sernik z rosą ostrem
Przepisy,  Serniki,  Slider

Sernik z rosą – przepis babci :)

Sernik z rosą – cóż to takiego? Mniej wtajemniczonym wyjaśniam, że jest to  mięciutkie serniczek z puszystą pianką, ale to zdecydowanie za mało. Czym jest ta tajemnicza rosa? Rosą są słodkie kropelki pojawiające się na powierzchni pianki. Otóż sernik z „rosą”, w całej swej prostocie jest dość skomplikowany i nie zawsze się udaje. A przynajmniej nie udaje się wtedy, gdy zapominamy o podstawowych zasadach, które warunkują powstanie „rosy”. Najpierw wyjaśnijmy sobie jak powstaje „rosa”?

Jak powstaje „rosa” w serniku z rosą?

Rosa powstająca na powierzchni bezy to nic innego jak skroplony cukier. Im dłużej siedzi na piance tym ma żółciejszy kolor, a przy tym jest lepka i ciągnąca. Aby rosa wytrąciła się na powierzchni, ciasto musi zawierać dużo tłuszczu. Pianka powinna dobrze przywierać i dobrze pokrywać sernik. Prawdopodobnie tłuszcz zawarty w serniku wsiąka w bezę, wypierając cukier. Wnioski takie wyciągnęłam po kilku nie udanych próbach stworzenia tego cuda, ale o tym napiszę trochę niżej, w paragrafie: Co może pójść nie tak? 🙂

Przepis

sernik z rosą

Ja swój przepis znalazłam w staaaaarym zeszycie babci. Natknęłam się na niego w idealnym momencie, tuż przed Wielkanocą. Co prawda babcia zapisała ten przepis jako „Sernik z olejem” (prawdopodobnie nazwa „sernik z rosą” utarła się dość niedawno), ale wszystkie składniki i sposób wykonania wskazuje na to, że jest to, to czego szukałam. 🙂 Niestety sama nie pamiętam, żeby babcia robiła ten sernik, ale uznałam ten przepis za wzorcowy i już zaprzestałam szperać po internecie i porównywać inne przepisy.

sernik z olejem babci.

Składniki

Przygotowanie tego serniczka nie wymaga żadnych wyrafinowanych składników. Zwróć szczególną uwagę, aby wszystkie składniki były świeże, nawet proszek do pieczenia (do ciasta kruchego).

Do ciasta kruchego potrzebujemy:

  • 250 g mąki  

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła zimnego

  • 100 g cukru pudru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Nie ma wielkiego znaczenia mąka użyta do ciasta kruchego. Najbardziej wskazana jest mąka pszenna typ maksymalnie 600. Mąkę należy przesiać.

Sprawdź datę ważności proszku do pieczenia.

Masło powinno być prawdziwe, o min. zawartości tłuszczu mlekowego 82%.

Cukier puder jest wskazany, ale można go również zastąpić cukrem drobnym lub mieszanką.

Jajka muszą być świeże, dobrze umyte, średniej wielkości.

Co mogę zastąpić?

Mąkę możesz zastąpić mąką kokosową, owsianą, kasztanową, z amarantusa. Jeśli chcesz poczytać trochę na temat tych mąk poszukaj ich w kategorii Mąka.

Cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym, lub wymieszać pół na pół z ksylitolem.

Weź jednak pod uwagę, że kolor, smak i wygląd ciasta, po użyciu zastępników może znacząco odbiegać od oryginału.

Dla tych co cenią sobie swój czas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła. Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej.

Do masy serowej użyj:

  • 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka

  • 2 jajka średniej wielkości

  • 4 żółtka

  • 180 g cukru

  • 2 op cukru wanilinowego

  • 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 600 ml mleka najlepiej tłuste

  • 125 ml oleju roślinnego

Używając tak zwany „serek z wiaderka”, zwróć uwagę, aby był to produkt pełnotłusty, o gęstej konsystencji. Rzadsze sery wymagają dodania mniejszej ilości mleka.

Co do cukru wanilinowego, spokojnie można go zastąpić innym aromatyzowanym cukrem lub w ogóle go pominąć.

