Biszkopt makowy
SmartBake.pl zawsze udane wypieki
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Course Deser
Cuisine polskie
Servings 27 porcji
Calories 678 kcal
- 300 g maku niebieskiego lub maku mielonego
- 8 szt jajek
- 240 g cukru 1 szklanka 240ml = 240g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno zmielonej
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt aromat migdałowy
Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy oraz mak.
Z białek ubić pianę, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą makową.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Grubość jednej porcji ciasta z powyższego przepisu wynosi 3cm. Jeżeli potrzebujesz mniejszych porcji, np o grubości brzegu 2cm, zmniejsz ilość składników powyższego przepisu. Tort średnicy 26cm to 27 porcji przy krawędzi 3cm, a 40 porcji przy krawędzi 2cm. Natomiast 32 porcje przy grubości 2,5 cm.
Keyword biszkopt, ciasto, makariniki