyższą zawartością tłuszczu mlekowego 83% i więcej. Ja używam masło marki Polmlek. Według mnie jest najbielsze po ubiciu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu masło ładnie się ubija, a po schłodzeniu utrzymuje nadany mu wcześniej kształt.
Pozdrawiam 🙂
Amatorka
Witam mam pytanie odnośnie tego masła do kremu maslanego czyli nie może być masło 82%? Jeśli nie to jakiego typu?
Agnieszka - Smartbake.pl
Do ubijania masła proszę użyć tę końcówkę z gęstym drucimami. Masło należy ubijać długo. Im dłużej ubijam tym masło jest bielsze. Pozdrawiam 🙂
Anonim
Witam, jakiej końcówki w robocie planetarnym użyć?:)