Sernik z rosą – przepis babci :)
Sernik z rosą – cóż to takiego? Mniej wtajemniczonym wyjaśniam, że jest to mięciutkie serniczek z puszystą pianką, ale to zdecydowanie za mało. Czym jest ta tajemnicza rosa? Rosą są słodkie kropelki pojawiające się na powierzchni pianki. Otóż sernik z „rosą”, w całej swej prostocie jest dość skomplikowany i nie zawsze się udaje. A przynajmniej nie udaje się wtedy, gdy zapominamy o podstawowych zasadach, które warunkują powstanie „rosy”. Najpierw wyjaśnijmy sobie jak powstaje „rosa”?
Jak powstaje „rosa” w serniku z rosą?
Rosa powstająca na powierzchni bezy to nic innego jak skroplony cukier. Im dłużej siedzi na piance tym ma żółciejszy kolor, a przy tym jest lepka i ciągnąca. Aby rosa wytrąciła się na powierzchni, ciasto musi zawierać dużo tłuszczu. Pianka powinna dobrze przywierać i dobrze pokrywać sernik. Prawdopodobnie tłuszcz zawarty w serniku wsiąka w bezę, wypierając cukier. Wnioski takie wyciągnęłam po kilku nie udanych próbach stworzenia tego cuda, ale o tym napiszę trochę niżej, w paragrafie: Co może pójść nie tak? 🙂
Przepis
Ja swój przepis znalazłam w staaaaarym zeszycie babci. Natknęłam się na niego w idealnym momencie, tuż przed Wielkanocą. Co prawda babcia zapisała ten przepis jako „Sernik z olejem” (prawdopodobnie nazwa „sernik z rosą” utarła się dość niedawno), ale wszystkie składniki i sposób wykonania wskazuje na to, że jest to, to czego szukałam. 🙂 Niestety sama nie pamiętam, żeby babcia robiła ten sernik, ale uznałam ten przepis za wzorcowy i już zaprzestałam szperać po internecie i porównywać inne przepisy.
Składniki
Przygotowanie tego serniczka nie wymaga żadnych wyrafinowanych składników. Zwróć szczególną uwagę, aby wszystkie składniki były świeże, nawet proszek do pieczenia (do ciasta kruchego).
Do ciasta kruchego potrzebujemy:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
Nie ma wielkiego znaczenia mąka użyta do ciasta kruchego. Najbardziej wskazana jest mąka pszenna typ maksymalnie 600. Mąkę należy przesiać.
Sprawdź datę ważności proszku do pieczenia.
Masło powinno być prawdziwe, o min. zawartości tłuszczu mlekowego 82%.
Cukier puder jest wskazany, ale można go również zastąpić cukrem drobnym lub mieszanką.
Jajka muszą być świeże, dobrze umyte, średniej wielkości.
Co mogę zastąpić?
Mąkę możesz zastąpić mąką kokosową, owsianą, kasztanową, z amarantusa. Jeśli chcesz poczytać trochę na temat tych mąk poszukaj ich w kategorii Mąka.
Cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym, lub wymieszać pół na pół z ksylitolem.
Weź jednak pod uwagę, że kolor, smak i wygląd ciasta, po użyciu zastępników może znacząco odbiegać od oryginału.
Dla tych co cenią sobie swój czas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła. Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej.
Do masy serowej użyj:
1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka
2 jajka średniej wielkości
4 żółtka
180 g cukru
2 op cukru wanilinowego
2 op budynie śmietankowe lub waniliowe
600 ml mleka najlepiej tłuste
125 ml oleju roślinnego
Używając tak zwany „serek z wiaderka”, zwróć uwagę, aby był to produkt pełnotłusty, o gęstej konsystencji. Rzadsze sery wymagają dodania mniejszej ilości mleka.
Co do cukru wanilinowego, spokojnie można go zastąpić innym aromatyzowanym cukrem lub w ogóle go pominąć.
Do swojego przepisu użyłam niepełną szklanką cukru, czyli mniej niż zazwyczaj zalecają tego typu przepisy. Jednak ja, nie za bardzo lubię przesłodzone ciasta, dlatego postanowiłam zmniejszyć nieco ilość cukru. Wcześniej robiąc ten sernik dodawałam zalecaną ilość i było to dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Według przepisu babci należy dodać 3 szklanki mleka. Dla niektórych może to być przerażająca ilość. Nie ma się czego bać. Sernik tego rodzaju jest pewnego rodzaju „budyniem serowym” ze względu na dużą zawartość skrobi (budynie) i żółtek. Oba te substancje działają mocno zagęszczająco.
Co mogę zastąpić?
Jeśli nie masz sera z wiaderka możesz zastąpić go twarogiem tłustym. Twaróg taki należy przemielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy.
Połowę cukru można zastąpić ksylitolem.
Cukier waniliowy można zastąpić innym aromatyzowanym cukrem lub w ogóle z niego zrezygnować.
