Biszkopt makowy jest wykwintny w swojej prostocie. Bardzo wilgotny, pachnący świętami. Świetnie komponuje się zarówno z kwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu.
Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny i nie potrzebuje już dodatkowego nawilżania.
Torcik ten piekłam w ramach podziękowań dla sąsiadki, która zawsze nam pomaga. Miło mieć wokół siebie takich ludzi, a jeszcze milej ich obdarowywać. Ilość pracy włożonej w przygotowanie takiego torciku, nie jest adekwatna do radości jaką sprawiamy innym. Uśmiech i zadowolenie drugiej osoby jest bezcenne.
Sama procedura wykonania biszkoptu makowego nie jest skomplikowana. Wystarczy masło ubić z żółtkami i cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz białek. Na końcu należy ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją pomiędzy masę makową. Bardzo ważne jest, aby nie postępować zbyt gwałtownie przy mieszaniu, ponieważ całe powietrze uwięzione przez białkową pianę uleci. Składniki mieszamy tylko do połączenia składników. Piana z białek powinna być widoczna pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże.
Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj.
Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy oraz mak.
Z białek ubić pianę, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą makową.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Notes
Grubość jednej porcji ciasta z powyższego przepisu wynosi 3cm. Jeżeli potrzebujesz mniejszych porcji, np o grubości brzegu 2cm, zmniejsz ilość składników powyższego przepisu. Tort średnicy 26cm to 27 porcji przy krawędzi 3cm, a 40 porcji przy krawędzi 2cm. Natomiast 32 porcje przy grubości 2,5 cm.