Do swojego przepisu użyłam niepełną szklanką cukru, czyli mniej niż zazwyczaj zalecają tego typu przepisy. Jednak ja, nie za bardzo lubię przesłodzone ciasta, dlatego postanowiłam zmniejszyć nieco ilość cukru. Wcześniej robiąc ten sernik dodawałam zalecaną ilość i było to dla mnie zdecydowanie za słodkie.

Według przepisu babci należy dodać 3 szklanki mleka. Dla niektórych może to być przerażająca ilość. Nie ma się czego bać. Sernik tego rodzaju jest pewnego rodzaju „budyniem serowym” ze względu na dużą zawartość skrobi (budynie) i żółtek. Oba te substancje działają mocno zagęszczająco.

 

Co mogę zastąpić?

Jeśli nie masz sera z wiaderka możesz zastąpić go twarogiem tłustym. Twaróg taki należy przemielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy.

Połowę cukru można zastąpić ksylitolem.

Cukier waniliowy można zastąpić innym aromatyzowanym cukrem lub w ogóle z niego zrezygnować.

Budyń w proszku możesz zastąpić taką samą ilością mąki ziemniaczanej, dodając dodatkowo olejek aromatyczny, lub ekstrakt z wanilii.

Do zrobienia bezy użyj:

  • 6 szt białek średniej wielkości

  • 200 g cukru

  • 1 szt starta skórka z cytryny

Użyj białek, które pozostały Ci z produkcji ciasta kruchego i masy sernikowej.

Najlepszym cukrem do ubijania bezy jest cukier drobny.

Opcjonalnie do bezy możesz dodać startą skórkę z cytryny, lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej drobno-mielonej, lub łyżkę kakao.

Co mogę zastąpić?

Niestety, beza jest takim smakołykiem, który byle czym się da zadowolić. Dlatego, szczególnie w tym przypadku podmiana cukru czy jajek jest niemożliwa. Jedyną zmienną mogą być tylko składniki opcjonalne. Zatem posiadamy absolutną dowolność co do tego co dodamy do bezy. Oczywiście, nie za dużo i raczej sypkie dodatki niż płynne. Jednak zastrzegam, że sprawdzonym przepisem jest przepis na bezę ze skórką z cytryny, więc każda inna aberracja może negatywnie zadziałać na pojawienie się rosy na powierzchni pianki.

Wykonanie

Przepis na poszczególne składowe „sernika z rosą” jest prosty. Tajemnicą sukcesu jest odpowiednie poskładanie tych części ze sobą. Nie ma nic trudnego w wykonaniu ciasta kruchego. Po prostu należy zagnieść wszystkie składniki razem , aż do jednolitej konsystencji.

Robiłam ten sernik parę razy w życiu i wypróbowałam kilka przepisów. Niektóre przepisy zalecają wymieszać wszystkie składniki razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Fajne, szybkie, proste wykonanie. Sernik taki wychodzi jednak bardziej zbity, niż ten z poniższego (babcinego) przepisu.  Porównując obie konsystencję to jeden jest jak galaretka, a drugi jak ptasie mleczko. Na filmiku obok przedstawiłam konsystencję ciasta, które się wylewa na kruchy spód – tak jest baaaardzo rzadkie.

Co do ubijania bezy to na temat jej prawidłowego ubicia, rozpisywałam się już tutaj.  Ważnym jest, aby piana pokrywała sernik bardzo szczelnie. To znaczy musi, każde wolne miejsce bez bezy spowoduje, że tłuszcz z sernika będzie uciekał w to miejsce zamiast wsiąkać w naszą bezę. Pieczemy ją w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 150*C.

Co może pójść nie tak?

sernik z bezą

Niestety parę razy przekombinowałam piekąc ten sernik i rosa nie pojawiła się. Na szczęście człowiek się uczy na błędach i teraz chciałabym Wam przekazać moje doświadczenia :). Dla jasności przekazu wypunktuję te złote zasady. 

  • Dokładnie i szczelnie wyściel formę papierem do pieczenia (spód i boki), szczególnie jeśli pieczesz w rancie. – Każda dziura może się przyczynić do wypłynięcia naszego tłuszczyku, który jest bardzo potrzebny do pojawienia się rosy na piance.

  • Piankę przygotuj według proporcji podanych w przepisie. Wyłóż szczelnie na upieczonym serniku. Każda nieszczelność spowoduje, że tłuszcz nam ucieknie.