Budyń w proszku możesz zastąpić taką samą ilością mąki ziemniaczanej, dodając dodatkowo olejek aromatyczny, lub ekstrakt z wanilii.
Do zrobienia bezy użyj:
6 szt białek średniej wielkości
200 g cukru
1 szt starta skórka z cytryny
Użyj białek, które pozostały Ci z produkcji ciasta kruchego i masy sernikowej.
Najlepszym cukrem do ubijania bezy jest cukier drobny.
Opcjonalnie do bezy możesz dodać startą skórkę z cytryny, lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej drobno-mielonej, lub łyżkę kakao.
Co mogę zastąpić?
Niestety, beza jest takim smakołykiem, który byle czym się da zadowolić. Dlatego, szczególnie w tym przypadku podmiana cukru czy jajek jest niemożliwa. Jedyną zmienną mogą być tylko składniki opcjonalne. Zatem posiadamy absolutną dowolność co do tego co dodamy do bezy. Oczywiście, nie za dużo i raczej sypkie dodatki niż płynne. Jednak zastrzegam, że sprawdzonym przepisem jest przepis na bezę ze skórką z cytryny, więc każda inna aberracja może negatywnie zadziałać na pojawienie się rosy na powierzchni pianki.
Wykonanie
Przepis na poszczególne składowe „sernika z rosą” jest prosty. Tajemnicą sukcesu jest odpowiednie poskładanie tych części ze sobą. Nie ma nic trudnego w wykonaniu ciasta kruchego. Po prostu należy zagnieść wszystkie składniki razem , aż do jednolitej konsystencji.
Robiłam ten sernik parę razy w życiu i wypróbowałam kilka przepisów. Niektóre przepisy zalecają wymieszać wszystkie składniki razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Fajne, szybkie, proste wykonanie. Sernik taki wychodzi jednak bardziej zbity, niż ten z poniższego (babcinego) przepisu. Porównując obie konsystencję to jeden jest jak galaretka, a drugi jak ptasie mleczko. Na filmiku obok przedstawiłam konsystencję ciasta, które się wylewa na kruchy spód – tak jest baaaardzo rzadkie.
Co do ubijania bezy to na temat jej prawidłowego ubicia, rozpisywałam się już tutaj. Ważnym jest, aby piana pokrywała sernik bardzo szczelnie. To znaczy musi, każde wolne miejsce bez bezy spowoduje, że tłuszcz z sernika będzie uciekał w to miejsce zamiast wsiąkać w naszą bezę. Pieczemy ją w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 150*C.
Co może pójść nie tak?
Niestety parę razy przekombinowałam piekąc ten sernik i rosa nie pojawiła się. Na szczęście człowiek się uczy na błędach i teraz chciałabym Wam przekazać moje doświadczenia :). Dla jasności przekazu wypunktuję te złote zasady.
Dokładnie i szczelnie wyściel formę papierem do pieczenia (spód i boki), szczególnie jeśli pieczesz w rancie. – Każda dziura może się przyczynić do wypłynięcia naszego tłuszczyku, który jest bardzo potrzebny do pojawienia się rosy na piance.
Piankę przygotuj według proporcji podanych w przepisie. Wyłóż szczelnie na upieczonym serniku. Każda nieszczelność spowoduje, że tłuszcz nam ucieknie.
-
Piankę najlepiej rozsmaruj na gładko. Ewentualne wzory zrób dopiero teraz. Piankę piecz przez 15 min w 150*C, nie dłużej. Krople rosy pojawiają się tam, gdzie pianka jest niezarumieniona. Jeśli zrobisz bardzo głębokie wzory, to wyższe partie spieką się szybciej, a kropelki pojawią się w tych niższych. Przemyślcie swój wzór zanim go zrobicie, zbyt głębokie i wąskie rowki spowodują, że krople zleją się w kałużę i nie będą widoczne z zewnątrz. Najlepiej zrobić delikatne rowki widelcem lub trzonkiem małej łyżeczki. Do dekoracji można wykorzystać też packę do tortu ze specjalnym wzorem na krawędzi.
-
Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, aż do całkowitego przestudzenia. NIE odklejaj papieru od bezy, a tym bardziej od sernika. Zgadnij dlaczego…..? Tak, tak… tłuszczyk ucieka.
Powodzenia 🙂
Sernik z rosą
Equipment
Ingredients
Ciasto kruche
Spód z herbatników – alternatywnie
Masa serowa
Bezowa pianka
Instructions
Ciasto kruche
Masa serowa
Bezowa pianka
Notes
4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak można użyć półtłustego, należy oczywiście go zmielić dwukrotnie 🙂
Anonim
Czy można użyć twarogu półtłustego?
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo 🙂 cieszę się kiedy czytelnicy są zadowoleni 🙂
Anonim
Rewelacja! Ten przepis zostaje u mnie na stałe!