Krem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i deserów. Aksamitna konsystencja i słodki smak sprawiają, że stanowi idealne przełamanie dla kwaśnych owoców, dżemów lub galaretek.
Krem po ubiciu i ochłodzeniu jest stabilny, nadaje się do tworzenia słodkich dekoracji. A w rzeczy samej krem z białą czekoladą jest słodki. Dlatego ja rzadko stosuję ten krem samodzielnie. Najczęściej występuje z parze z kwaśniejszymi elementami deseru.
Do czego pasuje krem z białej czekolady?
Dla mnie krem z białej czekolady, ze względu na swój słodki smak, jest idealnym dodatkiem do kwaśnych dżemów, owoców, żelek, frużelin. Oczywiście tych naturalnych i niedosładzanych. Ja zwykle przygotowuje takie specjały samodzielnie, dlatego dobieram ilość cukru (lub słodzika) do pożądanego smaku. Większość owoców posiada bardzo dużo naturalnego cukru i nie musi być dodatkowo dosładzana.
Omawiany krem stanowi idealne uzupełnienie do kwaskowatego smaku malin, wiśni, porzeczek, agrestu, marakui, owoców leśnych, jeżyn, cytryny. Dobrze komponuje się również z truskawkami, borówkami. Wszystkie z przedstawionych smaków można przygotować w postaci kremu, musu, frużeliny, galaretki (uwaga: galaretki z torebki są słodzone). Ciekawie smakuje również połączenie kremu z białej czekolady z galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami lub jabłkami.
Rozdrobnij czekoladę. Im drobniejsze kawałki tym szybciej się rozpuści, a ryzyko zwarzenia kremu jest mniejsze.
Pierwszy sposób:
Podgrzej śmietankę w garnuszku na małym ogniu. Ma być gorąca, ale nie wrząca.
Zdejmij śmietankę z ognia dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Poczekaj 2 minuty. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
Drugi sposób:
Podgrzej śmietankę w mikrofalówce przez ok. 1m. Dodaj rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj. Włóż do mikrofalówki na 10s. (nie dłużej). Wymieszaj ponownie, mieszaj długo i intensywnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości, obecne są grudki itp. Włóż pojemnik z kremem powtórnie do mikrofalówki na 5s. Czynność powtarzaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Ubijanie kremu.
Czekoladę rozpuszczoną w śmietance włóż do lodówki na przynajmniej 2h. Schłodzony krem ubij mikserem elektrycznym. Małą ilość kremu najlepiej ubija się blenderem w wąskim pojemniku o wysokich ściankach.
Ubity krem nakładaj od razu lub schłodź w lodówce przez ok. 30min .
Notes
350 ml kremu starcza na 1 przełożenie tortu o średnicy 16cm.
Keyword klem do tortu, krem czekoladowy, krem z białej czekolady
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
Zrobiłam 500ml śmietany 36% na 3 czekolady usztywnilam 2 plaskimi małymi lyzeczkami żelatyny boję się że będzie niezbyt gęsty krem. Dopiero później znalazłam ten przepis . Co pani myśli o tym?
8 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Krem mocno twardnieje w lodówce.
Agata
jak długo powinno się ubijać ten krem? do jakiej konsystencji?
Agnieszka Niedźwiedzka
Po schłodzeniu jest sztywny, jednak szybko ogrzewa się w dłoni.
Agnieszka Niedźwiedzka
To jest krem na żelatynie do wypełnienia tortu. Oczywiście można nim również obłożyć tort 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Z 2 łyżeczkami żylatyny myślę, że powinno się udać 🙂
Monika
Czy taki krem będzie nadawał się do położenia na tort i zrobi się cos w stylu masy cukrowej?
Natalia
Zrobiłam 500ml śmietany 36% na 3 czekolady usztywnilam 2 plaskimi małymi lyzeczkami żelatyny boję się że będzie niezbyt gęsty krem. Dopiero później znalazłam ten przepis . Co pani myśli o tym?
Werka
Czy ten krem jest wystarczająco sztywny by tworzyć z niego dekoracje, np róże?