biszkopt Madeira
Biszkopty,  Przepisy,  Strona Główna

Ciasto Madeira

Biszkopt Madeira, to zwarty, puszysty i wilgotny biszkopt. Nadaje się do przycinania i formowanie z niego różnych kształtów. Przez wielu nazywany również biszkoptem tłuszczowym. W porównaniu do biszkoptu tradycyjnego, nie kruszy i nie zniekształca się podczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :).

Ta górka spowodowana jest, nie równomiernym nagrzewaniem się ciasta.  Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów.

Photos by Erin Bakes
Photos by Erin Bakes

W sprzedaży dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną wodą, lub obłożyć zimnym ręcznikiem:/ . Niektórzy kładą na środku ciasta metalowy krążek, który rzekomo dociska górkę… Szczerze mówiąc sama nigdy nie próbowałam, aż tak bardzo ta górka mi  nie przeszkadza, ponieważ wykonuję ten biszkopt sporadycznie. Jeśli korzystasz z tego przepisu na co dzień, warto rozważyć opcję zakupu pasa.

Madeira Cake

Ciasto Madeira

SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Course Deser
Cuisine łatwe
Servings 14 średnica formy
Calories 546 kcal

Equipment

  • mikser elektryczny
  • forma na ciasto z wysokim rantem
  • głęboka misa

Ingredients
  

  • 175 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 175 g cukier drobnocząsteczkowy
  • 2 szt jaja średnie
  • 260 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instructions
 

  • Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do 180*C. Przygotuj formę na ciasto. Przesiej mąkę.
    Madeira składniki
  • Utrzyj masło razem z cukrem na puszystą masę. Masło będzie ubite, gdy masa będzie puszysta, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na jasno żółty.
    ubite masło
  • Dodaj jajka naprzemiennie z łyżką mąki. Jedno po drugim, po każdym jajku dobrze mieszając i jajko i mąkę. Ubij całkowicie masę.
    masło i jaja
  • Wyłącz mikser, Dodaj pozostałą część mąki, łyżka po łyżce. Po każdej łyżce dokładnie mieszaj drewnianą lub plastikową szpatułą. Mieszaj tylko do połączenia składników. Pamiętaj, aby dokładnie zebrać mąkę ze ścianek i z dna misy. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
    ciasto
  • Przelej powstałą masę do przygotowanej formy. Wygładź szpatułą wierzch ciasta. Piecz przez 1h (w zależnośco od wielkości formy) do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw w formie do wystygnięcia. Odetnij brzegi nożem. Wyjmij ciasto i odwróć do góry nogami do ostygnięcia.
    ciasto w formie

Notes

Ciasto Madeira lubi rosnąć z górką. Pamiętaj, aby dobrze wygładzić powierzchnię ciasta przed włożeniem do piekarnika. Możesz nawet lekko przyklepać w środku a podnieść brzegi. W sklepach dostępne są specjalne pasy do owinięcia formy. Opóźniają one nagrzewanie się blaszki, dzięki czemu ciasto rośnie równomiernie.
Keyword biszkopt, ciasto, do przycinania, madeira

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)