  • Piankę najlepiej rozsmaruj na gładko. Ewentualne wzory zrób dopiero teraz. Piankę piecz przez 15 min w 150*C, nie dłużej. Krople rosy pojawiają się tam, gdzie pianka jest niezarumieniona. Jeśli zrobisz bardzo głębokie wzory, to wyższe partie spieką się szybciej, a kropelki pojawią się w tych niższych. Przemyślcie swój wzór zanim go zrobicie, zbyt głębokie i wąskie rowki spowodują, że krople zleją się w kałużę i nie będą widoczne z zewnątrz. Najlepiej zrobić delikatne rowki widelcem lub trzonkiem małej łyżeczki. Do dekoracji można wykorzystać też packę do tortu ze specjalnym wzorem na krawędzi.

  • Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, aż do całkowitego przestudzenia. NIE odklejaj papieru od bezy, a tym bardziej od sernika. Zgadnij dlaczego…..? Tak, tak… tłuszczyk ucieka.

Powodzenia 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

sernik z rosą

Sernik z rosą

SmartBake.pl wypieki z pomysłem 🙂
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Czas stygnięcia 4 hrs
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 24 porcje
Calories 843 kcal

Equipment

  • Mikser ręczny lub planetarny
  • silikonowa szpatułka
  • duża misa
  • średnia miska
  • blaszka ok. 20×35
  • piekarnik

Ingredients
  

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Spód z herbatników – alternatywnie

  • 230 g herbatników
  • 100 g masła min. 82% zawartości kwasu mlekowego

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 4 żółtka
  • 180 g cukru
  • 2 op cukru wanilinowego
  • 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 600 ml mleka najlepiej tłuste
  • 125 ml oleju roślinnego

Bezowa pianka

  • 6 szt białek średniej wielkości
  • 200 g cukru
  • 1 szt starta skórka z cytryny

Instructions
 

Ciasto kruche

  • Przygotuj składniki. Przygotuj odpowiednią blachę do pieczenia. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki <- WAŻNE. Piekarnik włącz na 180*C.
  • Zagnieć ciasto kruche: do mąki dodaj proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrobnij składniki na kruszonkę. Składniki możesz siekać na stolnicy lub rozdrobić mieszadłem miksera planetarnego lub rozdrobnić palcami. Ja lubię mieszać składniki w misce o śliskich ściankach. Następnie dodaj 1 jajko oraz 2 żółtka (2 białka odłożyć na bezę) i zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę.
    ciasto kruche
  • Ciasto pokrój nożem na plasterki i rozłóż je na spodzie blaszki. Ugnieć palcami na równy placek.
    ciasto kruche blacha
  • Podziurkuj widelcem i piecz przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Alternatywnie: Wymieszaj herbatniki z masłem na jednolitą masę. Takiego spodu już nie trzeba zapiekać w piekarniku. Możesz wylać sernik bezpośrednio na spód równo ułożony na spodzie blaszki.

Masa serowa

  • Zgromadź składniki.
    sernik z rosą składniki
  • 2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłożyć na bezę) ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo dodawaj twaróg cały czas miksując.
    ubite żółtka
  • W oddzielnej misce wymieszaj mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksuj na małych obrotach. Na koniec wlej olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka.
    mleko z budyniem
  • Delikatnie wylej ją na podpieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestaw na 150 stopni C.
    wylewanie sernika

Bezowa pianka

  • Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijaj z cukrem (cukier dodawaj po jednej łyżce) przez ok. 8 – 10 minut na sztywną i gęstą pianę.
  • Wyłóż ją na gorący sernik i wygładź powierzchnię. Możesz zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch, lub zrobić wzorki w inny sposób. Ja zrobiłam wzór widelcem.
    wzór widelcem
  • Piecz w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjmij sernik z piekarnika i ostudź. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.
  • Sernik należy dobrze wystudzić przed krojeniem. Minimum 4g. Ważnym jest, aby przed wystudzeniem sernika nie odklejać papieru do pieczenia od jego brzegów.
    gotowy sernik z rosą

Notes

Ja na składniki z kilogramem sera użyłam blachę 20×35 cm.
Keyword beza, Boże Narodzenie, sernik, sernik z olejem, sernik z rosą, Wielkanoc

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
4
+1
8
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)